Sprchovacie kúty a kabíny

26. 02. 2009
Zdieľať

Vaňa alebo sprchovací kút? To je jedna zo základných otázok, ktorá vás čaká pri zariaďovaní kúpeľne. Možno máte na prvý pohľad jasno, pretože väčšina z nás stále považuje kúpeľňu bez vane za nekompletnú. Pri rozhodovaní o vani či sprchovacom kúte však skúste porovnať tri hľadiská – priestor, pohodlie s bezpečnosťou a možnosti relaxácie. Veď koľkokrát máte čas pri rýchlom tempe života na dlhý kúpeľ vo vani? Očista tela pod sprchou je vždy rýchlejšia, zdravšia, osviežujúcejšia a navyše pod teplou, stále tečúcou vodou sa vám vynikajúco uvoľní svalstvo.

Tak, ako kúpeľňa postupne mení svoje postavenie v živote človeka, menia sa aj nároky na jej funkciu a vzhľad. Ak si teda zvolíte sprchovací kút, môžete si byť istí, že urobíte niečo pre zdravý, aktívny spôsob života a pritom budete relaxovať v modernom a čistom prostredí. A ešte ušetríte, pretože nebudete toľko plytvať vodou.

Dôkladná príprava


Sprchovacie kúty a kabíny

182049
Ideal Standard

Majitelia veľkej kúpeľne zväčša nie sú limitovaní priestorom. Väčšina z nás, ktorá má malú alebo atypickú kúpeľňu, však musí počítať s každým centimetrom priestoru. Najskôr však treba priestor, do ktorého chcete sprchovací kút umiestniť, vopred pripraviť. A nezáleží, či plánujete len jednoduchý maličký sprchovací kút, alebo rovno hydromasážnu kabínu. Spolu s odborníkmi musíte dohliadnuť na to, aby stavebné a inštalačné práce zodpovedali predpisom a normám a previedli sa podľa technických noriem. V poriadku musí byť kanalizácia a odtoky. Vodoinštalácia sa musí previesť podľa predpisov a vývody ohriatej a studenej vody musia byť zakončené predpísanými ventilmi.

Toto sa týka aj elektroinštalácie. Voda a elektrina nie sú najlepšími priateľmi. Inštalácia zásuviek, vypínačov a ďaľších elektrických doplnkov sa musí viesť mimo nebezpečné oblasti tak, ako je to stanovené v príslušných predpisoch. Samozrejme, bezpečnosť v kúpelni zohľadňujú všetci seriózni výrobcovia sanitárnych zariadení už pri výrobe svojich produktov, a tak by nemala byť problémom.


Sprchovacie kúty a kabíny

182048
RAVAK

Ochrana proti mokrej kúpeľni

Ak máte radi sprchovanie, ale kvôli ďalším členom domácnosti ste si do kúpeľne zvolili vaňu, skúste vybrať takú, ktorá vám svojím tvarom umožní aj pohodlné sprchovanie. Na trhu ich je dostatok a spoznáte ich podľa toho, že k nim výrobcovia ponúkajú vaňové zásteny. Vaňová zástena zabráni rozstreku vody po kúpeľni. Pri výbere treba mať na pamäti, že aj zástena potrebuje určité miesto na pohyb pri otváraní. Vyrábajú sa v rôznych tvaroch a dajú sa rôzne skladať. Môže byť otvorená, alebo vaňu uzatvárať; skladacia či pevná (otvorená), prípadne pevná len čiastočne, pričom sa na nej otvárajú len dvere. Cena sa odvíja od použitého materiálu a konštrukcie. Zohľadňuje sa hrúbka skla a jeho tvar. Sklo máva hrúbku 6 až 10 mm podľa toho, či je, alebo nie je vložené do rámu.

Elegantnejšie pôsobí sklo bez rámu. Používa sa bezpečnostné sklo, ktoré môže byť číre, so sieťotlačou, dymové, dekorované. Lacnejšou variantou je zástena z plastu. Nevyzerá síce tak elegantne, ale poskytuje viac intimity. Bezpečnostné sklo je často ošetrené vrstvou zabraňujúcou usadzovaniu nečistôt. Väčšina zásten je nenáročná na údržbu. Treba si však dať pozor na výber čistiaceho prostriedku – vhodný vám ponúknu aj samotní výrobcovia. Vaňová zástena je praktickým kompromisom a môže sa stať elegantným obohatením kúpeľne.

Tá správna veľkosť a vybavenie


Sprchovacie kúty a kabíny

182052
ROLTECHNIK

Najmenší priestor na sprchovací kút je v tvare štvťkruhu s polomerom 80 cm umiestnený v rohu, ktorý sa skutočne nájde aj v minikúpeľni s rozmermi asi 1,5 × 1,5 m. Polkruh alebo štvorec s veľkosťou strany 80 cm niekde v kútiku je veľmi nepohodlný, preto sa pokúste sprchu umiestniť do niky so zasúvacími dverami. Za štandardný rozmer sa považuje priestor 90 × 90 cm, ktorý vám umožní pohodlné sprchovanie a dostatok pohybu podľa potreby.

