Zbavte sa nechceného „skvostu“

02. 07. 2009
Zdieľať

To, že umakartové jadro treba zrušiť, je otrepaná pesnička a poznajú ju aj zvyšní používatelia tejto spomienky na nedávnu minulosť. Bytové jadro je pomaly unikátom. Čoraz menej ľudí si vie predstaviť vo svojej kúpeľni unifikované umývadlo a skrinku z lacného plastu na vzdúvajúcej sa umakartovej stene. Veru, stačilo... ďakujeme za kúsok nostalgie za jadrom, aj za opatrným našľapovaním po zvlnenom PVC, pod ktorým sa trúsil zvlhnutý betón so zvyškami epoxidového lepidla.

Kúpeľňové jadrá sú dnes, našťastie, už aj v starých panelákoch len ojedinelým javom. Ich existencia je totiž časovanou bombou zo zdravotného hľadiska, ale aj z pohľadu technickej opotrebovanosti. Vyžadujú si kompletnú rekonštrukciu. Jadro často skrýva za umakartom unavené rozvody elektriny a vody, odpadové potrubie býva na pokraji kolapsu a zariaďovacie predmety – umývadlo, vaňa, toaletná misa – pamätajú aspoň jednu generáciu majiteľov. Minikúpeľňa s otáčavým umývadlom a WC bez umývadla naozaj nepotrebujú komentár, ale renováciu. Hneď prvá úvaha by pritom mala byť venovaná priestoru – postačí aj pre novú kúpeľňu miesto, na ktorom bola pôvodná, alebo sa dajú nájsť priestorové rezervy?
 


Zbavte sa nechceného „skvostu“

205877


Zbavte sa nechceného „skvostu“

205878


Zbavte sa nechceného „skvostu“

205875


Zbavte sa nechceného „skvostu“

205876

Aj keď neplánujete „hýbať“ s polohou kúpeľne v rámci bytu, možností na zmenu jej zariadenia je naozaj dosť – inšpirovať sa môžete napríklad návrhmi na rekonštrukciu panelákovej kúpeľne zo spoločnosti Ravak. Pozitívnou správou je, že na našom trhu je dostupné aj zariadenie určené špeciálne do malých kúpeľní. (Vizualizácie: Ravak)

Zmena teritória

Architekt vám môže ponúknuť pre kúpeľňu riešenie, ktoré zahŕňa aj dispozičné zmeny v byte. Návrhy sú zväčša o rozširovaní kúpeľne na úkor haly či chodby, zložitejšie je premiestnenie celej hygienickej zóny do inej časti bytu (napríklad na miesto kuchyne či niektorej z izieb). To sa však dá zrealizovať len pri dodržaní istých podmienok. Výhodou je, že týmto riešením môže kúpeľňa získať nielen veľkorysejší priestor, ale aj priame osvetlenie a vetranie.

S čím nepohnete? S polohou stúpačiek (zvislých rozvodov), na ktorú je viazané umiestnenie WC misy. Vzdialenosť WC od stúpačiek je totiž ohraničená nevyhnutnosťou dodržať potrebný spád odpadového potrubia, čo značne obmedzuje možnosti rekonštrukcie kúpeľne v panelákovom byte. Podmienkou je aj zachovanie voľného prístupu do inštalačnej šachty tak, aby sa dalo vymeniť zvislé potrubie a boli dostupné merače spotreby. V ceste radikálnejších presunov v rámci dispozície bytu stoja alebo doslova prekážajú aj nosné panely, ktoré sa nesmú narušiť. Rekonštrukcia panelákovej kúpeľne ukrýva veľa technických peripetií, preto ju radšej zverte do rúk profesionálom.
 

Cena za renováciu
Prvou radosťou je demontáž umakartového jadra s bežnými rozmermi 1,6 x 2,5 m a odinštalovanie zariaďovacích predmetov. Keď to všetko majstri vypracú z bytu a odvezú na skládku, začne sa u vás hromadiť materiál na murovanie, omietanie, kladenie dlažby a obklady stien. Priebežne sa muruje, opravuje alebo vymieňa vodovodná a elektrická inštalácia, osádzajú sa zárubne, naťahujú omietky, kladú nové dlažby, obklady a sanita, montujú zariaďovacie predmety a doplnky. Na konci rekonštrukcie vám pri najjednoduchšom variante z vrecka odbudne zhruba 3 900 € (130 000 Sk) vrátane DPH. Je to v súčasnosti najnižšia možná suma za bežný (nie luxusný) materiál a štandardné práce. Výsledná zmena: naozajstná kúpeľňa namiesto nevyhovujúceho jadra.

