Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

19. 07. 2006
Zdieľať

Záchody delíme na typy s hlbokým splachovaním (tie výrazne prevládajú) alebo plochým splachovaním. Ďalej sa rozdeľujú na kombinované s pevne priskrutkovanou keramickou nádržkou (WC kombi) a na závesné typy. Plastové mechanizmy používané v nádržkách pri lacnejších WC kombi je vhodné raz za päť rokov vymeniť, inak začnú pretekať. Straty vody môžu byť pomerne veľké ...

Miesto, kam aj kráľ chodí sám


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59026

V ostatných rokoch sú obľúbené závesné záchodové misy, ktoré postupne vytláčajú stojace WC kombi s nádržkou. Z estetického i funkčného hľadiska závesné typy predstavujú optimálne riešenie. Namiesto nádržky vidieť len tlačidlo na stene v tvare plochej dosky. Výhodou závesných typov nie je len jednoduchšie čistenie, ale vďaka používanému systému aj dokonalé spláchnutie s menším množstvom vody. Splachovanie je aj tichšie ako pri klasickom WC kombi. Závesné záchodové misy síce pôsobia krehkým dojmom, ale netreba sa obávať, že by nevydržali hmotnosť svojho užívateľa. Sú totiž dimenzované na hmotnosť asi 450 kg a ich skutočná nosnosť býva dokonca dvoj- i trojnásobná.

Pri záchodoch majú čoraz dôležitejšiu úlohu splachovacie systémy. Kvôli nim sa oplatí vymeniť aj staré záchody, aj keď sú dobre udržiavané. Majú nádrž na deväť litrov vody, zatiaľ čo dnešný štandard predstavuje šesť litrov.


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59025

Snaha ekológov však smeruje k typom s dvojitým alebo so stop tlačidlom. V prvom prípade sa podľa potreby splachuje tromi alebo šiestimi litrami vody, v druhom prípade si vodu z nádržky zastavíme odhadom. Niektorí výrobcovia už úspešne testovali aj splachovacie systémy, ktoré vystačia len so štyrmi a pol litrom vody. Nové záchodové misy s dvojitým splachovaním sú len trochu drahšie v porovnaní s typmi, ktoré to neumožňujú. Je len v záujme zákazníka, aby bol pri nákupe opatrný. Odhaduje sa, že štvorčlenná rodina ročne ušetrí pri nádrži na šesť litrov s funkciou krátkeho splachovania v porovnaní s nádržou na deväť litrov približne 40000 litrov vody. To je obsah nákladného cisternového vlaku, ktorý pri cene 38 korún za kubický meter vody znamená úsporu vyše 1500 korún ročne.

Pri výbere záchodovej misy by nemali rozhodovať len jej cena alebo dizajn, ale aj spôsob odvádzania vody. Kvalitný záchod by mal mať odsávacie splachovanie. Odsávacím systémom sú vybavené aj pisoáre.

Z hygienických aj praktických dôvodov treba venovať dostatočnú pozornosť výberu záchodového sedadla. Výhodné sú rýchlo odnímateľné duraplastové sedadlá, ktoré jednoducho zložíme a potom ľahko umyjeme vo vani. Okrem toho sú anatomicky oveľa lepšie tvarované a majú vyššiu odolnosť proti poškrabaniu ako bežné, lacné termoplastové sedadlá.

Urinál a bidet


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59008

Pre rodiny, kde žije viac mužov alebo kde sa vedie čulý spoločenský život s množstvom návštev, architekti odporúčajú urinál alebo domáci pisoár. Na spláchnutie stačia podľa normy dva litre vody. Pre osobnú hygienu majú bidety nesmierny význam. Škoda, že v našich zemepisných šírkách nie je ich použitie také rozšírené ako v Taliansku alebo vo Francúzsku. Ideálne je, ak sú umiestnené vedľa záchodovej misy. Vhodnejšie sú typy s oblými a so širokými tvarmi. Na výber máme stojacie alebo závesné typy. Luxusnejšie zhotovenie majú aj sedadlá ako záchodové misy. Okrem intímnej hygieny nám bidet poslúži aj na umytie nôh a pod.

Vybavenie nielen pre hendikepovaných

Jednoduchšiu hygienu najmä v menších bytoch umožňuje záchodobidet. Je to sedadlo so zabudovanou sprchou a zásobníkom vody, ktoré možno použiť aj ako bežné WC. Sú rozličné typy, napríklad stojací alebo závesný záchod s vychádzajúcou sprchou, fénom a prípadne aj s filtráciou vzduchu. Záchod má termostat porovnateľný s vybavením v najdrahších autách, a tak sa voda okamžite ohrieva na požadovanú teplotu. Umývanie možno aj opakovať. V zahraničí sú tieto výrobky určené najmä pre telesne postihnuté osoby.






Tip

Rozličné dezinfekčné prípravky alebo vône zavesené na stene by mali občas meniť miesto. Inak sa môže stať, že po dlhšom čase sa glazúra vplyvom pôsobenia chemikálií naruší. Odborníci preto odporúčajú používať aromatické prípravky, ktoré možno zavesiť na stenu alebo postaviť na poličku či okenný parapet. Umiestňovať ich na splachovací kruh záchoda nie je vhodné. Prerušujú splachovací prúd záchoda a splachovanie tak nie je dokonalé – niektoré miesta misy záchoda sa neopláchnu a môžu tu vznikať nežiaduce mikróby a zápach.

Batérie


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59011

Z hľadiska úspory vody a bezpečnosti v kúpeľni zákazníci uprednostňujú predovšetkým batérie pákové a v sprchovacích kútoch termostatické. Pákové batérie šetria 30 až 50 percent vody, pretože sa nemusí prácne nastavovať požadovaná teplota. Možno ich použiť všade. Kvalitu pákových batérií ovplyvňujú keramické doštičky v kartuši. Štandardom sú tzv. ekogombíky alebo ekodýzy a obmedzovače prietoku, t. j. integrované vodné brzdy. Nastavením dýz sa prietok vody zníži až na polovicu, čo sa však pri umývaní rúk nespozná. Vodná brzda zabraňuje otvoreniu armatúry do krajnej polohy. Šetria sa tak voda aj energia a zároveň sa znižuje nebezpečenstvo obarenia sa horúcou vodou. Termostatické batérie umožňujú nastavenie teploty podľa želania. Termostatické batérie fungujú na princípe akcie a reakcie. Podľa teploty a tlaku privádzanej vody sa zmenšuje alebo zväčšuje prierez teplého alebo studeného prívodu. Tak sa vyrovnávajú výkyvy zmiešanej vody. Na to treba dva silové komponenty: pružinu a termostatický regulačný prvok.


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59006

Tým, že sa vodná teplota nemusí prácne nastavovať, ušetrí sa tretina až polovica vody. Náklady na termostatické batérie sa tak majiteľom vrátia za jeden až tri roky. Do sprchovacích kútov je ideálna podomietková batéria. Okrem toho, že šetrí vodu a je bezpečná, zaberá minimum miesta. Pri podomietkovej batérii vystupuje zo steny pracovná časť hlboká ani nie desať centimetrov, kým pri pákovej musíme rátať s 15 až 16 cm.