Väčší sprchovací kút si môžete vybaviť takými komfortnými doplnkami, že môže konkurovať kúpeľu. V prvom rade si vyberte tvar, ktorý váš sprchovací kút bude mať. Samozrejme, môže byť aj atypický, ale to je už iná kapitola. Základný tvar sprchovacieho kúta môže byť rohový, štvrťkruhový alebo rovný, teda paralelný, ktorý je väčšinou oddelený od ďalšieho priestoru sklenenou stenou a z obidvoch strán priechodný. Obľúbenou variantou je využitie niky – tri obložené steny v tvare písmena U. Okren veľkosti sprchovacieho kúta sú dôležité aj rozmery okolitého priestoru – treba si pamätať, že niektoré dvere sprchovacích kútov sa otvárajú smerom von a mohli by znemožniť prístup k ostatným zariadeniam v kúpeľni. Nemenej dôležitá je otázka tesnosti sprchovacieho kúta, ktorá je predovšetkým daná typom konštrukčného riešenia.


Sprchovacie kúty a kabíny

182051
ROLTECHNIK

Klasické sprchovacie kúty štandardných tvarov a rozmerov ponúkajú všetci výrobcovia, líšia sa technickými detailami, dizajnom, vybavením a, samozrejme, cenou. Populárne sú jednoduché štrťkruhové kúty, ktoré môžu mať rôzne typy posuvných dielov. Je dobré overiť si ich poruchovosť a mechanizmus posuvu. Samozrejmosťou by mal byť anti-block systém, ktorý bráni zadrhávaniu a kríženiu, a tým ovplyvňuje životnost celého výrobku. S tým súvisí aj hladina hluku pri otváraní a zatváraní panelov. Štrvťkruhové sprchovacie kúty môžu mať kruhové posuvné uzatváranie dvojdielne, štvordielne alebo šesťdielne. Konštrukčne sa kombinujú pevné a posuvné časti v rozličných variáciách podľa veľkosti priestoru. Výška sprchovacích kabín je obyčajne od 185 do 188 cm. Vyrábajú sa s výplňou z polystyrénového skla v rozmanitých dekoroch alebo z tvrdeného bezpečnostného skla, ktoré by malo byť ošetrené špeciálnou úpravou tvoriacou ochranu proti usadeninám a nečistotám.

Elegantnejším konštrukčným riešením sú sprchové kúty, ktorých obvodovú konštrukciu vytvárajú v podstate len číre bezpečnostné sklá s hrúbkou 6 mm, ktoré visia vo vodorovných vodiacich profiloch. Na ľahší pohyb majú dvojicu koliesok, ktoré umožňujú dokonalé vedenie dverí tak v rovnej, ako aj v kruhovej časti. Vyhotovenie koliesok môže byť v niklovej alebo chrómovej úprave. Čím sofistikovanejší produkt, tým je, samozrejme, drahší. Drahšie sprchovacie kúty sa skladajú už zo špeciálne bezpečnostne upraveného pravého skla, ktoré býva hrubšie (8 mm). Premyslené kvalitné pánty s automatickým zdvihom umožňujú dokonalé zatesnenie dverí nielen pri prahovej lište. Nároční zákazníci si môžu objednať pozlátenú verziu pántov.

Medzi najluxusnejšie sprchovacie kúty patria tie výrobky, ktorých obvodový plášť tvorí len číre sklo. Tieto bývajú dostatočne priestorné a vyrábajú sa na minimálnu výšku priestoru 250 cm. Na ich návrhoch sa podieľajú svetoví dizajnéri a sú okrasou každej kúpeľne. Tu už môžete naplno zohľadnit estetické nároky a takýto sprchovací kút vybavíte aj rozličnými nadštandardnými prvkami, napríklad masážnym panelom, technologicky premyslenou sprchovacou hlavicou či stále viac obľúbeným sedadlom. Ak chcete ísť ešte ďalej a nemáte finančné limity, úžasnou voľbou sú hydromasážne a parné kabíny. Za príplatok získate rôzne bonusy, napríklad osvetlenie, ktoré umožňuje využitie kolorterapie alebo vône na aplikáciu aromaterapie.

Aj keď si zvolíte lacnejší variant, mal by byť vybraný sprchovací kút praktický, komfortný, s pekným dizajnom a nenáročný na údržbu. Panely musia dokonale tesniť, úchytky a pánty nesmú pôsobiť na celkový vzhľad rušivo. Sklo alebo plast musia byť bezpečné. No a ochrana proti vodnému kameňu by mala byť samozrejmosťou.

Bez vaničky to nepôjde?