Len sa neunáhliť

Ak sa rozhodnete nemeniť polohu kúpeľne, ani sa s ňou nerozťahovať na väčšej ploche, v ďalšom kroku si dobre zvážte, čo všetko chcete zmeniť – či len steny kúpeľne a jej vybavenie za novšie, alebo aj rozmiestnenie zariaďovacích predmetov v rámci daného priestoru. Pri uvažovaní o novom zariadení nie je vždy rozumnou voľbou hľadať najlacnejší variant. Ak pominieme efektný dizajn, môže byť pár euro navyše, ktoré priplatíte za umývadlo, vaňu, sprchovaciu zástenu či kút, aj praktickou investíciou do kvality. Napríklad materiály so špeciálnou povrchovou sa ľahko udržiavajú v čistote; voda po nich steká ako po mastnom povrchu a nenecháva škvrny od vodného kameňa. Dobrou investíciou sú aj úsporné batérie s vodnou brzdou, ktoré znižujú spotrebu vody.
 


Zbavte sa nechceného „skvostu“

205883


Zbavte sa nechceného „skvostu“

205880

Kompletná prestavba jadra by profesionálom nemala trvať dlhšie ako desať dní. Osvedčenou voľbou na novú konštrukciu stien sú ľahké materiály – pórobetón alebo sadrokartón. Murovanie nie je zložitá technológia a s pórobetónovými tvárnicami sa pracuje naozaj dobre – sú ľahké, dajú sa jednoducho rezať a nie je problém zasekať do nich nové inštalačné rozvody. Druhou možnosťou je suchá výstavba – sadrokartónové platne upevnené na kovovú nosnú konštrukciu. Práca s týmto systémom „odsýpa“ naozaj rýchlo, potrebné je však podrobnejšie plánovanie a dostatok skúseností. Impregnované platne zo sadrokartónu, odolné proti vlhkosti, môžete použiť nielen na obvodové steny. Zakryť sa nimi dá aj predná strana vane. (foto: rik, Rigips)

Nešetrite za každú cenu

Pri porovnávaní cien z kúpeľňových štúdií si najskôr všimnite, či nezabudli na odvoz odpadu a či kalkulácia obsahuje aj položky za výmenu či opravu vodoinštalácie a elektrických rozvodov. Niektoré štúdiá si nárokujú za architektonický návrhu zálohu (odpočítajú vám ju potom z ceny objednávky). Niet sa čo čudovať. Prirodzene sa bránia situácii, keď klientovi dispozične a technicky vyriešia celý priestor kúpeľne a WC, poradia mu, a on sa potom odoberie ku konkurencii alebo nakúpi na rôznych miestach materiál a zvyšok objednávky si dá „spichnúť“ za lacnejšie. Ušetriť sa dá, ibaže s rizikom, že pri nedodržaní návrhu ušetríte aj tam, kde to najmenej treba – napríklad na práci bez záruky. Zo škár sa vymrvuje škárovacia hmota, inštalácie netesnia, nábytok nesedí a, nedajbože, treba nanovo sekať… Nič z toho sa nemusí stať, ale predsa, v kúpeľňovom štúdiu máte záruku, že v prípade reklamácie nájdete vinníka jednoduchšie a máte šancu dohodnúť sa.
 

Kvôli priamemu osvetleniu sa architekti často snažia pri rekonštrukcii spojenej so zmenami v dispozičnom riešení bytu dostať kúpeľňu k obvodovej stene (a najlepšie zároveň aj do blízkosti spálne). Pri inej konštelácii môžu aj priestor bez okna presvetliť sklobetónové steny, niekedy dokonca Lexan alebo kombinácia týchto materiálov. Z kúpeľne sa tak stane výrazný výtvarný objekt v centre dispozície a v noci bude svietiacu ozdobu interiéru.

Zvýšte si prehľad

Zabudnite na štandardy, ktoré hovorili o vani 70 x 160 centimetrov a o mierne zaoblenom umývadle 45 na 60. Ponuka zariaďovacích predmetov do kúpeľne sa rozšírila, prehĺbila, rozvinula do kyprých tvarov aj zarovnala, znížila a zoštíhlila. Takže ak začnete skladať kúpeľňovú skladačku, bude to vďaka pestrej ponuke prvkov zábavnejšie, ale zároveň aj ťažšie. Vašimi pevnými bodmi by mali byť rozmery miestnosti a finančný limit. Ostatné je otázkou túžob, priorít a fantázie. Je jedno či bude vaša budúca vaňa hranatá, oblá alebo v tvare piškóty, dôležité je, aby sa vám v nej pohodlne ležalo a aby jej tvar ladil s ostatnými zariaďovacími predmetmi.
 

WC v kúpeľni
Istý čas bolo u nás populárne včlenenie WC do priestoru kúpeľne. Viacčlennej rodine však taký variant nemusí vyhovovať. Navyše, ak ponecháte WC na pôvodnom mieste, predídete prípadným problémom so stúpacím vedením a súčasne obmedzíte rodinné teritoriálne spory. Ak doplníte WC miestnosť pri vstupe do bytu o umývadielko, a máte dobrého architekta spolupracujúceho s ešte vydarenejšou stavebnou firmou, môžete si dovoliť sťahovanie kúpeľne do dispozične atraktívnejšej časti bytu.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.
 

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC Navrhovanie interiéru
Tagy: kúpeľňa rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia