Obklady a dlažba pre každú chuť

13. 02. 2009
Zdieľať

Kúpeľňa už dávno neslúži len ako miestnosť na najnutnejšiu hygienu. Trávime v nej stále viac času. Stáva sa našou welness oázou. Každý prvok a detail by preto mal na nás pôsobiť príjemným, harmonickým dojmom. Bez ohľadu na veľkosť daného priestoru sa dá vytvoriť vlastná kúpeľňa snov, a to ušľachtilo a veľkolepo.


Obklady a dlažba pre každú chuť

180042

Čistota tvarov, detailov a aj minimálny počet viditeľných spojov na obkladoch stien a dlažieb v kúpeľni – to je to, čo vám k takejto kúpeľni dopomôže. Ak k tomu pridáte prírodný materiál, harmóniu tvarov a farieb, máte všetko, čo prispieva na vytvorenie welness atmosféry v priestore, kde trávite nemálo času regeneráciou a očistou tela i duše. Navyše si ho môžete – vďaka rozličným formátom keramických obkladov a dlažby – dopriať aj v malej kúpeľni.

Obklady s druhou tvárou

Kolekcie obkladov a dlažieb sa stále dopĺňajú a obnovujú. S novinkami prichádzajú aj nové trendy. Na tento rok sú to prvky a reflexné účinky zlata či platiny. Na tieto trendy pružne reagujú dizajnéri, výrobcovia i dodávatelia obkladových materiálov a ponúkajú obklady, ktoré bývajú luxusné, moderné, futuristické, inšpirované prírodou a, samozrejme, tiež klasické. Súčasné trendy v obkladoch (obmieňajú sa približne raz za dva roky) priniesli niekoľko noviniek:


Obklady a dlažba pre každú chuť

180044

• veľké formáty až do rozmerov 1 × 1 m s kalibrovanou (rektifikovanou) úpravou, s minimálnou škárou asi 1,5 až 2 mm,
• ústup dekórov po celej ploche obkladu,
• štruktúrované povrchy,
• inšpiráciu látkami, napríklad damaskovým vzorom textilných tapiet alebo kobercami v rozmanitých podobách,
• drobný dekór na obkladoch upúta efektnou kombináciou matných a lesklých plôch,
• jednofarebný obklad sa oživuje kvetinovými, geometrickými, pruhovanými a kobercovými vzormi alebo dekórmi zo sklenej a keramickej mozaiky, ktoré evokujú štýl orientálnych kúpeľov,
• medzi najžiadanejšie trendy patrí napodobňovanie iných materiálov, najmä dreva, kože, kameňa alebo kovu,
• vo farbách dominujú prírodné zemité odtiene od slonovej kosti až po tmavohnedú,
• biela s čiernou ostávajú v popredí, ale často v lomenom odtieni,
• kráľovská červená, zelená a ružová sa tešia veľkému záujmu,
• hitom sú takzvané lomené farby doplnené výraznými akcentmi, napríklad pásom mozaiky, zlatými, perleťovými alebo antracitovými blýskavými efektmi.


Obklady a dlažba pre každú chuť

180046

Dlažba, ktorá nie je dlažbou

Dizajnéri sa odkláňajú od pôvodného vzhľadu dlažby, aby zjednotili podlahovú krytinu s ostanými miestnosťami a tiež aby vyvolávali pocit tepla. Bežné sú veľké kalibrované formáty od rozmerov 45 × 45 cm. V trende sú dlažby, ktoré evokujú prírodný kameň, drevo, kovové dosky alebo koberce. Do kúpeľne si môžete zaobstarať napodobeniny dreva s typickým profilovaním, dlažbu s povrchom jemného pieskovca alebo perzský koberec, ktorý akoby bol prešľapaný, či dlažbu s výzorom kovového plátu a s hladkým povrchom. Povrch dlažby, aj v prípade, že je štruktúrovaný, má špeciálnu povrchovú úpravu, a tak odoláva škvrnám, nečistote a ľahko sa udržiava.

Celkový vzhľad a kvalita obkladov v kúpeľni sú vo veľkej miere podmienené aj kvalitou remeselného vyhotovenia. Pokladačské práce, predovšetkým pri veľkých kalibrovaných obkladoch s minimálnymi škárami, treba zveriť overenej firme. Výhodou je, ak má remeselník aj určité praktické skúsenosti s týmito materiálmi, pretože práca pri montáži rektifikovanej dlažby a obkladov je náročnejšia a vyžaduje dobre pripravený rovný podklad. Výsledok však nakoniec stojí za to, takže aj po niekoľkých rokoch bude takto zrealizovaný priestor dýchať príjemnou, elegantnou atmosférou a vzhľadom, ako by bol dokončený práve včera.

Každý by len lepil a tmelil…


Obklady a dlažba pre každú chuť

180043

S keramickým obkladom sa dnes pracuje oveľa jednoduchšie. Na trhu sú kvalitné lepiace tmely (lepidlá) a výplňové či tesniace tmely, ktoré majú menšiu priľnavosť a používajú sa na vypĺňanie škár a nerovností. Lepidlá majú tú skvelú vlastnosť, že sa nepustia povrchov, ktoré im prišli do cesty. Majú totiž vysokú vnútornú súdržnosť a priľnavosť k povrchu tuhých látok. Tmely vo svojej pastovej alebo tekutej podobe vypĺňajú štrbiny a nerovnosti.

Vlastnosti tmelov určuje druh spojiva – môže byť anorganické (na báze cementov) alebo organické. Tmely so spojivom na báze cementov sa hodia najmä na lepenie keramických obkladov a dlažieb, prísady disperzií plastu zlepšia ich mechanické vlastnosti. Tmely s organickým spojivom, najmä pružné akrylátové, sa zasa hodia na tesnenie škár (napríklad v sadrokartónových konštrukciách) a škárovanie obkladačiek. Pružný materiál treba používať najmä tam, kde by mal reagovať na mikropohyby podkladu – napríklad v kútoch medzi stenami a podlahou alebo vo všetkých kútoch sadrokartónových konštrukcií, ktoré sú síce dostatočne pevné, ale vo svojej podstate pružné.


Obklady a dlažba pre každú chuť

180045

V súčasnosti sa najviac používajú lepidlá na obklady a dlažby na báze cementu. Ich kvalita závisí najmä od množstva pridaných aditív, ktoré zlepšujú niektoré ich vlastnosti. Flexibilné (pružné) lepidlo je vhodné na lepenie obkladu alebo dlažby na nenasiakavý podklad, napríklad na obklad či dlažbu, prípadne tam, kde sa vyžadujú pružnejšie reakcie na zmeny – napríklad teploty (nad podlahovým kúrením). Osvedčilo sa aj pri lepení na umakart s využitím adhézneho náteru. V súčasnosti sa do popredia záujmu dostávajú aj špeciálne lepidlá na veľkorozmerné gresové dlažby. Ku každému lepidlu a tmelu je výrobca povinný priložiť návod na použitie, v ktorom jasne určí, na aké materiály je tmel alebo lepidlo určené.

Zdroj: Všetko o kúpeľni

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: dlažby obklady
Zdieľať článok

Diskusia