Kuriózna kuchyňa v chate ako z rozprávky

29.03.2016  |     

Áno, vidíte dobre. Toto je naozaj chata z 18. storočia. Stojí v anglickom Cheshire. Dlhé roky sa podarilo zachovať jej pôvodný, dnes vlastne skoro rozprávkový charakter, už v nej chýba len nejaký ten elf. Majitelia chceli tento zaujímavý priestor rozšíriť, čo si pri tomto type architektúry vyžaduje citlivý prístup. Keďže sa nakoniec rozhodli vytvoriť nanovo kuchyňu, zverili úpravy do rúk dizajnérovi Alexovi Saintovi z Kitchen Architecture. Pozrite, ako si s tým poradil...

Saint mal podľa vlastných slov viac možností, ako poňať priestor, ktorý bolo treba k domu pripojiť. Nakoniec sa rozhodol, že nebude replikovať historické murivo, ale vyrieši to inak. Kuchyňa sa tak ocitla v zasklenom priestore, aký býva väčšinou určený na zimnú záhradu. Pre niekoho možno príliš súčasné riešenie, no vďaka priehľadnosti skla v podstate diskrétne. Zároveň sa interiér posunul bližšie k exteriéru a domáci si intenzívnejšie užívajú záhradu a nádherné okolie. V lete môžu sklenenú bariéru ešte minimalizovať vďaka posuvným dverám na jednej stene.

Takéto riešenie predstavovalo minimum zásahov do štruktúry domčeka s bohatou históriou, ale vyžadovalo si vyriešiť pár vecí pri realizácii zasklenia. Aby bolo možné udržať v tejto sklenenej kuchynskej bublinke vhodnú teplotu v zime aj v lete, obyčajné sklo samozrejme nestačilo. Alex navrhol a použil kvalitné dvojsklo, ktoré má medzipriestor vyplnený plynom ťažším ako vzduch, aby sa spomalila výmena tepla medzi vonkajšími a vnútornými tabuľami. Statickú vyváženosť a odolnosť celej transparentnej, no napriek všetkým parametrom stále rozbitnej konštrukcie podporili nižšou stabilizačnou stienkou, ktorá sa tiahne popri troch stenách. Zároveň zjednodušila umiestnenie kompletného kuchynského vybavenia.

Apropos, vybavenie. To je výrazne súčasnejšie, než by ste zrejme čakali. Dizajnér však na linku Bulthaup vybral nevtieravú matnú bielu, aby terakotový odtieň toho tradičného nezanikol. Nezanikla ani ergonómia či úložný priestor. K spotrebičom sa netreba zbytočne zohýbať a pohodlne sa tu usadila i vysoká chladnička. O potrebe svetla v kuchyni dnes už nikto nepochybuje. V takomto prípade si ho kuchár užije naozaj do sýtosti. Problém by mohol nastať pri chystaní neskorej večere. Mohol, ale nenastane, na konštrukciu totiž namontovali viacero svietidiel s primeranou veľkosťou i výkonom.

Keďže celá kuchyňa sa stala pracoviskom vysunutým z priestoru a času, jej pôvodné miesto zabrala hala vytvárajúca novú spoločenskú zónu. Celá obytná časť sa touto zmenou zároveň posunula znútra von. Podľa autora išlo o citlivý zásah do starej stavby, pretože jej historické jadro sa vôbec nenarušilo a zostalo masívnejšie ako moderný prídavok. Harmóniu medzi nimi však zrejme každé oko vníma po svojom. Ak má to vaše záujem o viac detailov, otvorte si galériu fotografií.

Text: Zuzka Kubalová

Foto: freshome.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Kamennú stodolu premenili na romantickú chatu pre dvoch

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky