Varenie pod šikminami

23. 03. 2010
Zdieľať

V každej kuchyni v podkroví sa kombinuje nízke zariadenie s vysokým nábytkom vyrobeným na mieru. Riešenie interiéru treba dobre premyslieť, aby sa prispôsobilo špecifickým podmienkam zošikmeného stropu. Atypická kuchyňa môže byť veľmi zaujímavá, ak klasické zariadenie dopĺňajú nezvyčajné prvky, napríklad servírovací stolík na kolieskach alebo zásuvková skrinka, ktorá slúži aj na sedenie.

Vo vzťahu ku kuchyni treba riešiť aj stolovanie. Kuchyňa s podlahovou plochou väčšou než 12 m2 bez ohľadu na to, aký druh stolovania je jej súčasťou, sa nazýva obytnou kuchyňou a platia pre ňu tie isté požiadavky ako pre iný obytný priestor. Jej plocha sa započítava do obytnej plochy bytu a ako každý obytný priestor musí byť priamo odvetraná a osvetlená oknami. Alternatívou je umiestniť v kuchyni len príležitostné stolovanie alebo barový pult a veľký jedálenský stôl situovať v jedálni alebo obývacej izbe.

Vhodnejší je nízky nábytok

Kuchynská pracovná plocha s bežnou hĺbkou 600 mm sa osádza približne vo výške 900 mm. Jej hĺbka v mieste zošikmenia závisí od stupňa sklonu strechy. Čím je sklon strechy menší, tým je pracovná plocha hlbšia: pri výške nadmurovky 1 100 až 1 300 mm a sklone strechy 30° by hĺbka pracovnej dosky mala byť až 900 mm. Preto sa pracovná plocha rovnobežná so strechou môže osadiť ďalej od obvodovej steny (nadmurovky), aby človek mohol pri nej stáť, a neudieral si hlavu. Pri spomínanej výške nadmurovky a optimálnom sklone strechy 35° až 45° sa človek vysoký 1,8 m môže postaviť 600 až 700 mm od obvodovej steny, čo predstavuje práve hĺbku kuchynskej linky.

 


Varenie pod šikminami

250720
Philippe Louzon


Varenie pod šikminami

250717

Táto kuchyňa je zariadená nábytkom vyrobeným na mieru, lebo sa snaží využívať aj zošikmené priestory s minimálnou svetlou výškou. Zaujímavým a účelným solitérom je servírovací stolík alebo zásuvková skrinka, ktorá slúži aj na sedenie. Kuchyňa je umiestnená v blízkosti schodiska. Problém s nízkou svetlou výškou nad kuchynskou linkou vyriešilo odsadenie linky od zošikmenej obvodovej steny, lebo s pribúdajúcou vzdialenosťou od steny sa zväčšuje svetlá výška priestoru.

Pod zošikmenie so svetlou výškou 1 100 mm nie je vhodné umiestňovať linku, priestor možno účelnejšie využiť ako jedálenský kút, oddychový kútik, salónik a podobne, teda na činnosť, ktorá si nevyžaduje prácu postojačky. Kuchynskú linku potom možno umiestniť k stene oproti obvodovej alebo kolmej na nadmurovku.

Na šikmú strešnú rovinu sa nedajú zavesiť horné skrinky, preto je vhodné situovať ich na niektorú zo zvislých stien, napríklad štítových. Vhodné je v podkrovných kuchyniach uplatňovať aj ostrovné riešenia, to znamená kuchynskú linku umiestniť v strede pôdorysu.
Štandardné zariadenie sa nikdy dokonale neprispôsobí daným podmienkam. V tom prípade možno využiť rozlične vysoký nábytok z bežnej ponuky výrobcov, ktorý čo najlepšie zodpovedá zošikmeniu, a doplniť ho otvorenými policovými skrinkami. Všeobecne platí, že riešenia na mieru optimalizujú potenciál zošikmených priestorov, lebo každá skrinka, každá polica sú navrhnuté presne do určitého priestoru.