Sprchovacie kúty a kabíny

182047
RAVAK

Súčasťou sprchovacích kútov sú rozličné typy sprchovacích vaničiek. Vaničky bývajú viac či menej hlboké a slúžia na zachytávanie vody a jej bezproblémový odtok. Vyrábajú sa pre všetky druhy sprchovacích kútov. Na trhu nájdete vaničky, ktorých inštalácia je veľmi jednoduchá. Pri ich montáži odpadajú akékoľvek remeselné práce, ktoré sú najmä v prípade kruhových náročné. Dôležitým prvkom je riešenie sifónov – vytopiť spodných susedov nie je predsa lacná záležitosť. Nemenej podstatná je nosnosť vaničky, mala by byť vyrobená z dostatočne tuhého materiálu. Neustále sa vyvíjajú nové materiály, ktoré zvyšujú tuhosť a životnosť týchto produktov.

Tie najlacnejšie sa vyrábajú z plastu (akrylátu vystuženého laminátom), strednou cestou sú keramické alebo smaltované vaničky, najdrahšie sú z prírodných materiálov alebo umelého kameňa. Kvalitná vanička by mala zachytávať aj hluk a povrch by mal mať protišmykovú úpravu. Niektoré vaničky majú v rohu vylisované sedadlá. Aj hĺbka vaničky má svoj význam, radšej zvoľte hlbšiu a prispôsobte jej spôsob osadenia (v úrovni podlahy alebo nad úrovňou). Ak máte malé deti, pričom vaňa sa vám do kúpeľne nezmestí, zvoľte si hlbokú sedaciu minivaňu s celkovou výškou 42 cm, aby sa malé deti mohli v napustenej vode okúpať.

Môže sa stať, že riešenie vášho sprchovacieho kúta vôbec vaničku potrebovať nebude. Stačí, ak podlahu obložíte dlaždičkami a bude mať správny spád k odtoku v najnižšom mieste. V tomto prípade sa môžete realizovať pri výbere dlažby, obkladov a najmä sprchových dverí. Trh ponúka rôzne nastaviteľné verzie, a tak by ani atypický rozmer otvorov nemal byť žiadnou tragédiou.

K dokonalosti už len krôčik

Do sprchovacieho kúta štandardných rozmerov môžete umiestniť masážny panel, ktorý dokáže viac ako obyčajná sprcha. Tie lepšie majú regulovateľné dýzy, trojcestné masážne hlavice, nelámavé sprchové hadice, sprchové ružice s dýzami, ktoré sa nezanášajú vodným kameňom, termostatické batérie, detské poistky proti opareniu sa horúcou vodou či smerovú aretáciu dýz. Bežnou záležitosťou sú ľahko čistiteľné filtračné vložky na prívode vody do sprchy, ktoré zlepšujú účinnosť a životnosť termostatickej miešacej batérie. Hydromasážne panely sú dobrým kompromisom v prípade, ak si nemôžete dovoliť hydromasážnu alebo parnú kabínu.

Zvláštnu kapitolu tvoria čoraz sofistikovanejšie sprchovacie hlavice, ktoré už dávno nemajú len tú jedinú funkciu, ktorou je prúdenie vody. Najnovšie typy dokážu tok vody modulovať a regulovať silu jednotlivých pramienkov od bodavých „škótskych“ masáží až po jemné perlivé, ktoré sú sýtené vzduchom. Nie je teda nutné kupovať hydromasážny panel, ale postačí pevne zabudovaná sprchovacia hlavica, z ktorej padá voda ako pri daždi a vnáša do sprchovania príjemnú zmenu. Túto skombinujete s ručnou sprchou s nastaviteľnou hlavicou a masáž môže začať.

Aby bol sprchovací kút kompletný, nesmiete zabudnúť na vybavenie a doplnky. Medzi ne rozhodne patria sedadlá. Ocenia ich všetky vekové kategórie. Najpraktickejšie sú sklopné, pretože vám nebudú prekážať, ak ich nebudete potrebovať. Vyrábajú sa z antibakteriálnych a nekorodujúcich materiálov, ako je plast alebo špeciálne upravená umelá textília vyznačujúca sa 100 % pevnosťou. Musia byť ľahko umývateľné a nemali by vyžadovať zvláštnu údržbu. Majú nosnosť až 150 kg, pretože ich konštrukciu tvorí nehrdzavejúca oceľ. Môžete ich umiestniť do akéhokoľvek sprchovacieho kúta a vybrať si z ponuky viacerých farebných vyhotovení. Ďalším finančne nenáročným, ale praktickým a pekným doplnkom, sú rozličné druhy držadiel.

Kúpeľňa bez bariér

Sprchovací kút je dobrým riešením, ak potrebujete mať kúpeľňu bez bariér. Ocenia to najmä starší a hendikepovaní ľudia. Súčasťou takéhoto kúta by malo byť sedadlo a kút by mal byť prispôsobený tak, aby všetko potrebné bolo v dosahu. Kút sa dá doplniť roštom do vaničky, napríklad z tíkového dreva, a predložkou, ktorá chráni proti pošmyknutiu na klzkej podlahe pri vystupovaní zo sprchovacieho kúta.

Viac informácií: Všetko o kúpeľni

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: sprchovacie kúty
Zdieľať článok

Diskusia