Kúpeľňa – vec verejná

05. 02. 2009
Zdieľať

Malý priestor je minulosťou. Pri súčasnom plánovaní dispozičného riešenia bytu alebo rodinného domu sa akosi automaticky počíta s väčšou miestnosťou, v ktorej bude spojená obývacia izba s kuchyňou a jedálňou. Otváranie, spájanie a prepájanie však už zasiahlo aj iné miestnosti, kúpeľňu nevynímajúc – veď spoločný život je predsa len pestrejší.


Kúpeľňa – vec verejná

180016

Trend otvorených a spojených priestorov je výsledkom prirodzeného vývoja spoločnosti, ktorá preferuje spoločný život rodiny. Človek je tvor spoločenský, je pre neho prirodzené stretávať sa, navštevovať, komunikovať. Jednoducho, nechce byť sám. Preto teraz všetci búrajú steny a vyrezávajú do priečok otvory, aby si prepojili životné priestory. Dnes to letí, ale ktovie, možno ich o niekoľko rokov budú zasa stavať.

V dobre navrhnutom a usporiadanom polyfunkčnom priestore prirodzene nadväzujú jednotlivé zóny z funkčného a praktického hľadiska. Napríklad vaňa pri kuchyni nie je veľmi užitočná, ale v spálni? Prečo nie. Príjemný pocit z veľkého a vzdušného priestoru podporí jednotný štýl a charakter jednotlivých častí. Ak je však priestor nadmerne veľký, sú dovolené výnimky. Naozaj veľký priestor znesie aj štýlovú, materiálovú či farebnú rôznorodosť a je príjemné, ak sa jednotlivé časti opticky predelia napríklad vzdušnou policou alebo len inou podlahou.

Búrajte vnútri, búrajte vonku, ale najprv plánujte

Skôr než pristúpite k samotnému búraniu priečok, dobre si premyslite klady aj zápory otvoreného priestoru. Otvorený priestor, to znie veľmi dobre, no v skutočnosti nie je až také jednoduché vytvoriť polyfunkčnú miestnosť tak, aby jej používanie bolo pohodlné, praktické a pekné zároveň. Odporúčame najprv kresliť, kresliť a kresliť. Vytvorte si jednoduché papierové modely nábytku a zariaďovacích predmetov (stačia papierové štvorce v mierke, ktoré predstavujú pôdorys nábytku a zariaďovacích predmetov) a presúvajte, ukladajte a špekulujte nad najvhodnejším usporiadaním.


Kúpeľňa – vec verejná

180011

Voľná dispozícia alebo otvorený priestor (ako je moderné hovoriť) však nemusí znamenať iba prepojenie obývacej izby s kuchyňou. Porozmýšľajte napríklad o prepojení spálne s kúpeľňou alebo s obývacou izbou. Samozrejme, musia sa dodržať určité pravidlá, napríklad to, že miestnosť s WC musí byť od tohto priestoru oddelená. Ale vaňa či sprchovací kút a umývadlá môžu byť pokojne v priestore, ktorý voľne prechádza do spálne. Spanie v priestore vertikálne prepojenom s obývacou izbou dáva pocit voľnosti. A nemusíte sa obmedzovať iba na vnútorný priestor, otvárať sa môžete aj smerom von. To platí najmä pre majiteľov rodinných domov, v bytoch na sídlisku je to troška komplikovanejšie, aj keď nie nemožné. Súčasná moderná architektúra, našťastie, už rešpektuje tieto potreby človeka a architekti sa snažia pri návrhoch nových domov použiť čo najviac zasklených plôch, ktoré umožňujú pekný výhľad do okolia a zároveň púšťajú dovnútra viac slnka. Ak je súčasťou rodinného domu aspoň malá záhradka či terasa, je príjemné prepojiť ju s domom prostredníctvom veľkých francúzskych okien alebo zasklených fasád. Všetko má však aj svoje nevýhody. Zvonku sa nanosia nečistoty priamo do interiéru, preto je dôležité zvoliť si ľahko udržiavateľnú podlahu, a to tak exteriéri, ako aj v interiéri – aspoň na prvom štvorcovom metri.

Žeby lofty?


Kúpeľňa – vec verejná

180021

Ak sa trochu zaujímate o interiérový dizajn a trendy v zariaďovaní, možno ste už postrehli, že v tzv. veľkom svete, kde si ľudia žijú „na vysokej nohe“, letí štýl zvaný lofty. Práve pri spájaní priestorov do jedného celku zistíte, že pri troche dobrej vôle si môžete niektoré nápady z tohto veľkolepého sveta neobmedzených možností ukradnúť aj pre seba a vniesť ich do svojho reálneho života.

Priečky, za ktorými sa niečo skrýva, sú len fragmentmi stien v klasickom ponímaní (nesiahajú od steny po stenu alebo od podlahy po strop), takže nechávajú priestor vizuálne aj pocitovo prepojený. Dvere sú v takomto priestore zbytočné, prípadne ich nahrádzajú ľahké posuvné steny (napríklad z mliečneho skla), rolety či žalúzie z textilu, tŕstia a pod. Pripúšťajú sa aj prenosné paravány. V prípade, že ide o kúpeľňu, tieto stienky zároveň slúžia ako inštalačné priečky a funkčne oddeľujú napríklad časť so záchodovou a bidetovou misou od umývadla, ktoré sa môže nainštalovať z druhej strany. V prípade, že ide o vane – či už voľne stojace, alebo zabudované – určite sa nekrčia niekde v kúte, ale majú čestné miesto v strede kúpeľne alebo priamo pri okne s dobrým výhľadom. Sprcha (teda sprchovací panel so zástenou alebo kabínka) sa tiež môže nachádzať prakticky kdekoľvek a z hľadiska „modelovania“ priestoru zohráva významnú funkciu.


