Kuchyňa plná techniky

16. 12. 2009
Zdieľať

Neodmysliteľnou súčasťou modernej kuchyne je množstvo domácich spotrebičov. Rozhodnutie, kde a ako majú byť umiestnené, výrazne ovplyvňuje funkčnosť aj vzhľad kuchyne.


Kuchyňa plná techniky

93711

Kuchynské spotrebiče v podobe samostatne stojacich zariadení tvoria dodnes základ celého sortimentu bielej techniky. Voľne stojace spotrebiče majú vlastný dizajn, ktorý môže zaujímavo oživiť a dotvoriť štýl kuchyne. Ľahšie sa vymieňajú a nie sú závislé od riešenia kuchynskej linky, takže ich môžete dokupovať aj postupne. Sú teda vhodným riešením pri dopĺňaní už existujúcich kuchýň, bez nutnosti väčších zásahov. Po všetkých stránkach ide o lacnejšiu alternatívu. Segment voľne stojacich spotrebičov zasahuje, v porovnaní so spotrebičmi určenými na zabudovanie, aj do nižších cenových kategórií. Okrem toho, nemusíte investovať ani do skrinky, v ktorej by mal byť spotrebič umiestnený.

To všetko patrí k ich prednostiam. Na druhej strane, ak je však voľne stojacich elektrospotrebičov príliš veľa a neustále pribúdajú nové, začnú zaberať aj miesto, ktoré bolo pôvodne vyčlenené na iný účel. Vzhľadom na vzrastajúci počet väčších elektrospotrebičov, ktoré majú svoje stabilné miesto v každej kuchyni, pri rekonštrukciách a pri riešení nových kuchýň sa dnes vo väčšej miere ráta so vstavanými spotrebičmi. Tie umožňujú oveľa racionálnejšie a efektívnejšie využitie kuchynského priestoru, pričom sa zachováva aj kompaktnosť a ucelený vzhľad kuchynskej zostavy.


Kuchyňa plná techniky

93707

Ich umiestnenie v rámci kuchynskej linky môže byť veľmi individuálne. Napríklad, varná doska nezávislá od rúry na pečenie sa môže v rámci kuchynskej linky umiestniť v ergonomickej výške 72 až 88 cm (oproti klasickým 85 až 90 cm) a časté je umiestnenie varnej plochy na kuchynskom ostrovčeku. Za dvierka vysokej skrinky sa obvykle „schovávajú“ chladničky a mrazničky; umývačky riadu si zasa našli svoje miesto v spodnej skrinke pri dreze, kde je zabezpečený prívod vody aj kanalizácia. Rúry na pečenie, mikrovlnné rúry alebo parné rúry sa začali umiestňovať v praktickej výške 90 až 110 cm nad zemou, aby sa k nim nebolo treba zohýnať.

V istom zmysle možno povedať, že vzrastajúce množstvo zabudovaných spotrebičov spôsobilo revolúciu vo vnímaní kuchynského priestoru. Keďže spotrebiče umiestnené v ergonomickej výške zabrali priestor medzi hornými a dolnými skrinkami, v moderných prevedeniach kuchýň viedli k zániku kuchynskej linky v jej klasickom ponímaní. Pre zabudované spotrebiče sa začali zriaďovať špecifické skrinkové zostavy s výškou minimálne 150 cm alebo vysoké zabudované skrine na celú výšku miestnosti. Vytlačená pracovná plocha si našla nové miesto na polostrovčeku alebo na samostatnom kuchynskom ostrovčeku.

Chladničky a mrazničky


Kuchyňa plná techniky

93703

Jednou z najdôležitejších funkcií v kuchyni je uskladňovanie potravín. Chladničky a mrazničky preto nájdeme v každej domácnosti a priestor, ktorý je na ne vymedzený, sa neustále zväčšuje. Na rozdiel od varnej techniky, voľne stojace chladničky si udržiavajú rovnakú, ak nie väčšiu popularitu ako zabudované. Pri výbere voľne stojacej chladničky si treba, okrem iného, dávať pozor na jej presné rozmery. Existujú totiž chladničky s rôznymi výškami (85 až 220 cm), šírkami (50 až 65 cm) a hĺbkami (55 až 65 cm). Okrem toho, výrobcovia odporúčajú udržiavanie určitých vzdialeností od zadnej steny a bočných stien, takže sa ľahko môže stať, že 65 cm hlboká chladnička bude vytŕčať z 60 cm linky až o 10 cm. Postupne sa na našom trhu začali udomácňovať americké dvojdverové chladničky (side by side), ktoré majú väčšiu šírku než bežné chladničky, a samozrejmosťou je u nich napríklad výrobník ľadu prístupný cez dvierka.

