Kuchyne nie sú na vine

19. 09. 2006
Zdieľať

Predstavte si, že by nám výrobcovia vyšli v ústrety predajňami kuchýň rovnako ako v prípade moderného ošatenia: tu predajňa zariadenia pre ambicióznych pánov, tam zase na výber pre bohémov, niečo pre dámy v rokoch a ešte dynamická predajňa kuchýň pre slečny, čo práve vyleteli z hniezda. Niečo na tom delení bude. Ide o životný štýl, ktorý nám skočil oboma nohami do kuchýň.

Dobrá rada nad zlato

Všetci sme už zasýtení reklamou, na trhu je niekoľko časopisov o bývaní, v televíznych seriáloch a reality show sa hlavní hrdinovia predvádzajú čoraz častejšie v dobre vybavených interiéroch najmä kuchýň a jedální, pravdaže ak si odmyslíme niekoľko sekúnd milostných scén vo zvyšných častiach ich domovov, hoci … a ešte k tomu aj susedia, prípadne známi si to celkom fajn zariadili. A teraz čo? Ktoré je to pravé práve pre mňa a tých mojich? Podvedomie je potvora; môžeme mať dlho pocit, že pri dnešnom výbere zariadiť kuchyňu je úplná malina. Nie je. Aj tí sebavedomí si chodia po radu do kuchynských štúdií, obchodov s nábytkom so špecializovaným oddelením na kuchyne a do showroomov s konkrétnou značkou.


Kuchyne nie sú na vine

64478

Je veľká pravdepodobnosť, že tu primerane „vyšetria“ stav vašich nárokov, možností, skonzultujú požiadavky a navrhnú riešenie kuchyne. Čo je dôležité predtým, ako pôjdete za odborníkmi? Rozhodnutia. Ujasnite si, koľko môžete zainvestovať, či budete samostatnou jednotkou, alebo sa vaša rodina utešene rozrastá, či ste typ, ktorý rád pozýva návštevy alebo skôr „utekáte“ do istoty reštauračných zariadení. Učarovala vám farebnosť z katalógov popredných značiek? Tu platí pravidlo: dva kroky vpred a jeden vzad. Sýta farba má v sebe taký náboj, že potrebuje „schladiť“ jemnými odtieňmi, neutrálnym pozadím a sporými tvarmi nábytku. Je viac ako pravdepodobné, že po niekoľkých rokoch sa zmení nielen móda, ale aj naša citlivosť na farbičky…

Ako sa to stalo


Kuchyne nie sú na vine

64474

Keď si pomyslím na všetky svoje staré mamy, krstnú, tety a najmä na moju mamu, neodmysliteľne k nim patria spomienky na dobroty z ich kuchyne, na rozhovory, ktoré sme tam viedli, prípadne na všetky pikle, ktoré sme zahorúca kuli. A keď za horúca, tak tam, kde sa varí. Už vtedy bolo jasné, že okrem šporáka a kuchynskej linky musí byť poruke a na krok od kuchtenia príjemné sedenie. Väčšinou to bol stôl, za ktorý sa popratalo aspoň päť hladných krkov v čase obeda a na dôverné stretnutia bolo tak aspoň viac miesta. Čo je však dôležité, všetky tie domácnosti mali šťastie na veľkú kuchyňu. Ďalšie generácie, ktoré sa smelo sťahovali do panelákových príbytkov, museli sa vo svojej vývarovni obracať nielen kvôli robote, ale tiež vždy, keď sa bolo treba niekomu alebo niečomu uhnúť. Kuchyne nie sú na vine. Iba z času na čas ktosi vylepší dispozície nášho bývania a nie vždy sa nápady osvedčia.

Otvorený prístup


Kuchyne nie sú na vine

64472

Našťastie po rokoch sa vrátil život do kuchýň, získali jednoducho na vážnosti. Sú často doslova a dopísmena súčasťou nášho bývania – najčastejšie otvoreným prepojením s jedálenskou alebo obývacou zónou. Pri kúpe nového príbytku je nám zrejmé, že kuchyňa si bude pýtať svoje, a tak treba počítať s tým, že aspoň desať percent z toho, čo sme zaň dali, sa patrí investovať do miesta vyhradeného na varenie a stolovanie. Situácia je o to vážnejšia, že moderné kuchyne majú na očiach nielen naši hostia, ale aj my a naši blízki.


Kuchyne nie sú na vine

64470

To, aké bude priestorové usporiadanie našej kuchyne, ovplyvní náš každodenný život často na viac ako desať rokov. Nemali by sme zabúdať, že dokonalé detaily tvoria celok. V súčasnosti naozaj netreba šetriť na vnútorných úložných systémoch ani na overených značkách výrobcov elektrospotrebičov, navyše už o niekoľko rokov oceníme kvalitu nábytku, ktorý by mal vydržať naše každodenné nájazdy. Je overené, že najviac zaťažovaným nábytkom je práve nábytok v kuchyni.

Sám sebe pánom


Kuchyne nie sú na vine

64477

Už dávno nie je ničím zvláštnym bývať pojednom. A tiež sa nevymyká zvyklostiam mať k tomuto životnému štýlu kuchyňu na pohľadanie. Bez čoho sa nezaobíde taký „singel“. Niekto to rád s dvojplatničkou, iný si potrpí na značkový šporák. Linka je zvyčajne rozmermi „komornejšia“, ale vo výbere dizajnu a farebnosti práve kvôli proporciám si singel dopraje väčší „úlet“.

Barový pult so zásobníkom nápojov, otvorené poličky, barová stolička pre „okoloidúceho“, špičková biela technika, výhľad na TV od linky alebo od sedenia, odvážny obklad, akcenty sýtych farieb – radosť listovať značkovými katalógmi. Často tu vidieť, že v prípade singel interiérový architekt natoľko nešetril priestorom, aby ho uchránil od zbytočného pobehovania. Predpokladom je, že bude viac „žiť“, než variť.


Kuchyne nie sú na vine

64475

Keď sa pridá rodina

Vtedy nestačia klasické ergonomické poučky, že napríklad okolo linky sa dá pracovať, ak dodržíme od nej vzdialenosť minimálne 120 centimetrov, a potom sa môžeme tešiť, že dokonca pohodlne otvoríme aj najspodnejšiu zásuvku. Pýta to aj poriadny jedálenský stôl nielen pre princa, ale aj pre Snehulienku a súčasný a budúci počet trpaslíkov. Každý potrebuje 60 – centimetrovú šírku stola na sedenie… A potom príde to najťažšie – dohodnúť sa na vizáži našej kuchyne tak, aby boli všetci spokojní.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Štýl
Tagy: barový pult jedáleň kuchyňa kuchynská linka
Zdieľať článok

Diskusia