Trápi vás zápach z odtokov a kanalizácie? Viete, ako si pomôžete bez krtkovania?

07. 04. 2020
Zdieľať

Zápach z odtokov vie poriadne zničiť atmosféru aj v peknom interiéri. Zvyčajne týmto stavom trpia staršie domy, ale neraz aj dovolenkové chaty či ubytovacie zariadenie, kde si bývajúci nedávajú veľmi pozor, čo do odtokov vyhadzujú. Najlepším riešením je odborná pomoc, ale ešte predtým sa oplatí vyskúšať domáci spôsob.

Zápach z kanalizácie nie je len príjemný, ale môže byť aj nebezpečný pre naše zdravie, pretože znamená premnoženie baktérií a tvorbu metánu. Táto kombinácia ľahko spôsobí bolesti hlavy alebo iné problémy. Ak si teda všimnete charakteristický nepríjemný zápach, neignorujte ho. Príčin zápachu z odtokov a kanalizácie môže byť niekoľko, najčastejšie ide o únik z hnijúcich alebo prasknutých odtokových potrubí, upchatý odtok, uvoľnené potrubné spojenia alebo starý voskový krúžok, ktorý utesňuje základňu toalety.

Trápi vás zápach z odtokov a kanalizácie?
iStock.com

Domáci spôsob, ako sa zbaviť zápachu z odtokov

Do odtoku nalejte ¼ šálky jedlej sódy. Zalejte šálkou bieleho octu. Nechajte pôsobiť dve hodiny, nezabudnite na kúpeľni zatvoriť dvere. Po dvoch hodinách pomaly do odtokov nalejte 3-4 litre horúcej vody. Po pätnástich minútach premyte tečúcou. Nechajte ju tiecť 10 minút, aby sa ocot dôkladne spláchol. Tento krok je veľmi dôležitý.

Teraz do odtoku nalejte ½ šálky bielidla s obsahom chlóru a nechajte ho pôsobiť ďalšie dve hodiny pri zatvorených dverách kúpeľne. Potom opäť pomaly prepláchnite 3 litrami horúcej vody a 10 minút premývajte tečúcou studenou vodou.

Pozor: Nikdy nemiešajte bielidlo a ocot, pretože vytvoríte toxický chlór a plynný chlóramín.

Posledným krokom je naliatie 120 ml minerálneho oleja do odtoku.

Trápi vás zápach z odtokov a kanalizácie?
iStock.com

Horúca, ale nie vriaca

Nikdy nelejte do odpadov úplne vriacu vodu. Kovové rúry nepoškodí, ale časti z plastu môže. Pre efekt úplne stačí horúca voda s teplotou 70-80 stupňov Celzia.

Trápi vás zápach z odtokov a kanalizácie?
iStock.com

Nepomohlo? Zavolajte odborníka

Ak tento spôsob nefunguje, odbornej pomoci sa nevyhnete. Je dôležité preveriť kvalitu potrubí a jeho spojov, ako aj ďalšie možné príčiny problému. Riešenie neodkladajte, pretože sa veľmi ľahko môže zhoršiť tak, že vás to bude stáť viac peňazí, času i energie.

Prečítajte si tiež:

Čo s použitým olejom z panvice a prečo ho nevylievať do odtoku?

Všímajte si, kedy je zápach najintenzívnejší a ďalšie súvislosti, ktoré odborníkom pomôžu nájsť príčinu a celý proces opravy zjednodušiť. Ak sa chystáte rekonštruovať staršiu kúpeľňu, rozhodne sa oplatí investovať aj do výmeny potrubia za kvalitnejšie, ktoré vydrží celé desaťročia.

Sabína Zavarská

Foto: istock.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynský drez Sme doma zápach z odtoku
Zdieľať článok
Pozrite sa, ako ešte môžete vašu záhradu vylepšiť: Z týchto nápadov si určite vyberiete!Urob si sám

Pozrite sa, ako ešte môžete vašu záhradu vylepšiť: Z týchto nápadov si určite vyberiete!

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energieASB.sk

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energie

Viete o tom, že púpavy dokážu predpovedať počasie? A nie sú samy! Dokážu to aj tieto rastliny, ba dokonca huba!Urob si sám

Viete o tom, že púpavy dokážu predpovedať počasie? A nie sú samy! Dokážu to aj tieto rastliny, ba dokonca huba!

Majster roka 2023: Premena predzáhradky a plotu pred bytovým domomUrob si sám

Majster roka 2023: Premena predzáhradky a plotu pred bytovým domom

Diskusia