Ktorý materiál sadne vašej sedačke najviac

31. 01. 2017
Zdieľať

Každá sedačka je zvyčajne stredobodom pozornosti celej obývacej izby. Plní primárnu funkciu sedenia pre domácnosť, a preto aj z mnohých iných dôvodov trpí značným opotrebovaním. Hostia na nich veselo diskutujú s domácimi, deti sa na nich hrajú a rodiny trávia celé hodiny relaxu.

Z času na čas sa stane, že sa pod vplyvom týchto skutočností ich povrchová úprava a materiál nepríjemne naruší. Niekedy je to natoľko závažné, že sa musia rozhodovať o tom, či si kúpia novú sedačku, alebo im bude stačiť len vymeniť čalúnenie. V takomto prípade by bolo dobré, keby poznali aspoň základné vlastnosti materiálov, ktoré sa na tieto kusy nábytku najčastejšie používajú.

Koža

Faktorov, ktoré môžu ovplyvňovať výber tkaniny pre pohovku, môže byť neskutočne veľa. Okrem toho je dôležitý aj jej účel a využitie v príslušnom priestore. Koža je ako materiál  veľmi vhodná hlavne pre svoju odolnosť. Okrem toho, ak si zvolíte koženú rohovú sedačku do vášho bytu alebo domu, určite mu dodáte nádych elegancie, nadčasového dizajnu a všeobecného pohodlia. V prípade, že nad týmto materiálom uvažujete, mali by ste si premyslieť všetky podstatné veci, ktoré vás pri výbere môžu obmedziť. 

Koža je jedným z najnákladnejších typov čalúnenia. Samozrejme, že je to spôsobené najmä jej vysokou odolnosťou a životnosťou. Veľmi dobre a ľahko sa vie očistiť, no v niektorých prípadoch sa ani tento typ neubráni škrabancom, ktoré spôsobia ostré predmety a menšia nepozornosť majiteľov. Možno aj z tohto dôvodu nie je kožená sedačka vhodná pre rodiny s malými deťmi.

Kožené sedačky chránia vnútorné čalúnenie, a ani po rokoch nevydávajú väčší zápach, ako by to mohlo byť v prípade iných typov. 

V niektorých predajniach si môžete dokonca vybrať aj takú koženú sedačku, ktorá bude pre vás cenovo dostupnejšia. Tu však musíte rátať s tým, že to môže byť syntetický materiál, ktorý dokáže pravú kožu výborne nahradiť.

PVC materiál

Ani umelé vlákna nemusia byť na škodu. V prípade vinylu to platí tiež. Je to syntetický materiál, ktorý sa niekedy používaný aj ako povrchový materiál nejednej sedačky. Je veľmi pružný, vie  sa spracovať do takej formy, ktorá má v konečnom dôsledku veľmi elegantný vzhľad a v mnohých prípadoch to je práve spomínaná náhrada kože. Vinyl je ľahký na údržbu a čistenie, samozrejme, že to neznamená, že bude spoľahlivo odolávať neadekvátnemu používaniu. Rovnako tak môže vydržať veľmi dlhú dobu a ušetriť vám nemalé náklady. 

Textilné vlákna

Sedacie súpravy, ktoré sú pokryté týmto materiálom, by nemali byť umiestnené a používané v miestnostiach, ktoré zažívajú väčší ruch. Vzhľadom na kvalitu takejto textúry sa môžu oveľa rýchlejšie opotrebovať. Ani samotná pevnosť nie je vždy ideálna. Aj keď sa v dnešných časoch technológie vyvíjajú stále dopredu, nie vždy to znamená, že vaša nová sedačka prežije niekoľko generácií. 

Tento materiál je zasa variabilnejší vo svojom dizajnovom spracovaní a originálnych vzoroch. To znamená, že ak si kúpite modernú rohovú sedačku s takouto úpravou, určite bude pôsobiť ako vkusný solitér. 

Musíte však dávať väčší pozor na čistotu prostredia. V textilných materiáloch sa veľmi dobre udržuje prach, a keďže takýto nábytok nemáte možnosť jednoducho vyčistiť musíte sa spoliehať len na seba a svoju pozornosť. Samozrejme, že si môžete kúpiť vymeniteľné poťahy, ktoré dobre uchránia základný materiál. V mnohých prípadoch to ale stráca na pôvodnom efekte.

Farby a vzory

Vaša nová sedačka, alebo materiál, ktorý chcete na jej opätovné pokrytie použiť, by mala aspoň v minimálnej miere koordinovať s aktuálnym dekórom v miestnosti. Ak si kupujúci plánuje umiestniť novú pohovku v izbe, ktorá je plná originálnych umeleckých predmetov, mal by si vyberať také typy, ktoré od nich príliš neodpútajú pozornosť. V niektorých prípadoch si konkrétna miestnosť vyžaduje menšie neformálne sedenie a iná naopak potrebuje viac elegantný vzhľad a drahší typ povrchového pokrytia. 

Sedačky s výraznými, veľkými vzormi zvyčajne vyzerajú najlepšie v priestranných izbách. V intímnejšej izbe to vyhráte s jemnou vzorovanou tkaninou. 

V podstate je výber vašej novej sedačky na vás, no s týmito drobnými informáciami si pri jej kúpe určite neuškodíte. Kľudne si ju odskúšajte aj priamo v predajni a zistíte hneď, ako pohodlne sa bude na nej sedieť u vás doma. 

ZDROJ PR článok Ľubomír Bak – čalúnnictvo 

Kategória: Nábytok
Zdieľať článok

Diskusia