Pri zabudovaných chladničkách je zabudovanie skôr vecou estetiky. Za vysokými dvierkami splývajúcimi s kuchynskou linkou sa skrývajú najčastejšie samostatné alebo kombinované chladničky. Pri menších kuchynkách je možné malú chladničku zabudovať pod pracovnú dosku. Mrazničky, či už truhlicové, alebo zásuvkové, zostávajú poväčšine ako voľnestojace spotrebiče, pretože svoje miesto nachádzajú skôr v komorách a pivniciach než v kuchyni.


Kuchyňa plná techniky

93719

Sporáky

Tradičným spotrebičom určeným na tepelnú úpravu jedál je sporák, ktorý v sebe kombinuje funkciu varenia a pečenia. Sporák ako samostatný spotrebič môže stáť mimo kuchynskej linky alebo je zakomponovaný do medzery medzi spodnými skrinkami. Podobne ako pri chladničkách, aj tu treba mať na zreteli, že na trhu sú spotrebiče s rôznymi rozmermi, pričom malé odchýlky (2,5 až 5 cm) si na prvý pohľad ani nemusíte všimnúť.

Pri voľne stojacich sporákoch zaradených do kuchynskej linky si treba dávať pozor na odizolovanie okolitých skriniek a nábytku a na udržanie vzdialenosti od zadnej steny a bočných stien tak, aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu okolo spotrebiča. Nečistoty padajúce do škár okolo varnej dosky priviedli kohosi na myšlienku zabudovať sporák do kuchynskej linky tak, aby medzi varnou doskou a pracovnou plochou neboli žiadne medzery. Rúra na pečenie však ešte stále zostala viazaná na varnú plochu. Bola to však prvá lastovička, ktorá viedla k rozpadu sporáka na samostatnú varnú dosku a rúru.

Varné dosky

Samostatné varné dosky určené na zabudovanie zahŕňajú široký sortiment produktov. Z hľadiska dizajnu a zakomponovania do pracovnej plochy sú zaujímavé rozmery a tvary varných dosiek. Popri klasických rozmeroch 50 až 60 cm x 60 cm sú bežné aj širšie varné plochy (75 až 85 cm), ktoré majú viac varných políčok, atypické varné plochy alebo varné polia usporiadané nezvyčajným spôsobom: v tvare kosoštvorca, lichobežníka, v polkruhu a pod.

Aj tvar samotnej dosky môže byť rôzny, napríklad ľadvinkový alebo polkruhový, šesťuholníkový… Rozlišujeme varné dosky určené na zabudovanie v jednej rovine s pracovnou plochou (najčastejšie sklokeramické), zapustené hlbšie do plochy, ktoré je možné prikryť príklopom a zarovnať tak pracovnú plochu, alebo naopak, variče vyklenuté dohora (najčastejšie ide o rustikálne prevedenie plynových dosiek).

Odsávače pár


Kuchyňa plná techniky

93714

K varným doskám neodmysliteľne patria digestory. Môžu byť nenápadné, zabudované do hornej skrinky, alebo zasadené do kuchynskej linky ako akcent. Tvar digestora je do značnej miery otázkou dizajnu. Do moderných kuchýň sa hodia „ľahké“ ploché digestory, no výnimkou nie sú ani kovové digestory ihlanovitého tvaru. V historizujúcich a rustikálnych kuchyniach sa často riešia ako murované, respektíve obmurované. Pri tejto úprave je možné použiť aj sadrokartón na ľahkej kovovej konštrukcii. Najvýraznejšie sú digestory nad kuchynskými ostrovčekmi, preto sú na ne kladené vysoké estetické nároky.

