22. 06. 2005
Zdieľať

Praktická a priestranná kuchyňa je snom každej domácej panej. Vo veľkom dome alebo byte s priestrannou kuchyňou problém zrejme nebude, ale horšie na tom sú tí, ktorí počítajú doslova s každým centimetrom. Ale aj keď máme k dispozícii relatívne dosť miesta, neradi ním plytváme. A preto je dobré pri plánovaní kuchyne najprv zvážiť všetky možnosti a rozhodnúť sa pre optimálne riešenie. Koniec koncov – veď ide o investíciu na niekoľko rokov.

Naše staré mamy to mali jednoduché – v každom dome aj byte bola špajza, teda komora na uskladnenie potravín. Ďalšiu časť potravín mohli uložiť v pivnici. Ak plánujeme stavbu nového domu a máme dostatok miesta, určite stojí za úvahu, či neinvestujeme aj do stavby pivnice alebo špajze. V špajzi možno uskladniť trvanlivé potraviny, ktoré vyžadujú sucho a nižšie teploty, pivnica je ideálna na skladovanie ovocia, zeleniny, nápojov a konzervovaných potravín.

Potravinová skriňa


Kam s tým všetkým

27479

Ak ste dospeli k názoru, že potraviny budete skladovať priamo v kuchyni, aj pre vás máme riešenie v podobe moderných potravinových skríň. Sú praktické, a pretože sa nachádzajú priamo v kuchyni, máte ich aj stále poruke. Možno ich zhotoviť na mieru podľa daného priestoru, takže sa úplne využije každé voľné miestečko. Zásuvky sa pohybujú po koľajničkách a vysunúť možno buď celý blok, alebo jednotlivé zásuvky samostatne. Do zásuviek sa vkladajú špeciálne mriežky, ktoré zabraňujú samovoľnému posúvaniu potravín.
Potraviny možno umiestniť aj do klasických horných alebo dolných skriniek kuchynskej linky, ale potravinová skriňa je oveľa praktickejšia. Keďže v kuchyni býva relatívne vyššia vzdušná vlhkosť, na skladovanie potravín rýchlejšie podliehajúcich skaze sa odporúča zaobstarať si špeciálne dózy, v ktorých vydržia potraviny v pôvodnom stave omnoho dlhšie. Treba len dbať na to, aby nádoby boli vždy čisté a úplne suché. Ak skladujeme suché potraviny v kuchynskej linke, nemali by byť v tesnej blízkosti sporáka alebo rúry.


Kam s tým všetkým

27495

Kam s riadom

Moderný kuchynský nábytok umožňuje aj prehľadné a praktické ukladanie riadu (na varenie, ale aj stolovanie), príborov a ďalších kuchynských potrieb. Široké a na prvý pohľad prehľadné zásuvky možno vybaviť aj plastovým alebo dreveným úložným systémom, ktorý zabráni ich posúvaniu a prípadnému poškodeniu.

Praktické výsuvné systémy z kvalitných materiálov – väčšinou z kovu kombinovaného s plastom, drevom, sklom sa riešia pre každú kuchyňu individuálne, treba si len vybrať kvalitný výrobok. Nosnosť výsuvných systémov sa začína pri niekoľkých kilogramoch, priemerne celkom hravo zvládnu päťdesiat kíl. Výsuvné potravinové skrine unesú aj sto kilogramov.
Obyčajné zásuvky bývajú vyrobené z dreva alebo laminátu, často sa používajú kombinácie materiálov – oceľové boky, hliníková zadná stena a pod. Výsuvné zásuvky a kontajnery v spodných skrinkách sú prehľadné a ich vnútorné usporiadanie býva variabilné. Pomocou rozličných nadstavcov a vložiek možno vnútorný priestor jednoducho rozčleniť.
Do zásuviek môžeme zabudovať aj malé kuchynské spotrebiče – krájač na chlieb alebo údeniny, kuchynský robot, dokonca sa tu nájde priestor aj na žehliacu dosku, výsuvný pultík alebo stolík.
Čoraz aktuálnejšie je aj triedenie odpadu. Práve do spodných skriniek možno ľahko umiestniť nádoby na triedenie. V tesnej blízkosti zostane miesto aj na saponáty a čistiace prostriedky.

Sokle

Možno ani netušíte, aké možnosti skrývajú sokle. Aj do nich možno umiestniť zásuvky na potraviny alebo na plechy na pečenie, nízky skladací rebrík či iné užitočné potreby do kuchyne. V zásade tam dávame veci, ktoré nepoužívame veľmi často.

Horné skrinky


Kam s tým všetkým

27508

Do horných skriniek kuchynskej linky sa ukladajú riad, sklo, prípadne aj niektoré trvanlivé potraviny. Ak máme obmedzené priestorové možnosti, namiesto klasických dvierok radšej zvoľme napríklad posuvné dvierka alebo roletky. Vnútorný priestor opäť možno rozčleniť podľa individuálnych požiadaviek majiteľov. Môžeme sem umiestniť napríklad odkvapkávač na taniere a pod. Jednotlivé police môžu byť z rovnakého materiálu, aký sa použil na výrobu ostatných častí linky, ale aj sklenené alebo z mriežok.

Police a iné vecičky

Kuchynskú zostavu môžeme podľa potrieb a možností doplniť aj najrôznejšími voľnými policami, špeciálnou poličkou na ukladanie fliaš a veľmi praktickým drôteným programom, ktorý je pomerne obľúbený. Základné kuchynské pomôcky, ktoré potrebujeme na naše každodenné „kulinárčenie“, možno zavesiť na jednoduchý drôtený program alebo na koľajnicové systémy nad pracovnou doskou, aby boli hneď poruke. Tak nebudú zaberať miesto v zásuvkách a vytvoríme nový priestor na ukladanie iných predmetov.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň Nábytok
Tagy: bývanie kuchyňa úložné priestory
Zdieľať článok

Diskusia