Kúpeľňa dneška

14. 01. 2009
Zdieľať

Pri zariaďovaní kúpeľne je dôležité dobre si uvedomiť, že miestnosť bude patriť k priestorom s vysokou frekvenciou pohybu. A nábytok, sanitárna technika a najrôznejšie doplnky budú dlhodobo vystavené účinkom značného mechanického namáhania, bude na ne takisto pôsobiť vlhko a teplo. Preto je dobré zvážiť nielen cenové, ale aj materiálové a funkčné vlastnosti zvoleného zariadenia.

Moderné a zaujímavé tvary a formy, ako napríklad mobilné kontajnery na kolieskach alebo nábytok s nožičkami, pomaly vytláčajú tvarovo jednoduché biele skrinky s nepriehľadným sklom či (v lepšom prípade) skrinky s bočným vyklápacím zrkadlom.


Kúpeľňa dneška

178617

Čisté línie, účelnosť, funkčnosť a ľahká údržba – to sú atribúty dreva. V ponuke materiálov sa v posledných piatich rokoch presadzujú odolnejšie drevá tropického pôvodu. Často sa používajú aspoň ako dyhy na povrchu kúpeľňového nábytku. Zvýšenú starostlivosť vyžaduje aj kovový kúpeľňový nábytok. Novší hliníkový i starší oceľový s chrómovým povrchom majú jednu spoločnú vlastnosť. Pri vykurovaní v miestnosti pomalšie prijímajú okolité teplo, a to sa prejavuje kondenzáciou vodných pár na chladnejšom povrchu kovu. Môžu však byť veľmi elegantné a najmä police nemusia v menších miestnostiach zaberať veľa miesta. Od šesťdesiatych rokov minulého storočia môžeme v kúpeľniach častejšie vídať plasty. V obmedzenej miere sa vyrábajú doteraz. Svojou cenou a úžitkovými vlastnosťami si medzi zákazníkmi získali značnú obľubu.

Kam so záchodovou misou


Kúpeľňa dneška

178615

Mať alebo nemať v kúpeľni záchodovú misu? Odpoveď je vecou individuálneho posúdenia. Konečné rozhodnutie by však malo vychádzať z potreby intimity pri hygiene. Výber záchodov je veľký – rozdiely nie sú len vo vzhľade, ale aj v nárokoch na plochu či spôsob pripojenia kanalizácie, nosnosti obvodových stien a aj v cene. Ak je dôležitý (prípadne zásadný) budúci komfort toalety, rozhodujúca je voľba záchodovej dosky. Vyplatí sa zamerať na dosky so špeciálnou úpravou, ktorá zabraňuje množeniu baktérií na povrchu. Problémy občas robí výška záchoda, na tú treba pri výbere taktiež myslieť. Bežná výška daná výrobcom je približne 40 cm, ale starším ľuďom spôsobuje pri sadaní problémy. Ideálnym riešením je potom záchodová misa až o 10 cm vyššia. S bidetom je to podobné.

Vaňa alebo sprchovací kút?

Ohľad na odpočinok a relaxáciu, resp. časové dispozície, nás niekedy nútia voliť medzi rýchlejším sprchovaním a časovo náročnejším – ale zato príjemnejším – poležaním vo vani. Takúto dilemu nemusia riešiť tí z nás, ktorí zariaďujú dostatočne veľkú kúpeľňu – môžu mať oboje. Pri montáži vane a najmä pri eventuálnej obmurovke by sme si mali dať pozor, aby zostal zachovaný prístup k odpadovým armatúram. Treba počítať nielen s voľným prístupom k vani, ale aj s tým, že sa tam budeme chcieť ohnúť. Minimálne pred vaňou by mal byť voľný priestor s veľkosťou 75 cm.


