Uniformy vyšli z módy: Pracovné dosky

29. 09. 2006
Zdieľať

Štýl kuchyne už nevelí pracovným doskám, ale radí uvoľniť sa pri výbere farieb a materiálov. Tak do toho! Vybrať si materiál pre najviac namáhanú plochu v kuchyni je vecou priorít, ceny a vzťahu k jednotlivým materiálom.



Drevo, radosť odveká

Vzhľad dreva a pocit pri dotyku stále patria k silným momentom pri rozhodovaní. Potom neprekáža ani niekoľko škrabancov, ktoré sa v krátkom čase objavia na povrchu aj pri opatrnom zaobchádzaní.










Uniformy vyšli z módy: Pracovné dosky

65148


Uniformy vyšli z módy: Pracovné dosky

65149

Drevená pracovná doska z lepených hranolčekov zateplí aj najstudenší interiér; potrebuje pravidelné ošetrovanie. (Schüller) Kamenná pracovná doska ako dominantný prvok kuchyne so svojimi špecifickými vlastnosťami. (Sie Matic)

Do kuchyne kameňom

Prírodný kameň – žula, mramor – patrí do solídnych zrekonštruovaných kuchýň v starých domoch, štýlových priestorov s množstvom svetla… S kamennou kuchynskou doskou je to ako s koženými kabelkami. Za dotyk s prírodou treba platiť zvýšenou starostlivosťou alebo sa zmieriť s odreninami a odtlačkami od pohárov, potravín…

Drevotrieska omladla

Kúpa drevotrieskovej polaminovanej dosky nie je prežitkom. Dokonca sa nedá povedať, že vždy je to iba voľba lacnejšej alternatívy. Opäť ide o priority. Výhodou je jednoduchá údržba, odolnosť proti pomerne vyšším teplotám, stopy po krájaní nie sú také výrazné ako na masíve…










Uniformy vyšli z módy: Pracovné dosky

65152


Uniformy vyšli z módy: Pracovné dosky

65150

Nespochybniteľná kvalita a životnosť dosiek z umelého kameňa. Technológia výroby dáva voľnosť originálnym riešeniam a atypickým požiadavkám klientov. (Brik) Tvrdený laminátový povrch a dostatočná hrúbka dosky zlepšujú jej úžitkové vlastnosti a ovplyvňujú cenu. (Drevoexport)

Umelý kameň

Názov, ktorý súvisí s húževnatým, nenasiakavým a hygienickým materiálom. Odolný proti škvrnám, chemikáliám. Nie je lacný, ale dáva voľnosť dizajnu.






Rady



  • Nekrájajte, nevyklepávajte rezne, neodkladajte rozpálené hrnce priamo na pracovnú dosku. Nech je z akéhokoľvek materiál, jej povrch sa tým poškodzuje.


  • Nezávisle od voľby materiálu dbajte na rozmery pracovnej dosky. Štandardná hĺbka je 60 cm. Súvisí s hĺbkou skriniek pod doskou, rozmermi drezu a primeraným odstupom pri manipulácii s dvierkami horných skriniek.


  • Ak chcete ozvláštniť kuchynskú dosku, doprajte jej alternatívnu prednú hranu: kov, drevo…


  • Ak to vzhľad linky dovoľuje, radšej si vyberajte dosky s čelnou hranou v tvare U – jednoduchšie sa udržiavajú ako hrany v tvare písmena L a nečakané stretnutie zanechá na tele menšie stopy.


  • Keď čistíte pracovné dosky, zabudnite na čistiace prášky. Ich abrazívny účinok skôr či neskôr poškodí akýkoľvek povrch dosky. Vylúčte z údržby kyseliny a lúhy.


  • Z estetických, ale aj funkčných dôvodov je vhodné voliť dosky hrubšie ako 3 cm, a to aj napriek rôznym trendom a snahe ušetriť.


  • Hrany polaminovanej pracovnej dosky vrátane zadnej strany musia byť oblepené hranovacou páskou.


  • Voľný laminát v tesniacej lište je lacným riešením, do ktorého sa po čase zachytia nečistoty. Lepšie je pripevniť dizajnovú časť s gumovým tesnením na profil v tvare L.


  • Rohový spoj polaminovanej pracovnej dosky treba odspodu stiahnuť skrutkami a až potom vyplniť silikónom – bráni to zavlhnutiu spoja.


  • Ak masív, tak len ako vkladanú pracovnú dosku širokú 45 a 60 cm, utesnenú silikónom; dá sa vyškriabať a doska vybrať a opraviť.


  • Silikón netreba nanášať pod drezy a varné dosky – ich súčasťou sú gumené tesnenia a priťahovacie systémy, preto dosadnú do dosky vlastnou váhou.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa kuchynská linka pracovná doska
Zdieľať článok

Diskusia