Rúry na pečenie

Okrem varnej dosky je samozrejmou výbavou kuchyne rúra na pečenie. V začiatkoch éry zabudovávania sa rúry umiestňovali klasicky pod varnú dosku, no čoskoro sa prišlo na to, že je výhodnejšie umiestňovať ich do väčšej výšky, kde sa k nim nemusíme skláňať, a pritom máme lepší prehľad o tom, čo sa deje vo vnútri. Rúra patrí spolu s varnou doskou k jediným spotrebičom, ktoré nemožno pri zabudovávaní úplne skryť. Aj spotrebiče určené na (čiastočné) zabudovanie sa preto vyrábajú v rôznych farebných a materiálových prevedeniach. Pri zabudovaných rúrach každého druhu je potrebné klásť dôraz na dobrú izoláciu ich povrchu, aby nepoškodili okolitý nábytok. Materiálovo aj technicky náročnejšie prevedenie sa odráža aj na cene, v tomto prípade však netreba podceňovať bezpečnostné hľadisko.

Mikrovlnné rúry

Popri klasických rúrach si našli v našich kuchyniach svoje pevné miesto aj mikrovlnné rúry. Od počiatku svojho vzniku prešli výraznými zmenami, čo sa týka ich formy, ale aj funkcií. Okrem voľne stojacich mikrovlnniek, ktoré zaberajú miesto na pracovnej doske, dnes dostať mikrovlnky vhodné na zabudovanie alebo na zavesenie pod horné skrinky. Keďže mikrovlnným rúram pribudli funkcie zapekania a grilovania, je možné, že v niektorých prípadoch nahradia klasickú rúru.

 

Parné rúry

Najmódnejším a zároveň najzdravším spôsobom prípravy jedál je varenie v pare. Parné rúry, ktoré donedávna patrili iba do výbavy veľkých profesionálnych kuchýň, si našli cestu aj do domácností. Funkcie parných rúr sa obohatili o klasický ohrev a gril, pričom je možné tieto ohrevy v rôznych pomeroch kombinovať a striedať. Pri pečení veľkého kusa mäsa alebo hydiny sa vám vďaka tomu nestane, že mäso bude vyschnuté. Z hľadiska inštalácií sa parné rúry líšia od klasických tým, že potrebujú aj prívod vody a napojenie na kanalizáciu kvôli kondenzátu. Existujú však aj modely, pri ktorých sa voda pred varením nalieva ručne.


Kuchyňa plná techniky

93709

Umývačky riadu

Novodobým spotrebičom, ktorý si veľmi rýchlo získal srdcia slovenských gazdiniek, je umývačka riadu. Pôsobiskom umývačiek sa stali skrinky v tesnej blízkosti drezu, aby bolo možné vytvoriť najkratšie napojenie na vodu a kanalizáciu.

Samostatne stojace umývačky sú vhodné pre domácnosti, ktoré už majú svoj vek a rozhodli sa uľahčiť si život pri umývaní riadu. Umývačky riadu majú rozmery 45 až 60 cm. Pri modeloch určených na zabudovanie sa ich výška odvodzuje od štandardnej výšky pracovnej dosky.

Drobné spotrebiče


Kuchyňa plná techniky

93704

Popri veľkých spotrebičoch sa v kuchyni nachádza celý rad drobných elektrických pomocníkov, ktorí si potrebujú nájsť svoje stále miesto. Pozícia, v ktorej sa napokon ocitnú, závisí v prvom rade od toho, ako často sa používajú. Na pracovnej ploche nesmie chýbať rýchlovarná kanvica, hriankovač, prípadne i kávovar. Je dobré mať poruke aj mixér alebo ručný šľahač. Nie tak často používané spotrebiče zasa môžu odpočívať zabudnuté na najvrchnejšej polici v skrini.

Menej zaužívané, no nie nemožné riešenie je do kuchynskej linky „zabudovať“ aj drobné spotrebiče. Na tento účel môže slúžiť špeciálne vybavenie skriniek a zásuviek, do ktorých sa ľahko ukryje (vo výklopnej alebo výsuvnej ploche) kuchynský robot alebo krájač. Tí, ktorí majú radi presnosť, si môžu dať zabudovať kuchynskú váhu priamo do pracovnej plochy. Vhodným miestom na uloženie a schovanie často používaného spotrebiča môže byť napríklad skrinka s roletkou umiestnená na pracovnej ploche. V luxusných moderných kuchyniach sa čoraz častejšie stretávame so zabudovaným kávovarom. Môže byť umiestnený samostatne alebo zaradený do „boxu“ spotrebičov vedľa mikrovlnnej rúry a rúry na pečenie.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa spotrebiče v kuchyni
Zdieľať článok

Diskusia