Kúpeľňa dneška

178613

Sprchovací kút sa dnes chápe ako neodmysliteľná súčasť zrýchleného životného štýlu. Tam, kde to priestorové možnosti dovolia, môže ísť o dokonale otvorený priestor, doplnený len sprchovým panelom. Oproti vani je prednosťou sprchovacieho kúta úspora vody a energie. Pri výbere by sme si mali uvedomiť, čo od nej vlastne očakávame. Či len očistu a relaxáciu, alebo vodnú masáž. Priestorovo menšie kúpeľne dovolia často len rohový kút so štvrťkruhovou vaničkou. Naopak, kruhové a oblé vaničky viac vyniknú v otvorenom priestore väčšej kúpeľne. Pobyt v pare alebo saunovanie sa tiež nemusia javiť ako nedosiahnuteľný komfort. To už sa však dostávame ku kategórii sprchovacích boxov. Zabudnúť by sme však nemali ani na protišmykovú úpravu vaničky. Tak, ako inštalácia klasickej vane, aj inštalácia sprchovacieho kúta má dve podmienky – prívod vody a napojenie na kanalizáciu.

Ideálne umývadlo

O praktickom umývadle, ale najmä o jeho rozmeroch, máme rozličné predstavy. Kým na rannú hygienu stačí plytké umývadlo, k občasnému prepraniu drobnej bielizne už potrebujeme predsa len väčšie a hlbšie. V každom prípade môžeme odporučiť umývadlo z rovnakého radu ako ostatné prvky kúpeľňovej keramiky. Väčšina výrobcov ponúka v každej sérii rôzne rozmery a typy, ktoré sa do priestoru kúpeľne hodia. Široké umývadlá sú komfortné, a ak kúpeľňu nezapraceme množstvom doplnkov, môžu aj malý priestor príjemne odľahčiť. Súčasťou niektorých umývadiel sú skrinky, ktoré ponúkajú dostatočný odkladací priestor. Moderný vzhľad kúpeľni dodajú zápustné a polozápustné umývadlá, osadené do atraktívnych dosiek z rozmanitých materiálov. Stále je obľúbená keramika a najmä v poslednom čase môžeme na trhu vidieť aj pekné rôznofarebné kusy zo skla (opticky zväčšujú priestor) alebo z dreva. Zabudnúť by sme nemali na dostatok miesta okolo umývadla. Na stenu vedľa neho zvyčajne vešiame uteráky a umiestňujeme dávkovače tekutého mydla, preto by kolmá stena alebo iná prekážka nemala byť bližšie než štvrť metra. Pred umývadlom je vhodné nechať až meter voľného miesta. A kto chce byť „in“, vezme na vedomie, že móda umývadiel na stĺpiku je minulosťou.

Zrkadlo, povedz mi…


Kúpeľňa dneška

178614

Kus skla, ktorý verne a presne odráža podobu každého z nás, tvorí neoddeliteľnú súčasť každej kúpeľne. Veľkosť zrkadla záleží na dohovore celej rodiny, či do kúpeľne umiestnime zrkadlo, čo odráža celú postavu, alebo len jej hornú časť. V každom prípade by v kúpeľni malo byť aspoň jedno, v ktorom sa dobre vidíme pri rannej hygiene. Majme však na pamäti, že zrkadlá opticky zväčšujú priestor – preto aj v malej kúpeľni môžeme s úspechom umiestniť veľkú zrkadlovú plochu. V kombinácii s kvalitným osvetlením celú miestnosť výrazne prevzdušní a odľahčí. Zrkadlo kombinované s malým zväčšovacím zrkadielkom zaručí ženám dokonalý mejkap a mužom dokonale hladkú tvár po holení. Či už si kúpime akékoľvek veľké zrkadlo s akýmkoľvek tvarom, malo by mať zabrúsené hrany. V opačnom prípade by sme sa oň mohli porezať.

