Dva problémy, dve riešenia alebo Malé triky pre malú kúpeľňu

26. 08. 2009
Zdieľať

Napriek tomu, že sa kúpeľni v súčasnosti venuje oveľa väčšia pozornosť ako kedysi, ľudia narážajú stále na dva základné problémy: nedostatok priestoru a inšpirácie. Na dva problémy existujú dve riešenia: buď prispôsobíte rozmery kúpeľne svojim predstavám o jej veľkosti a vybavení na úkor iného priestoru, alebo prispôsobíte svoje nároky rozmerom kúpeľne na úkor svojich predstáv. Ak ostanete pri druhom riešení, pamätajte, že z malej kúpeľne veľká nikdy nebude, ale pomocou niekoľkých trikov môže byť príjemná, a najmä užívateľsky prijateľná.

Osvedčené triky pre malú kúpeľňu

Ak si trúfate


Dva problémy, dve riešenia alebo Malé triky pre malú kúpeľňu

214674
RAVAK

• Otvorte ju a prepojte s iným priestorom, najlepšie zo spálňou. Zbavíte sa tak pocitu stiesnenosti a možno prídu vhod aj centimetre pod priečkou či niekoľko ukradnutých zo spálne. Pozor, toto je vhodné pre viackúpeľňový byt alebo pre single užívateľa, maximálne pre dvojicu.
• Presťahujte ju. Porozmýšľajte, či skutočne potrebujete tú malú takzvanú polizbu za kuchyňou, ktorá je ako izba nepoužiteľná, ale kúpeľňa by v nej bola kráľovská. Podmienkou je dosah stúpačiek, preto je najjednoduchšie presťahovať ju do miestnosti susediacej s kuchyňou alebo bývalou kúpeľňou.
 


214688

Villeroy & Boch


214685

Villeroy & Boch

Riešením pre nerozhodných, ktorí si nevedia vybrať, či chcú radšej vaňu, alebo sprchu, môže byť „sprchovaňa“. Tieto vane majú väčšinou rovné dno a zvislé steny v sprchovej časti. (Foto: Villeroy & Boch) Zvážte, či naozaj potrebujete vaňu. Kvalitný sprchovací box, poprípade aj s tureckým kúpeľom nezaberie toľko miesta a poskytne výborný relax. (Foto: Villeroy & Boch)


Dva problémy, dve riešenia alebo Malé triky pre malú kúpeľňu

214687
Aquatrade

Ak nie ste až takí odvážni• Zrieknite sa kúpeľa; sprchovací kút alebo kabína zaberie podstatne menej miesta, než vaňa. Očista v sprche je rovnako príjemná a pri kvalitnom masážnom boxe, prípadne aj s tureckým kúpeľom, získate možno ešte príjemnejší relax ako vo vani. Najmenej miesta zaberie polkruhový rohový sprchovací kút.
• Ak trváte na kúpeli, zvoľte si vaňu, ktorá je pri nohách užšia. Zaberie menej miesta, takže kúpeľový komfort sa tým v podstate nemení.
• Zamerajte sa na dvojčatá – série špeciálne navrhnuté pre malé kúpeľne, čiže sprchovací kút a vaňa tvarované tak, aby do seba zapadali ako skladačka a dokonale využili každý centimeter. Alebo siahnite po riešení dva v jednom – kombináciu vane a sprchovacieho boxu v jej tvarovo prispôsobenej časti (dostatočne širokej, s rovným dnom a takmer zvislými bokmi). Výrobcovia ponúkajú aj kombináciu pre náročných, masážnu vaňu a masážny sprchovací box v jednom.

• Zamerajte sa na rozmer. Informujte sa o sériách zariaďovacích predmetov s úspornými rozmermi (napríklad WC s dĺžkou len 48 cm namiesto štandardných 52 cm, misa pritom ostáva nezmenená, kratší je len priestor medzi sedadlom a stenou), určených špeciálne do malých priestorov, napríklad do hosťovských kúpeľní, a v súčasnosti aj konkrétne určených do priestoru bývalého jadra v paneláku. Dôležité sú pritom nielen rozmery, ale aj tvarovanie a možnosti umiestnenia, napríklad do rohu miestnosti.


Dva problémy, dve riešenia alebo Malé triky pre malú kúpeľňu

214661
Roca

• Inšpirujte sa veľkým dizajnom. Dobrí dizajnéri dokážu brať problémy ako výzvu a pri svojich návrhoch často využívajú rôzne vychytávky a nové technológie.
• Oklamte svoje oči. Dostatočne veľké zrkadlo bez rámu, umiestnené priamo do obkladu, totiž dokáže divy s priestorom – získate jednu optickú miestnosť navyše. Pozor však na dve zrkadlá oproti sebe, lebo vytvárajú efekt nekonečného opakovania, čo je nepríjemné.
• Odľahčite priestor sklom, napríklad mliečnym sklom nahraďte drevené dvere, zásteny a prípadne aj steny.
• Neexperimentujte s extravaganciou vo farbách a vzoroch, zvoľte si radšej osvedčenú svetlú farebnosť a malý formát obkladov, atraktívna je mozaika a jednoliaty povrch.
• Ak sa nechcete vzdať výrazných farieb, použite ich, ale dôležité je odhadnúť ich správnu mieru alebo janú farbu uplatniť len v detaile.
• Využite každý kút na úložné priestory. Ak budete mať v malom priestore veľa drobností na očiach, opticky si ho ešte zmenšíte. Každú niku či priestor pod umývadlom preto využite na vytvorenie odkladacieho priestoru s dvierkami.
 

Odborník radí:
Jan Voldán zo spoločnosti SIKO KOUPELNY nám poradil:
Pri premene kúpeľne, ktorá je limitovaná malým počtom štvorcových metrov, treba všetko dobre naplánovať, dôkladne zmerať, spočítať a snažiť sa dobre využiť každý priestor a zákutie. Dôležitá je tiež vhodná voľba zariaďovacích predmetov. Treba zvážiť, či skutočne potrebujete vaňu, alebo postačí sprchový kút. Ten je priestorovo menej náročný, a pritom môže byť veľmi pohodlný, keď si vyberieme taký, ktorého súčasťou je napríklad sklopné sedadlo. Kto nástoji na vani, musí zvoliť správny model. Do malých miestností sú vhodnejšie sedacie vane alebo atypické vane, ktoré sa v mieste pre nohy z jednej strany zužujú. Aj medzi rohovými vaňami sa nájde riešenie, napríklad malá rohová vaňa s rozmermi 120 × 120 cm. Niekoľko centimetrov z priestoru ušetria aj rohové umývadlá. Poskytujú dostatočný komfort a dostatok odkladacích plôch a nezaberú veľa miesta. Nezabudnite na svetlé obklady a dlažbu, ktoré rozjasnia priestor.

 

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa malá kúpeľňa
Zdieľať článok

Diskusia