Novoty kuchynskej linky 2.

11. 12. 2009
Zdieľať

Na kuchyňu sa kladú vysoké estetické, ale aj funkčné nároky. Týka sa to aj materiálov, použitých na jej podstatnú časť – kuchynskú linku. Nestačí, aby bola perfektne zvládnutá z hľadiska ergonómie a praktickosti, mala by mať aj vysokú estetickú kvalitu a, samozrejme, musí niečo vydržať.

Materiály budúcnosti? Uvidíme.


Novoty kuchynskej linky 2.

232926

Kompozitné materiály nazývané aj umelé kamene – vznikajú spravidla zmiešaním mletého alebo drveného prírodného kameňa a plastu (akrylátu) alebo živice. Jednou z najväčších predností tohto materiálu sú spoje bez škár, takže sa nemajú kde ukladať nečistoty. Kompaktný materiál pritom nemusí končiť pracovnou plochou, ale môže pokračovať aj vo forme drezu. Výhodou je, že umelé alebo technické kamene napodobňujú vzhľadom a vlastnosťami svoj prírodný vzor. Odolávajú mechanickému poškodeniu a tekutinám a zvládajú teploty do 240 °C. Ich výhodou sú široké možnosti tvarovania presne na mieru kuchyne. V poslednom období sa tento materiál využíva aj na iné časti kuchyne, ako je pracovná doska, napríklad aj na dvierka skriniek.


Novoty kuchynskej linky 2.

232919

Antikoro – kov súčasnosti, ktorý sa pre svoj bezpórový povrch a z toho vyplývajúce výborné hygienické vlastnosti využíva v kuchyni pomerne často. V domácnostiach ho najčastejšie nájdeme na riadoch, kuchynských spotrebičoch a na doplnkoch, ako sú úchytky, rôzne mechanizmy, police či drezy. V súčasnosti sa však najmä v kuchyniach inšpirovaných profesionálnymi prevádzkami objavuje aj na nábytku, obklade stien za linkou a pracovnej doske. Antikoro vyniká odolnosťou proti vysokým teplotám i pôsobeniu agresívnych látok a tvarovou stálosťou. V lesklom vyhotovení sa udržiava ľahšie ako matované, je však menej odolné proti škrabancom. Pri antikorovom dreze je dôležitá hrúbka plechu – mala by byť okolo 1 mm. Drez z príliš tenkého plechu je tvarovo nestabilný. Vo všeobecnosti prevláda názor, že kuchyňa s prevahou antikorových plôch pôsobí chladne a neosobne a antikoro sa nehodí do každého interiéru. Niektorí interiéroví dizajnéri by asi oponovali, pretože vo svete sa objavujú aj celoantikorové kuchyne po boku historizujúcich prvkov.

Titán – progresívny materiál, ktorý sa objavuje už aj v kuchyniach, a to dokonca aj na pracovných doskách a častiach kuchynského nábytku. Okrem vysokých estetických kvalít vyniká ľahkosťou (na rozdiel od antikora), pevnosťou, odolnosťou proti vysokým teplotám a tiež korózii. Ľahko sa udržiava, pretože sa špina na ňom nedrží. Nevýhodou je zatiaľ cena.


Novoty kuchynskej linky 2.

232929

Sklo – v kuchyni veľmi obľúbený materiál, ktorý sa využíva buď tradične ako výplň dvierok kuchynských skriniek či v podobe políc, alebo po novom, s využitím jeho nových vylepšených vlastností. V moderných kuchyniach sa sklenené tabule objavujú ako obklad zadných stien kuchynských liniek a v ostatnom čase nachádza uplatnenie aj ako pracovná doska. Do modernej kuchyne rozhodne patrí sklo aspoň kalené a bezpečnostné, ktoré je elastické, má omnoho vyššiu pevnosť a odolnosť proti zmenám teplôt. Ak by sa náhodou rozbilo, rozpadne sa na malé kúsky bez ostrých hrán. Vhodné je aj lepené vrstvené bezpečnostné sklo – viacero vrstiev skla sa spojí pomocou fólií. To po náhodnom rozbití priľne na fóliu a nerozpadne sa. Uplatňujú sa sklá vzorované aj bez vzorov, drôtené sklo a sklá s rôznymi povrchovými úpravami – smaltované, matované, brúsené, leptané, s nalepenou plastovou fóliou alebo pokovované (zrkadlové). Zaujímavou voľbou je tiež recyklované sklo, ktoré sa dá využiť aj na pracovnú dosku.