Doplnky verzus priestor

Nielen v menších panelákových bytoch sa kúpeľňa stáva tiež miestom na uloženie hygienických pomôcok a náčinia. V takých prípadoch by sme pri zariaďovaní kúpeľne nemali zabudnúť na skladovací priestor – miesto na kôš s bielizňou a pračku, žiaduce budú poličky, rôzne držiaky na uteráky alebo na zubnú kefku a podobne. Pri ich výbere sa obyčajne riadime vlastným vkusom. Všímame si ceny, ale dôležitý je aj praktický efekt. Z tohto hľadiska sa budú hodiť uzavreté skrinky, regály, vešiaky s niekoľkonásobnými ramenami, otočné odkladacie plochy alebo kúpeľňové tyče. Skladovací priestor môžeme vytvoriť aj v kúpeľni pod stropom. Jeho znížením o 60 až 70 cm získame miesto na uloženie rozličných predmetov. Dizajnovo zaujímavým a cenovo dostupným je drôtený program. Veľmi moderným a zároveň praktickým trendom sú závesné zariadenia do kúpeľne, ktoré uľahčia upratovanie a zároveň ušetria miesto.

Nebojme sa kúpeľňu oživiť najrôznejšími textíliami. Máme na mysli závesy, koberčeky a predložky, osušky a podobne. Pri ich výbere by sme mali vziať do úvahy materiál, z ktorého sú vyrobené. Prednosť by sme mali dať látkam, ktoré rýchlo schnú, vyhýbame sa klasickým kobercom a iným ťažkým kusom. Pripomeňme, že v ponuke obchodov sú špeciálne kúpeľňové predložky, ktoré znášajú aj väčšie zaťaženie – mávajú protišmykovú úpravu a zároveň sa dobre perú. Farebné ladenie nielen doplnkov, ale komplexného interiéru by malo zodpovedať charakteru miestnosti. Znamená to, že zariadenie by sme mali nakupovať v súlade s tvarom a farbou dlaždíc a obkladov alebo s obrazcami, ktoré vytvárajú. Skrátka a dobre: kvetinové a geometrické vzory spolu príliš neladia. A na záver ešte jedno odporúčanie k tejto oblasti. Niektorí výrobcovia si ponuku kúpeľňových doplnkov nedokážu predstaviť bez sklenených alebo keramických ozdôb. Dajú sa však ľahko rozbiť. Mali by sme na to myslieť najmä v rodinách s deťmi.


Kúpeľňa dneška

178618

Konečne kúpeľňa, čo sa sama upratuje

Novinkou, ktorá uľahčuje údržbu sanitárnej keramiky, je povrchová úprava so samočistiacim účinkom a veľmi vysokým leskom. Táto úprava je schopná zabrániť tiež množeniu baktérií. Výrobcovia ju ponúkajú pod rozličnými názvami, no v princípe ide o ďalšiu vrstvu glazúry, ktorá sa vypaľuje pri vysokých teplotách. Antibakteriálny účinok zabezpečujú rôzne chemické prvky, napríklad striebro v glazúre. Samočistiaci účinok sa dosahuje vďaka hladkému povrchu keramiky. Mikroskopické póry, ktoré sú bežné na povrchu neupravenej keramiky, sú hladké. Špina sa nemá kde zachytiť a dá sa ľahšie odstrániť dokonca aj po niekoľkých týždňoch. Z fyzikálneho hľadiska to znamená, že sa molekuly cudzorodých látok, napríklad vodných kvapiek, priťahujú silnejšie, ako ich priťahuje samočistiaci povrch. V dôsledku toho vytvárajú kvapky perličky a spolu so všetkými rozpustenými zvyškami vápenca a nečistôt sa odkotúľajú do odpadu. Pri čistení takýchto povrchov ušetríte nielen čas a silu, ale aj čistiace prostriedky, pretože na čistenie vám postačí iba navlhčená utierka.

Kúpeľňové smaltové vane s jedinečným zušľachteným povrchom a samočistiacim efektom odolávajú oteru, poškriabaniu, nárazom, poškodeniu kyselinami či chemikáliami. Vypaľovaný smaltový povrch na báze skla vydrží mnoho rokov stále rovnaký. Na hladkom povrchu tvrdom ako sklo sa nevytvoria ani najmenšie mikroskopické ryhy, baktérie nemajú šancu usadiť sa. Z takéhoto samočistiaceho povrchu voda jednoducho odtečie a odnesie so sebou všetky nečistoty i vodný kameň. Aj pravidelnú údržbu urobíte veľmi rýchlo, pričom ani po zaschnutí nezostanú žiadne stopy.


