22. 06. 2005
Zdieľať

Iste si často pozeráte „vyblýskané“ stránky časopisov, nielen tých módnych, ale i tých, ktoré sa venujú bývaniu a zariaďovaniu. Ukazujú najmodernejšie trendy, štýly… Kompozične naaranžované fotografie bez chybičky krásy s nábytkom až s puristicky čistým dizajnom. Ale akoby sa z nich vytratil život, každodenná realita, predmety, ktoré zútulňujú, vyjadrujú našu osobnosť, vkus, estetické vnímanie, a napokon, kde sú spotrebiče, ktoré robia život ľahším a pohodlnejším. Napriek tomu nás to láka, práve to chceme mať, takto to musí vyzerať… Predstavy bývajú síce pekné, ale skutočnosť je celkom iná, ak bývame v dispozične malom priestore. Ako si zariadiť? Ako sa naskladať? Kam so spotrebičmi? A čo s práčkou? Práve na práčku sme sa zamerali, pretože je v domácnosti nevyhnutná a často nevieme, kam ju umiestniť.

Pranie


Kam s práčkou?

27202

Prv než začneme uvažovať o umiestnení práčky, treba si ujasniť pojem prania, z ktorého nám vyplynú všetky s tým súvisiace činnosti. Nechceme vytvárať nové teórie, ale jednoducho nám to pomôže, aby sme vedeli, s akým manipulačným priestorom a priestorom na umiestnenie práčky a možno i sušičky treba počítať. Pranie je teda činnosť, ktorá neznamená mať iba práčku v kúte a všetko je vyriešené. Treba však pouvažovať, čo s praním súvisí a aké priestorové nároky, odkladacie plochy a nadväznosť ďalších spotrebičov si tieto činnosti vyžadujú. Uveďme si postupne: odkladanie špinavej bielizne, príprava a triedenie bielizne pred praním, samotné pranie, odkladanie a triedenie bielizne po praní, sušenie, odkladanie suchej bielizne, úprava odevu a žehlenie, odkladanie a triedenie upraveného odevu a pod. Z technickej stránky je to i prevádzkovo náročná činnosť, čo sa týka vody, odpadu, elektroinštalácie, vysokej vlhkosti a možnosti vetrania.

Výber práčky vzhľadom na priestor a jej rozmery

Pri výbere práčky sa nezaujímame len o jej technické parametre a cenové relácie, ale riadime sa i tým, aký priestor na jej umiestnenie máme práve k dispozícii. Práčka na rozdiel od iných spotrebičov je ideálna na umiestnenie do rôznych výklenkov a úzkych priestorov. Jej miesto v kúpeľni či v práčovni nemusí byť už striktným pravidlom, i keď funkcia prania a mokrosť prevádzky by si vyžadovali samostatnú miestnosť určenú na tento účel. Dnes si môžeme vybrať z dvoch základných kategórií práčok – s plnením spredu alebo zhora. Väčšina práčok plnených spredu má štandardné rozmery 85/60/60 cm (v/š/h), ale na trhu sú dostupné už aj užšie rady s hĺbkou 45 alebo 40 a menej cm, ktoré sa uplatňujú najmä pri umiestňovaní do kuchynských zostáv pod pracovnú dosku s hĺbkou 60cm. Kategória práčok plnených zhora má rozmery 85/40/60 cm. Zaujímavé sú i rozmerové výnimky, ako sme už uviedli, nielen s menšou hĺbkou, ale i s výškou nižšou ako 85 cm pri práčkach plnených spredu. Tie umiestnime už naozaj všade. Ak postavíme práčku plnenú zhora na určité miesto, zistíme, že zväčša zaberie rovnaký priestor ako práčka plnená spredu. Rozdiel je iba v orientácii práčky. Hlboká, ale úzka zhora plnená práčka je riešením pri nedostatku priestoru na šírku. Je ideálna do rôznych úzkych výklenkov, malých a úzkych kúpeľní, kde je veľmi ťažké umiestniť a obsluhovať práčku plnenú spredu.

Možnosti umiestnenia práčky

Nie každý z nás má možnosť bývať v priestrannom rodinnom dome, ktorý poskytuje veľa možností na umiestnenie práčky, či už v kúpeľni, práčovni, kuchyni, alebo v priestore pod schodmi a pod. Panelové byty či nízkorozpočtové rodinné domy s malou pôdorysnou plochou však nútia oveľa viac premýšľať o využití každého voľného miesta. Vyčlenenie samostatnej miestnosti na pranie v pôdorysnej dispozícii bytu tak neprichádza vôbec do úvahy. Zvyčajne nám zostanú dve možnosti – kuchyňa alebo kúpeľňa. Rozhodnutie je, samozrejme, ťažké. Každé prináša svoje výhody i nevýhody. Povedzme si, za akých podmienok alebo kedy umiestnime práčku do kúpeľne a kedy do kuchyne.

