Novoty kuchynskej linky 1.

09. 12. 2009
Zdieľať

Na kuchyňu sa kladú vysoké estetické, ale aj funkčné nároky. Týka sa to aj materiálov, použitých na jej podstatnú časť – kuchynskú linku. Nestačí, aby bola perfektne zvládnutá z hľadiska ergonómie a praktickosti, mala by mať aj vysokú estetickú kvalitu a, samozrejme, musí niečo vydržať.


Novoty kuchynskej linky 1.

232484

Výrobcovia sa neustále usilujú o vylepšovanie kuchýň či o dosiahnutie dokonalosti pomocou nových progresívnych materiálov. Práve od nich závisí, či si novú krásu kuchyne budete užívať bez zbytočných starostí niekoľko rokov, alebo budete musieť ustavične pobehovať s handrou v ruke, aby ste sa aspoň priblížili svojim predstavám o jej vzhľade. Materiál kuchyne by mal byť taký, aby ste sa ho chceli dotýkať.

V moderných kuchyniach sa stretávajú rôznorodé materiály, ktoré sú vystavované nepriaznivým vplyvom, ako sú vysoká vlhkosť, premenlivé teploty či mastnota. Pre kuchynský nábytok alebo pracovne dosky sa ponúkajú tradičné, ktoré sú ešte vždy najžiadanejšie, no v kuchynských štúdiách nájdete aj moderné a progresívne, často až nezvyčajné materiály, ktoré tak trocha naznačujú budúcnosť sveta kuchýň. Trendová je tiež kombinácia tradičných a moderných materiálov v jednom priestore. Najexponovanejšia plocha v kuchyni je pracovná doska. Na nej určite netreba šetriť, aby vydržala aspoň tak dlho ako ostatné časti linky. Musí byť maximálne odolná, ale tiež štýlová a krásna, pretože sa na ňu budete dívať najčastejšie. Môže dodať kuchyni punc originality alebo, naopak, dojem celkom zničiť. Popri klasických materiáloch, ako je masívne drevo či prírodný kameň (žula, granit, mramor), sa v ostatnom čase objavujú aj nové – napríklad kompozity a kov, a dokonca aj sklo.

 

Znovuobjavené materiály s tradíciou


Novoty kuchynskej linky 1.

232487

Masívne drevo – nie je najvhodnejším materiálom na výrobu kuchynského nábytku, aj keď sa ešte stále využíva pri kuchyniach v rustikálnom alebo vidieckom štýle. Klasické drevo sa však dá nahradiť škárovkou, ktorá vzniká lepením buď menších kúskov dreva plošne na škáru (nadpájaná škárovka), alebo dosiek (priebežná škárovka). Tento materiál sa s obľubou využíva na pracovné dosky aj v moderných kuchyniach, obzvlášť v tých s industriálnym alebo profesionálnym nádychom. Vhodné sú tvrdé dreviny ako dub, buk alebo tík. Pri pracovnej doske z masívneho dreva treba rátať s náročnejšou údržbou – vyžaduje pravidelné ošetrovanie olejom, voskom alebo špeciálnym lakom. Najvhodnejšia je úprava tlakovou impregnáciou epoxidovými živicami, ktoré odstránia hygroskopickosť dreva.


Novoty kuchynskej linky 1.

232485

Prírodný kameň – efektný materiál vhodný na pracovné dosky, ktorý dodá kuchyni pečať honosnosti. Využíva sa tu predovšetkým leštená žula a mramor. Tieto materiály sú veľmi odolné a tvrdé, úspešne vzdorujú vysokým teplotám a neohrozí ich ani voda. Pracovné dosky sa vyrábajú z kompaktných kamenných blokov a ich životnosť je prakticky neobmedzená. Najväčší problém kamenných dosiek je ich vysoká hmotnosť a vysoká cena.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa kuchynská linka
Zdieľať článok

Diskusia