Novoty kuchynskej linky 2.

232921

Drevotriesky a drevovláknité dosky alebo Skrotené drevené triesky – s týmto materiálom sa dnes stretnete ozaj často. Obvykle sa skrýva pod povrchom upraveným laminovaním, lakovaním, fóliovaním či dyhovaním. Základ môže byť veľmi podobný, najväčší rozdiel býva v povrchovej úprave. Medzi najlacnejšie materiály patrí laminovaná drevotrieska, z ktorej sa vyrábajú korpusy liniek a pri lacnom kuchynskom nábytku aj dvierka a čelá zásuviek. Základom je drevotriesková doska, na ktorej povrchu je nalepená vrstva papiera napusteného melamínovou živicou (podobne ako pri laminátových parketách). Povrch môže mať rôzne farby, najčastejšie imituje vzhľad dreva. Lamino je pevné, ale súčasne krehké, na čo treba dať pozor pri opracovaní. Ak sa povrch poškodí, takéto dosky rýchlo podľahnú pôsobeniu vody a pary, pričom najnáchylnejšie na problémy sú spoje a hrany. Z tohto pomerne lacného materiálu sa však dá vyčarovať zaujímavá moderná kuchyňa, najmä ak sa kombinuje  s inými materiálmi a doplnkami. Laminovanie sa využíva aj na pracovné dosky, ktoré sú cenovo najprijateľnejšie. Majú hladký a upravený povrch, ktorý však odoláva teplotám iba do 180 až 200 °C. Nepoškodí ho napríklad vriaca voda, ale ak naň postavíte rozpálený hrniec práve stiahnutý zo sporáku, povrch môže popraskať, alebo sa dokonca spáliť. Sú relatívne odolné proti mechanickému poškodeniu , ale len dovtedy, kým plochu nezačnete používať ako dosku na krájanie.


Novoty kuchynskej linky 2.

232922

Dosky MDF – najviac opakované slovo v súvislosti s výrobou moderných kuchýň. Ide o drevovláknité, veľmi husto lisované dosky, ktoré sa môžu moriť, dyhovať či lakovať, prípadne upravovať fóliami. Tiež nemajú rady dlhodobé pôsobenie vody či pary, ale sú odolnejšie než laminovaná drevotrieska. Hitom posledných rokov je vysoký lesk dvierok kuchynskej linky, ktorý sa dosahuje buď fóliou na doske MDF, alebo jej lakovaním. Vysoký lesk navodzuje pocit výnimočnosti, luxusu a tiež čistoty. Fólie dobre odolávajú mechanickému poškodeniu, majú dlhú životnosť a v ponuke je široká škála farieb a dekorov. Čoraz žiadanejším povrchom je pri zariaďovaní novej kuchyne farebný lak. Na vopred upravené dosky MDF sa nanáša v niekoľkých vrstvách, ktoré sa po zatvrdnutí zbrúsia a vyleštia, čím sa dosiahne vysoká kvalita povrchu. Pozor treba dať na poškodenie ostrou hranou, ktoré sa však, našťastie, dá opraviť zatmelením a prebrúsením. Lesklý povrch sa síce ľahko ušpiní, dá sa však aj najľahšie očistiť a znova vyleštiť.


Novoty kuchynskej linky 2.

232920

Dyha – túžba po prírodnom dreve ešte nevyhasla, a tak sa krájané či lúpané dyhy z kvalitných drevín, ako sú dub, javor, buk alebo aj ovocné dreviny či drahšie, luxusné dyhy z exotických drevín, lepia ako povrchová úprava na základ z drevotriesky, preglejky alebo dosky MDF. Výrobcovia kuchýň väčšinou ponúkajú dyhovanú drevotriesku ako náhradu masívu, pretože vyzerá rovnako, je však stabilnejšia a nepomerne dostupnejšia. A nábytok z nej bude rovnako luxusný a kvalitný, s pečaťou prírody.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa kuchynská linka
Zdieľať článok

Diskusia