Varenie pod šikminami

250739
VELUX

Regulovanie svetla

Osvetlenie strešnými oknami alebo zasklenou plochou miestnosť vhodne presvetlí. Väčší počet menších okien, ktorých využitie je variabilnejšie, je vhodnejší ako jedno veľké okno.
Predpokladom dobrého osvetlenia je zasklenie, ktorého veľkosť sa rovná približne 15 percentám plochy miestnosti, ale možno ho ešte zväčšiť.

Pri riešení s veľkoplošným zasklením treba slnečné žiarenie tlmiť interiérovými a exteriérovými roletami alebo žalúziami, a tým zabrániť prílišnému prehrievaniu kuchyne. V podkrovnom byte by mala byť kuchyňa orientovaná na neoslnenú stranu, napríklad na sever.

Ak je to možné, treba sa vyvarovať orientácie okien výlučne na juh. Pri orientácii na východ získame ranné slnko, pri orientácii na západ večerné slnko. Strešné okná sa umiestňujú tak, aby z nich nebolo vidieť iba oblohu. Osádzajú sa preto čo najnižšie do strešnej roviny, pričom spodný okraj by mal byť maximálne 1 200 mm nad podlahou, aby sa pod okno dala umiestniť kuchynská linka alebo kuchynský drez s batériou.

 


Varenie pod šikminami

250722


Varenie pod šikminami

250736

Dobrý tip na zariadenie kuchyne nachádzajúcej sa v priestore s minimálnou svetlou výškou pod hrebeňom strechy: kuchyňa je ostrovná a zariadená len nízkym pultovým nábytkom. Priestor tejto originálnej kuchyne, ktorá sa nachádza pod hrebeňom strechy, je dobre osvetlený. Zariadenie tvorí predovšetkým nízky nábytok na spôsob pultu, ktorý plní aj funkciu jedálenského kútika.

Kuchyňa ako súčasť obytného priestoru

Kuchyňa môže byť aj súčasťou voľného obytného priestoru podkrovia bez oddelenia pevnými alebo mobilnými priečkami. Ak však užívateľ uprednostňuje tradičnejšie rozmiestnenie priestorov v byte, možno kuchyňu úplne alebo len opticky oddeliť od jedálenského kúta alebo obývacej izby. Priečka oddeľujúca kuchyňu môže siahať až po strop, môže byť nepriehľadná, priehľadná, tvorená zasklenou stenou, priesvitná zo sklobetónu či kopilitu a prepúšťajúca svetlo. Môže siahať len do určitej výšky a ostatný priestor zostane voľný, prípadne sa plná priečka zakončí priebežným zaskleným nadsvetlíkom.


Varenie pod šikminami

250740
Schuller

Na optické oddelenie kuchyne od ostatných priestorov možno použiť niekoľkostupňový výškový rozdiel – počet stupňov musí byť vždy nepárny – alebo vzdušnú priehľadnú policovú stenu voľne stojacu v priestore.

Jedáleň

Jedáleň ako samostatný priestor sa môže nachádzať aj v priestore s menšou podchodnou výškou, ktorý sa dá využiť na umiestnenie nízkeho skrinkového nábytku pro obvode dispozície, napríklad príborníka. Jedálenský stôl môže byť rozkladací, pre viac osôb, a dôležité je umiestniť ho v priestore tak, aby bol k nemu pohodlný prístup zo všetkých strán. Znamená to, že minimálna podchodná výška musí byť 2 100 mm aspoň do vzdialenosti 700 mm od stola.

Ak sa v rodinnom dome alebo mezonetovom byte využíva účinok voľného priehľadu na galériu a do šikmého podhľadu alebo krovu, môže byť tento voľný priestor práve nad jedálňou.


Varenie pod šikminami

250729
VELUX

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne kuchynský nábytok
Zdieľať článok

Diskusia