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59010

Výrobcovia odporúčajú používať termostatické batérie vo vaniach a v sprchovacích kútoch; pri umývadlách sa požiadavky na teplotu vody často menia podľa momentálnej potreby užívateľa. Termostatické batérie môže montovať len vyškolený odborník. Pri kupovaní batérií si treba zistiť aj servis, prípadne nechať si predložiť certifikát od štátnej skúšobne. Pri vaniach sa v ostatnom čase inštalujú atypické batérie, označované ako vaňové okrajové systémy, ktoré fungujú rovnako ako klasické batérie, ale inštalujú sa tesne vedľa vane do vopred pripravených otvorov vo vani alebo do prímurovky. Na okraji vaňového priestoru sú jednotlivé časti zoradené vedľa seba. Tieto systémy majú spravidla štyri až päť otvorov. Integrovaná sprchová hadica sa zasúva podobne ako pri kuchynskej batérii; na potrebnú dĺžku sa vyťahuje až pri sprchovaní. Väčšina hadíc sa vďaka pružine samovoľne vracia späť. Takéto výhodné riešenie môže ušetriť priestor.

Údržba sanitárnej keramiky

V súčasnosti sa pri výrobe sanitárnej keramiky uplatňujú viaceré spôsoby úprav, ktoré uľahčujú jej údržbu. Ich spoločným znakom je, že pri čistení šetria čas. Na sanitárnu keramiku sa nesmú používať abrazívne prostriedky. Keď sa vaňa alebo umývadlo so špeciálnou úpravou vyčistí pieskom na riad (ale aj jemnými krémami na sporák, o ktorých výrobca tvrdí, že „nepoškriabu“ materiál), ich ďalšie čistenie nebude ľahké. Výnimkou je systém KeraTect a antibakteriálna ochrana, ktorá sa používa pri akrylátových vaniach. Na rozdiel od keramických výrobkov, pri ktorých je väčšinou len povrchová úprava proti špine, antibakteriálna ochrana sa pridáva priamo do dosiek, z ktorých sa niektoré akrylátové vane vyrábajú.


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59012

Ceramicplus funguje na princípe dvoch fyzikálnych vlastností materiálu. Prvou vlastnosťou je, že mikroskopické póry na povrchu sanitárnej keramiky sú dokonale zahladené, aby sa špina nemala kde zachytiť. Druhou vlastnosťou je, že molekuly cudzorodých látok sa navzájom priťahujú viac, ako dokáže povrch keramiky s povrchom Ceramicplus. Z malých kvapiek tak vznikajú veľké, ktoré sa skotúľajú do sifónu. S vodou sa strácajú špina a vápencové usadeniny, takže umývadlo alebo záchodová misa zostávajú takmer čisté. Občas ich treba utrieť vlhkou handrou. Ďalší spôsob úpravy je Emailplus. Používa sa pri smaltovaných vaniach. Pri vírivých vaniach sa úprava Emailplus nemôže aplikovať. Na ich údržbu sa používajú prostriedky obsahujúce zlúčeniny chlóru, ktoré by mohli Emailplus poškodiť.

Špeciálnu povrchovú úpravu predstavuje aj KeraClean, ktorý možno použiť na umývadlá, záchodové misy aj bidety. Na povrchu sanitárnej keramiky vytvára hladký, vodu odpudzujúci povrch. Rovnako ako Emailplus vytvára sa vypaľovaním pri teplote tesne pod 300 °C.


Kúpeľňa – súkromný vodný svet (2. časť)

59007

Úprava s označením Wonder-Gliss funguje na báze teflónu, ktorý sa pridáva do glazúry. Vznikne tak dokonale uzavretý povrch, po ktorom všetko skĺzne. Na stenách sa neusádzajú nečistoty ani vodný kameň. Keramika upravená týmto spôsobom sa zatiaľ vyrába len na zákazku.

Funkčnosť keramickej glazúry odpudzujúcej nečistoty KeraTect spočíva v jej hladkom povrchu. Pri výrobe sa uzavrú mikropóry, vďaka čomu sa po celú životnosť keramiky neusadzujú ani najmenšie nečistoty, ani baktérie. Jednou z posledných noviniek je Microban, antibakteriálna látka účinná proti mikroorganizmom, ktorá sa pridáva do akrylátových dosiek už počas výroby.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: bidet kúpeľňa sanitárna keramika wc
Zdieľať článok

Diskusia