Bezpečnosť v kúpeľni

31. 07. 2009
Zdieľať

V živote človeka sú chvíle, ktoré neovplyvní. Vtedy mu neostáva nič iné, ako nestrácať hlavu. Sú však veci, ktoré ovplyvniť môžeme, no jednoducho sme na to nemysleli alebo sme to nestihli. Najmä v našej uponáhľanej dobe, keď všetci sedíme akoby v rýchliku, často počuť zúfalú otázku: „Prečo sa to muselo stať práve mne?“ Ruku na srdce: Viete, koľko nešťastných náhod a zranení vzniká práve v domácom prostredí, ktoré by malo byť paradoxne tým najbezpečnejším miestom na zemi? A nemuseli sa stať, keby sme mysleli dopredu.

Všadeprítomná voda

Každoročne dochádza k mnohým zraneniam len pre mokrú podlahu –  a netýka sa to iba detí a hendikepovaných ľudí. Preto je veľmi dôležité pamätať:
• pri výbere dlažby na protišmykovosť (označuje sa symbolom bosej nohy),
• pri kúpe kúpeľňového koberčeka na protišmykovú úpravu na spodnej strane,
• pomôckou proti vode na podlahe sú sprchové zásteny, ktoré môžu byť aj súčasťou vane, pomôže aj klasický sprchový záves, samozrejme, iba vtedy, ak voda z neho nesteká priamo na podlahu – aj to sa stáva,
• sklenené diely sprchovacieho panela by nemali vypadnúť a rozbiť sa,
• nebezpečné môžu byť aj vaňa a sprchovacia vanička, sprchovacie vaničky už bývajú štandardne upravené proti pošmyknutiu, pri vaniach sa na to ešte stále zabúda a hladký povrch dna vane môže zapríčiniť úraz,
• pomôcť vám môžu ešte protišmykové podložky, ktoré sa prilepia ku dnu vane,
• správne vyhotovenie elektrických rozvodov a vývodov, pretože stretnutie vody a elektriny by dopadlo katastrofálne.
 


Bezpečnosť v kúpeľni

210625


Bezpečnosť v kúpeľni

210623

Protišmyková úprava dna sprchovej vaničky a tiež vane by mala byť samozrejmosťou. Žiaľ, ešte stále sa všetci vystavujeme riziku pádu z pošmyknutia. A netýka sa to len starších ľudí a detí. ( Foto: Laufen a JIKA)

Bezpečnosť v kúpeľni

210619


Bezpečnosť v kúpeľni

210620

Na trhu už existujú aj špeciálne súpravy určené do kúpeľne, ktoré spĺňajú aj tie najprísnejšie kritériá bezpečnosti, ktoré môžete ovládať aj z mokrého prostredia a mokrou rukou. Napríklad Safe Electronic od firmy Ravak. Ovládanie osvetlenia, rádia či ventilátora je zabezpečené pomocou diaľkového ovládanie, ktoré možno umiestniť aj nad vaň, či do sprchového kúta. Tento systém vie komunikovať aj s iPodom alebo iným MP3 prehrávačom. Riadiaca jednotka je ukrytá nad podhľadom zo sadrokartónu, prípadne sa dá upevniť priamo na strop. (Foto: Ravak)

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC
Tagy: bezpečnosť kúpeľňa
Zdieľať článok

Diskusia