Práčka v kúpeľni


Kam s práčkou?

27200

Umiestnenie práčky v kúpeľni je logické a funkčne zažité, ale i napriek tomu si môžeme povedať o jej umiestnení i o umiestnení sušičky, ktorá na ňu funkčne nadväzuje v tomto priestore. Tieto dva spotrebiče bývajú postavené v kúpeľni väčšinou voľne, resp. tam, kde to priestor dovolí, možno ich umiestniť do špeciálne vyrobeného kúpeľňového nábytku. Ich umiestnenie závisí aj od polohy odpadu či od možností odvetrania mimo kúpeľňového priestoru, ako je to v prípade ventilačnej sušičky. Preto ak nechceme byť pri umiestnení sušičky závislí aj od odvetrávacieho potrubia, mali by sme sa poobzerať po kondenzačných sušičkách a tým vylúčiť použitie ventilačného systému. Prívod vody k práčke možno zabezpečiť i špeciálnym medzikusom k umývadlovej batérii. Odvod odpadových vôd z práčky možno vyriešiť pomocou podomietkovej zápachovej uzávierky alebo cez niektorý zariaďovací predmet.

Práčka v kuchyni


Kam s práčkou?

27203

Práčku do kuchyne umiestňujeme vtedy, ak je kúpeľňa veľmi malá a kuchyňa relatívne veľká, a pritom by nám mal zostať dostatok úložného priestoru na riad, potraviny a stolovanie. Práčka sa musí zvoliť zásadne s predným plnením. Treba však rátať s hlukom pri žmýkaní a so samostatným ventilom, resp. s prívodom vody. Nezabúdajte, že pripojenie práčky i sušičky podlieha prísnym elektrotechnickým predpisom a musí ich inštalovať odborník. Ak nemáte v kuchyni miesto na dva prístroje, ponúka sa ako riešenie práčka so sušičkou; pranie a sušenie pomocou kondenzácie tak zabezpečí jeden spotrebič.

Skladanie práčky a sušičky do zostáv

Práčky aj sušičky sa nemusia len voľne postaviť alebo zabudovať vedľa seba, ale možno ich umiestniť aj nad sebou a vzniknú aj zostavy – veže, aby sa maximálne využilo miesto. Väčšinou sa vyrábajú s rovnakým dizajnom. Pomocou špeciálnej montážnej súpravy ich môžeme jednoducho postaviť na seba. Do týchto zostáv možno pri niektorých značkách dokonca začleniť aj praktickú vysúvaciu odkladaciu dosku. Na inštaláciu takejto zostavy je potrebná iba prípojka na vodu, vývod do odpadu a elektrická zásuvka.

Armatúry a odtokové rúry práčky

Prípojky vstavaných domácich spotrebičov, ako sú práčky v kuchyni, nemali by byť vidieť, pretože to nie je estetické, ale zároveň by mali mať dobrý prístup v prípade opravy. Prípojky sa inštalujú bez spájkovania a zvárania. Montujú sa na existujúce vývody rúr pomocou závitu. Armatúry sú vybavené zariadením zabraňujúcim spätný tok a niektoré aj zariadením na prevzdušnenie rúr. Odtok vody z práčky cez hadicu do vane alebo v prípade jej umiestnenia v kuchyni do kuchynského drezu je, ako sa vraví, z núdze cnosť. Hadica sa vykĺzne a… ďalej už ani nemusíme hovoriť. Pevné hadicové prípojky sú v kuchyni často pripojené priamo na sifón drezu, ktorý má dnes prípojku aspoň na hadicu jedného spotrebiča, ak to nie je, možno ho ľahko vymeniť. Ak plánujeme v budúcnosti ďalšie pripojenie spotrebičov, treba namontovať sifón hneď s dvomi prípojkami, pričom jedna môže byť dočasne „zaslepená“, ak ďalší spotrebič ešte nie je namontovaný. Odtokové hadice pod drezom nevidno, čo je výhodné, no napriek tomu sú dobre prístupné cez skrinku. Navyše každú poruchu takto rýchle zistíme a môžeme ju ľahko odstrániť. Tesnenia na závitoch treba vždy preskúšať. Musia byť zarovnané a absolútne čisté. Spoje z plastu sa pevne zaťahujú rukou a rukou sa takisto preskúša, či zo spojov neuniká voda.

Kategória: Domáce spotrebiče Kúpeľňa, WC
Tagy: armatúry kúpeľňa nakupovanie odtokové rúry práčka sušička umiestnenie
Zdieľať článok

Diskusia