Kúpeľňa – vec verejná

180012

Pekný výhľad cez veľké okno (najlepšie na celú stenu) vizuálne i pocitovo prepája interiér s exteriérom. Takéto okno by malo byť orientované do priestoru, odkiaľ vás bežne nikto nemôže sledovať, teda nasmerované k vodnej ploche, na súkromný pozemok alebo by malo byť situované na vyššom podlaží. Samozrejme, ak chcete zabrániť neželaným pohľadom zvonka, môžete aj na okne pri ulici použiť sklo, ktoré je priehľadné len z jednej strany (zvnútra von). Takéto okno má totiž okrem dobrého presvetlenia a optického zväčšenia priestoru ešte ďalšiu – pre okno netypickú – funkciu. Pomáha relaxovať a navodiť pocit vnútorného prepojenia s prírodou a okolitým svetom, ktorý si dokonale vychutnáte najmä počas penivého alebo vírivého kúpeľa. Tento psychoterapeutický účinok je prínosný predovšetkým pre ľudí, ktorí žijú a pracujú v mestskom prostredí a v mestskom tempe. V každom prípade by mali mať všetky veľké okná dobrú protislnečnú a zároveň tepelnú ochranu v podobe okeníc, žalúzií alebo roliet. Ak sa okná nachádzajú na nižšom podlaží, mali by sa tieto prvky inštalovať zvonku, aby mohli plniť aj bezpečnostnú funkciu.

Dizajn, kvalita materiálov a vyhotovenie


Kúpeľňa – vec verejná

180014

Základnými znakmi riešenia otvoreného priestoru je čistota tvarov a línií, minimálny počet viditeľných spojov a detailov. Nenápadné a neviditeľné vyhotovenie všetkých konštrukčných prvkov môžete doviesť do dokonalosti použitím bezrámových okien a dverí, svetiel zabudovaných do podhľadu či „tajných“ vstavaných skríň. Ak navyše využijete optické triky zväčšujúce, zmenšujúce alebo inak deformujúce priestor s pomocou kontrastných farieb i hry svetla a tieňa, nadobudnete pocit, že sa nachádzate v miestnosti, ktorá akoby nebola z tohto sveta. Spájanie priestorov je však otvorené aj akýmkoľvek individuálnym požiadavkám na charakter zariadenia. Dizajn nábytku, zariaďovacích prvkov a sanitárnej techniky v kúpeľni integrovanej do iného priestoru môže byť rovnako stroho moderný, ako môže mať nádych vidieckeho, prímorského či exotického štýlu. Prirodzenosť tohto štýlu podporuje používanie prírodných materiálov, ktoré harmóniu tvarov a farieb ešte viac vyzdvihnú a rozvinú, aby poskytli čo najkvalitnejší priestor na potrebný odpočinok. Zabudované veci by mali byť takmer neviditeľné, solitérne kusy zariadenia musia v priestore doslova „hviezdiť“. Dôležité je úplne všetko – každý detail. Ani len flakóniky na kozmetiku či farba uterákov by sa nemali ponechávať na náhodu.

 

 

Farby a materiály

Z toho mála, čo vieme o ľudskej psychike, môžeme s určitosťou povedať, že medzi faktory, čo ovplyvňujú naše emócie a pocity, patria práve farby a materiálové zloženie prostredia, v ktorom sa nachádzame. Ich vplyv je oveľa väčší, ako by sme si mysleli, a preto ich musíme vyberať uvážene. Trendom v našich zemepisných šírkach je germánsky štýl farebného riešenia obydlí. Je tu snaha, aby všetko vyzeralo ako nové – na rozdiel od južnejších krajín, kde dominuje patina a imitácia starých povrchov. Aj v otvorených priestoroch platia rovnaké pravidlá ako inde. Svetlé a jednotné tóny zväčšujú a zjednocujú, naopak, sýte a rozmanité farby priestor zmenšujú a rozbíjajú. Vo veľkých interiéroch sú dovolené aj tmavé farby, no nemalo by ich byť priveľa, aby sa nestratil efekt otvoreného veľkého priestoru.

 

 

 

Trochu umenia nezaškodí

Ak chcete v živote niečo dosiahnuť – získať rešpekt a uznanie, mali by ste sa prejavovať ako citliví a vnímaví jedinci. Tieto cnosti vám pomôže rozvíjať umenie, ktoré nájde svoje uplatnenie dokonca aj v kúpeľni spojenej napríklad so spálňou – či už vo forme plastík a obrazov, alebo v podobe dizajnového nábytku a zariadenia (umývadlo, vaňa, batérie a doplnky od uznávaného dizajnéra). Svoje urobí aj celkový aranžmán priestoru, ktorý spočíva v správnom kompozičnom usporiadaní jednotlivých zariaďovacích predmetov, ich farebnom a materiálovom zladení, dekorácie zo živých alebo rezaných kvetov, sviečky atď. Aby boli zamestnané skutočne všetky zmysly, svoje miesto tu má aj audiovizuálna technika, ktorá zahŕňa dômyselné rozloženie reproduktorov.

Zdroj: Všetko o kúpeľni

 

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľne
Zdieľať článok

Diskusia