Kúpeľňa dneška

178612

Pri kúpe novej záchodovej misy by ste mali dbať na to, aby bola po celom povrchu opatrená glazúrou. Glazovanie vnútorných kruhov a sifónu (ako aj systém sprchovacích kanálikov po celom obvode záchodovej misy) zaručia ľahšiu údržbu a vyšší hygienický štandard. Sprchovacie kanáliky rovnomerne rozvádzajú splachovaciu vodu pod vyšším tlakom, čím sa dosahuje dokonalé omytie. Zvýšenú pozornosť venujte aj záchodovému sedadlu. Medzi jeho základné vlastnosti by mali patriť ľahká a jednoduchá demontovateľnosť, kvalitný materiál a povrchová úprava, ktorá bráni tvorbe a množeniu mikroorganizmov, zárodkov a baktérií. Takáto povrchová úprava môže byť obohatená o zložku s antibakteriálnym a protiplesňovým účinkom. Zložka sa pritom nachádza nielen na povrchu, ale v celom priereze materiálu, čím sa zabezpečuje permanentná účinnosť.

Všetkým, čo chcú čisté číre sklo v kúpeľni, odporúčame voľbu skla s povrchovou úpravou, ktorá zaručuje ľahké čistenie. Takto upravené číre sklo má hladký, vodoodpudivý povrch, na ktorom sa nezachytávajú nečistoty a vodný kameň. To málo, čo predsa len ostane, sa ľahko a bez problémov odstráni jemným otretím navlhčenou handričkou s trochou saponátu. Vďaka samočistiacej povrchovej úprave ostáva sklo aj po rokoch krásne. Druhou možnosťou je voľba nepriehľadného skla s kvapkovým dekórom, na ktorom nie sú vidieť ani zaschnuté kvapky.

Najväčším problémom pri údržbe a čistení kúpeľne bývajú vodovodné batérie. Bohužiaľ, do dnešného dňa sa nevytvorila žiadna povrchová úprava, ktorá by ochránila chrómový alebo nerezový povrch vodovodnej batérie. Výrobcovia odporúčajú pravidelné čistenie bez čistiacich prostriedkov a predovšetkým pretretie vodovodnej batérie suchou a savou handričkou po každom použití. Iná situácia je v ochrane vodovodných batérií proti zaneseniu vodným kameňom. Vodovodná batéria je doplnená o tzv. silikónový prevzdušňovač, ktorý obohacuje vodu o vzduch, čím sa prúd vody stáva mäkším a jemnejším. Na tejto silikónovej podložke sa len veľmi ťažko usadzuje vodný kameň. Ak sa aj nejaký zachytí, dá sa ľahko odstrániť otretím prstom.

Pri sprchovacích hlaviciach jestvuje taktiež účinná technika proti usadeninám vodného kameňa. Systém ochrany proti nečistotám a vodnému kameňu môže pozostávať až z troch úrovní:

• filtra – pri každom sprchovaní preteká voda vyplachovateľnou filtračnou sviečkou. Tým sa do jemných žliabkov filtračnej sviečky zachytia drobné čiastočky nečistôt, ktoré sa pri otvorení sprchy vypláchnu;
• silikónových výstupkov – na prúdovom kotúči slúžia ako manuálna čistiaca funkcia. Vodný kameň sa len ťažko usádza a dá sa ľahko odstrániť rukou;
• čistiacich kolíčkov – funkcia proti vápenatým usadeninám je automaticky aktívna pri každom prepnutí prúdu vody na hlavici sprchy. Pri otočení hlavice sa posunú čistiace kolíčky prúdovými kanálikmi v hlavici a „vyrazia“ zvyšky vodného kameňa.

Viac informácií: Všetko o kúpeľni

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľne sanita
Zdieľať článok

Diskusia