Povedal už minimalizmus všetko?

06. 08. 2009
Zdieľať

Minimalizmus je umenie, ktoré hľadá základné štruktúry a formy života, bez zbytočných a rušivých ozdôb. Na prelome 19. a 20. storočia Herbert Spencer pomenoval tento nový smer ako minimax, čo znamenalo dosiahnuť maximálne účinky minimálnymi prostriedkami. V architektúre sa objavuje koncom 20. storočia ako odpoveď alebo reakcia na dekonštruktivizmus a tiež postmodernu, ktorá je tvarovo liberálna. Minimalizmus v architektúre hľadá krásu v jednoduchých geometrických tvaroch, prvkoch a farbách.

Každý štýl v dizajne prežíva svoj dizajnový cyklus. Minimalizmus je už za zenitom svojej slávy, z nedostupných prehliadkových mól sa už presúnul k širokej verejnosti a získava masový charakter. Tento štýl vo svojej čistej podobe stráca svoje slová, pretože už všetko povedal, a pre dizajnérov sa stáva nezaujímavý, pretože „tam už boli a idú ďalej”. Ak sa určitý štýl v dizajne stáva bežne dostupným, dizajnéri hľadajú niečo nové, hľadajú novú cestu, a tak sa aj minimalizmus dostáva do novej, menej vyhranenej podoby, ktorá sa pomaly premieňa na celkom nový smer. Možno je to akési prechodné obdobie k niečomu, čo bude najprv zatracované a nenávidené ako príliš odvážne, a možno to bude práve nový smer v dizajne, ktorý sa bude viac zaoberať citmi človeka a prinesie viac poetickosti do života. A možno to bude len pokus, ktorý ešte na chvíľku vráti názory dizajnérov do sféry extrémneho minimalizmu, ale s využitím najnovších technológií, a budeme sa kochať dokonalosťou techniky v puristickej podobe.

Ponúkame vám dva pohľady na krásu v minimalizme. Jeden v novej umiernenej poetickej podobe s mäkkými hranami a s nádychom ženskej duše, druhý vo vyhranenej minimalistickej podobe s luxusom vo variabilite a technologickom vyhotovení, založenom na tvrdých mužských nekompromisných princípoch minimalizmu.
 

Poetický minimalizmus
 


Povedal už minimalizmus všetko?

210950

Subtílna emocionalita, mäkka prirodzenosť a čistota kúpeľňového programu PurVida, čiže pravý život, vytvárajú z kúpeľne priestor, ktorý možno vnímať všetkými zmyslami. Dizajnové štúdio Phoenix Design sa pokúsilo vytvoriť novú, živú a plynulú reč tvarov. „Kúpeľňa sa čoraz viac stáva obytným a životným priestorom, v ktorom sa presadzujú individuálne predstavy zariadenia,“ vysvetľuje Tom Schonherr, jeden z konateľov dizajnového štúdia, ktoré už dvadsať rokov spolupracuje so spoločnosťou Hansgrohe. Novou líniou chceli vniesť do kúpeľne viac tvarov a viac emócií, ktoré by mali vyjadrovať bezpečie a pokoj.

Nový pohľad na luxusný minimalizmus
V čase, keď sa do interiérov znova vkráda ornament, pretože neustále volanie po jednoduchých a čistých tvaroch sa pričasto ozývalo zo všetkých strán, sa touto kolekciou podarilo nájsť novú, možno poslednú líniu minimalizmu, ktorý je pomaly na ústupe. Jedinou ozdobou, ak sa to tak vôbec dá nazvať, je dnes populárny zaoblený roh, takže minimalizmus už nie je taký striktný v prísnych tvaroch, navyše, biela farba ho podtrhuje. Kombinácia bieleho lakovaného povrchu a lesklého chrómu je zrkadlom decentného luxusu, ktorý zvýrazňuje aj nebadateľný prechod oboch povrchov materiálov. Rovnako pôsobí biela farba v spojitosti s keramikou a biely lakovaný korpus umývadlovej batérie. Vytvára dojem, akoby vyrastala z umývadla a splynula s ním do jedného celku. Biela farba má tiež symbolizovať čistotu a ľahkosť, k čomu prispieva aj absencia ostrých agresívnych rohov.
 


Povedal už minimalizmus všetko?

210951


Povedal už minimalizmus všetko?

210952

Biela farba má predstavovať poctivosť a odvahu v riešení. Tá nechýbala ani v hľadaní dokonalosti v rovnakom odtieni bielej batérie a umývadla. Podarilo sa:  batéria pôsobí ako neoddeliteľná súčasť umývadla. Biely lakovaný korpus batérie vyrastá z bielej keramiky umývadla a splýva s ňou. Kúpeľňovú kolekciu PuraVida  tvorí obsiahla séria armatúrového a sprchovacieho programu od Hansgrohe a novú sériu keramiky a kúpeľňového nábytku od Duravitu. Ide o vzájomne zladený kúpeľňový program založený na rovnakých princípoch.

12 × 12 = pohľad Philipa Starcka na sprchu
 


Povedal už minimalizmus všetko?

210942

„Nezáleží na tom, ako veci vyzerajú, ale aké pocity vzbudzujú v človeku,“ hovorí Phillipe Starck. Kúpeľne vytvorené Philippom Starckom sú v ostatných rokoch veľmi populárne a táto hviezda medzinárodnej dizajnovej scény neustále dopĺňa priestor kúpeľní novými rafinovanými komponentmi.

Nekompromisný minimalizmus, bez zbytočných ozdôb, predstavuje malý štvorec s rozmermi 12 × 12 cm a s ním spojené nekonečné množstvo riešení. Sloboda vytvárania priestoru kúpeľne podľa individuálnych požiadaviek sú základom nového pohľadu Philipa Starcka na kúpeľňu, a najmä na sprchu. Plní požiadavky na individuálnu pohodu a na základoch estetiky wellnessu mení sprchovanie na zážitok, a to z estetického, funkčného, technologického aj emocionálneho hľadiska. Kompletný sprchovací program sa skladá z  množstva malých štvorcových objektov, ktoré sa dajú ľubovoľne kombinovať, a tak vytvárať flexibilné riešenia kúpeľne. Ide o moduly sprchy, termostatu, osvetlenia, reproduktorov i políc v rovnakom štvorcovom tvare a strohom dizajne ako kohútiky a zmiešavacia batéria.
 


Povedal už minimalizmus všetko?

210944


Povedal už minimalizmus všetko?

210943

Jednotlivé štvorcové moduly možno použiť samostatne alebo v skupine. Nová technológia napojenia na stavebnicovú inštaláciu umožňuje malé doladenie umiestnenia jednotlivých modulov aj po nainštalovaní – už v hotovej kúpeľni možno zľahka posunúť jednotlivé časti tak, aby tvorili dokonalú líniu.

Všetky prvky a moduly možno rozlične kombinovať v ľubovoľnom počte a spôsobe umiestnenia, či už vo vodorovnom, zvislom, alebo asymetrickom usporiadaní. Základný sprchový modul sa môže inštalovaný jednotlivo alebo v spoločnej zostave, a to nielen ako horná sprcha, ale vďaka možnosti nastavenia horizontálneho alebo vertikálneho prúdu aj ako bočná sprcha alebo sprcha zameraná na šiju. To všetko má k dispozícii aj stavebnicový systém armatúr, ktoré sa jednoduchým spôsobom vyskladajú podľa požadovaného umiestnenia batérie a vývodov.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.
 

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa minimalizmus
Zdieľať článok

Diskusia