03. 09. 2009
Zdieľať

Ak si neviete poradiť pri výbere farieb, zvoľte si jednu, ktorú máte najradšej, a použite ju v rôznych odtieňoch na stenách či doplnkoch v celom interiéri. Výrazne bude v ňom pôsobiť kontrastná farba, ktorá podčiarkne jeho celkové pôsobenie a dodá mu jedinečný charakter.


Farby v dome

215149

Dobrý deň!
S manželom sme začali stavať rodinný domček. Už teraz premýšľame o zariadení interiéru, aby sme mohli prípadné úpravy zohľadniť v stavebných plánoch – rozvody vody, elektriny ešte nie sú inštalované. Náš najväčší problém je farebné ladenie jednotlivých izieb. Máme radi teplé, zemité farby, ale bojíme sa „jednofarebnej“ fádnosti. Preto sa na vás obraciame s prosbou o pomoc.

Ďakujem
čitateľka Eva


Farby v dome

215141

Alternatíva AV alternatíve A sa stavebné úpravy týkajú len presunutia sprchovacieho kúta do susednej kúpeľne, pričom sa pre jej väčší komfort čiastočne „odkrojí“ z technickej miestnosti. Centrom spoločenskej časti domu sa stáva jedáleň, ktorá je umiestnená vo voľnom priestore, v dostatočnej vzdialenosti od kozuba. Jej celkový dojem zvýrazňuje dizajnové osvetlenie jedálenského stola. Obývacia časť je zariadená veľmi stroho, aby sa priestor nezahltil zbytočným nábytkom. Atmosféru dodáva čokoládovohnedá stena za televízorom, ktorá je v kontraste s ostatnými bielymi stenami a svetlým kamenným obkladom kozuba. V kuchyni sa mení usporiadanie hlavných spotrebičov: chladnička sa z praktických dôvodov presúva ku komore (skladovanie potravín), podľa nej sa prispôsobuje i poloha drezu a varnej zóny. Klasický keramický obklad nahrádza náter vodoodolnej farby. Celý priestor je ladený v palete zemitých farieb doplnený o sviežu oranžovú. V rodičovskej spálni sú použité podobné farebné odtiene (teplá oranžovo-hnedá kombinácia). Dostatočné osvetlenie izby poskytujú stropné svietidlá nad nočnými stolíkmi. Atmosféru prírody v detskej izbe navodzuje maľba stromu v rohu miestnosti. Nízka skrinka s posuvnými dverami nezaberá veľa miesta a poskytuje priestor na oblečenie i hračky malej slečny. Druhá izba je využitá ako domáca pracovňa oboch rodičov, meditačná i hudobná miestnosť s obľúbeným klavírom.
 


Farby v dome

215144

          


Farby v dome

215142


Farby v dome

215145

Alternatíva B
V alternatíve B sa žiada viac úprav v pôvodných stavebných plánoch. Okrem kúpeľne dostáva novú tvár i celá hlavná miestnosť. Kuchyňa je dispozične vymenená s obývacou časťou, preto sa mení i vstup do komory. Obývaciu časť tvorí pohodlná sedačka s taburetom, ktorý slúži i ako príležitostný konferenčný stolík. Pod televízorom sa vyníma kamenná doska v rovnakom dekore ako podlaha, ktorá je sama osebe výrazným interiérovým prvkom. Kuchyňa s ostrovčekom a jedálenským posedením sú navzájom prepojené a prajú tak živému rozhovoru. K dotvoreniu atmosféry prispieva výrazná červená stena. I v tejto alternatíve je spálňa ladená v podobných odtieňoch ako spoločenská časť domu – bielo-červená kombinácia. Pretože aktívna červená farba môže v spálni navodzovať nepokoj, je použitá len v doplnkoch. Ako upokojujúci prvok slúži zaujímavá maľba v chladnejších olivovozelených odtieňoch. Detská izba poskytuje originálne riešenie – nástenka pre malé umelecké diela je podomácky vytvorená použitím špagátu a kolíkov na bielizeň. Ako odkladací priestor na menšie hračky slúžia dva závesné textilné valce. Na optické zväčšenie úzkej a pomerne tmavej chodby v oboch alternatívach poslúži veľkoplošné zrkadlo, na presvetlenie dostatočné množstvo stropných bodových svetiel.
 


Farby v dome

215147

           


Farby v dome

215146

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Zdieľať článok

Diskusia