Čo s použitým olejom z panvice a prečo ho nevylievať do odtoku?

28. 03. 2020
Zdieľať

V kuchyni vonia čerstvo opražené mäsko alebo zelenina. Všetko je dokonalé, okrem toho, čo zostalo na panvici a v pekáči. Aj vás láka tuk z panvice vyliať do odtoku? Je to spôsob, ako sa zbaviť zdroja pachov a nepoužiteľných zvyškov, ale... V tomto momente sa zastavte! Povieme vám prečo.

Vylievanie horúceho či vlažného oleja, masti či masla do odtoku neraz vytvorí problém, ktorý by ste ani vo sne nečakali. Vo finále sa s výsledkom potrápi aj vodoinštalatér, aj vaša peňaženka. Dokonca, i keď len raz za čas vylejete niečo do odtoku, mastnota stuhne a skôr či neskôr potrápi váš účet.

Čo spôsobia tuky v odtoku?

Mnoho tukov, vrátane masla, kokosového oleja, bravčovej masti – je v teplom stave tekutých a po ochladení stuhnú. V tuhom stave sa zachytávajú v útrobách rúrok a komplikujú fungovanie odtokov. Postupne sa na ne lepia ďalšie nečistoty.

Výsledkom je nielen čiastočne upchaný odtok, ale aj nepríjemný zápach, ktorý sa šíri po celom byte. Ďalšou fázou je úplne upchaný odtok a hromadiaca sa voda, ktorá jednoducho nemá kade odtiecť.

Náš tip: Hoci rastlinné oleje – napríklad olivový a repkový, pri izbovej teplote netuhnú, pri vyliatí do drezu alebo kanalizácie spôsobia problém. Prečo? Sú hydrofóbne, čo znamená, že sa nemiešajú s vodou. Výsledkom je, že sa uložia na háklivých miestach potrubia.

Horúci olej z panvice
iStock

Horúce oleje čistia potrubia? Mýtus!

Tuk a akékoľvek zvyšky z jedál, ktoré sa dostanú do odtoku, stuhnú a prilepia sa na miestach ohybov.  Najmä hneď v prvých záhyboch vodovodného potrubia či sifónu, podľa toto, aký máte typ. Informácie, že horúci tuk z panvice perfektne prečistí odtokové potrubie, sú absolútnym nezmyslom. Dokonca, ak máte vodoinštaláciu zo starých plastov, hrozí aj celkom vážny problém – únik vody. Rovnako sa môžu z plastov poškodených vriacimi alebo horúcimi tekutinami uvoľňovať potenciálne škodlivé chemikálie.

Prečítajte si tiež:

Čo nepatrí do umývačky a ako ju ešte môžete doma využiť?

Horúci olej z panvice
iStock

Do pár mesiacov máte problém

Ak vás teda napríklad starí rodičia presviedčajú o tom, že horúci tuk z panvice perfektne prečistí váš odtok, neverte tomu. Všetko, čo je ťažšie ako voda, uviazne v ohyboch kuchynskej či kúpeľňovej inštalácie. Tuky majú mastný základ, na ne sa viažu iné látky z odtokov: vápnik a sodík, čiastočky potravín, chlpy, vlasy.

Riešenie nechajte na odborníkov

Neodteká vám voda? V týchto prípadoch nepomáhajú ani bežne dostupné prípravky na čistenie odtokov. Nechajte riešenie na odborníkovi. V starších bytoch a v bytoch, ktoré ste kúpili od iných majiteľov, je najlepším riešením krtkovanie. Pri rekonštrukcii vymieňajte celé potrubia za nové, z kvalitných neškodlivých materiálov.

Horúci olej z panvice
iStock

Čo s použitým olejom?

Použitý olej nechajte vychladnúť a precedením cez gázu ho prečistite. Následne je najlepšie ho naliať do vyčlenenej nádoby, ktorú po naplnení môžete odniesť do zberných miest na to určených.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: použitý olej Sme doma
Zdieľať článok

Diskusia