Dať si poradiť nie je hanba

22. 06. 2005
Zdieľať

Hovoríte si, že by vášmu interiéru nezaškodila malá zmena, trochu „čerstvého vánku“? Hlavu máte plnú predstáv a nápadov, ako ich však zrealizovať tak, aby ste dosiahli želaný efekt a súčasne neprepadli zúfalstvu? Odpoveď má dve slová – interiérové štúdio.

Ak nie ste práve interiéroví dizajnéri, môže sa stať, že v ponuke bytových textílií, garníž a rozličných doplnkov sa budete horšie orientovať. Vtedy nezaškodí odborná rada, ktorú vám poskytnú v interiérovom štúdiu. Náplňou činnosti takého štúdia je vedieť správne zosúladiť štýl, farby a materiály v interiéri. Dôležitú úlohu zohráva aj vkus zákazníka. Niekto uprednostňuje jemné materiály, romantické krivky, svetlé farby, inému vyhovuje praktickosť a jednoduchosť línií. To všetko a ešte viac vezmú do úvahy pracovníci interiérového štúdia, keď im predostriete svoje požiadavky na úpravu vášho domova.

Čo ponúka interiérové štúdio


Dať si poradiť nie je hanba

27536

Kúpili ste si novú sedaciu súpravu a stále vám niečo v interiéri nesedí? Keď sa lepšie rozhliadnete okolo seba, zrazu zistíte, že vaše okná sú nudné a fádne. Ak sa rozhodnete zmeniť tvár svojho príbytku svojpomocne, zháňanie vhodného materiálu po obchodoch sa môže zmeniť na mierne chaotickú športovú aktivitu. Možno nenatrafíte na to, čo by ste práve chceli… ale možno natrafíte na interiérové štúdio. Len čo prekročíte jeho prah, môžete nechať starosti bokom a uvoľniť očné svaly. Stačia vám predstavy, prípadne nejaké fotografie vášho príbytku a o ostatné sa už nemusíte starať (pravdaže, s výnimkou financií). Môžete využiť profesionálne poradenstvo dekoratéra či dizajnéra. Súčasťou ich práce je aj zameranie priestorov priamo vo vašom interiéri. Pritom berú do úvahy veľa ďalších faktorov, ako napríklad štýl bývania, presvetlenie miestnosti, výšku stropov, veľkosť okien a pod. Po vzájomných dohovoroch, pomocou vzorkovníka a na základe predbežných náčrtov (vypracovaných ručne, lebo nijaký softvér nespracuje detaily tak, ako ich vníma dizajnér), môže vaša predstava dostať konkrétnu, zatiaľ len dvojrozmernú podobu. Ak budete spokojní, nasleduje kalkulácia nákladov. Konečná suma závisí od rozsahu využitých služieb a množstva materiálov – od výberu textílií, závesných systémov, doplnkov, zamerania, odbornej montáže až po šitie a aranžovanie. Ak patríte k praktickým ľuďom, ktorí šetria svoj aj cudzí čas, môžete hneď na začiatku stanoviť finančný limit a dizajnér bude hľadať vhodné a uspokojivé riešenie. Po vypracovaní objednávky a zaplatení preddavku je zákazka záväzná. Ak sa teda rozhodnete využiť služby interiérového štúdia, mali by ste vedieť, že tu neplatí staré známe obchodnícke „cash and carry“. Keďže väčšina dekoračných materiálov sa na Slovensku, žiaľ, nevyrába, objednávajú sa zo zahraničia. Ak máte trochu trpezlivosti a nie ste priveľkými patriotmi, táto informácia by nemala byť prekážkou. Pri objednávke komplexných služieb (vrátane zamerania, montáže, šitia a aranžovania) počítajte s dodacou lehotou štyri až šesť týždňov. Ak ste však dostatočne zruční v ručných prácach a veríte svojmu vkusu, môžete zostať len pri objednávke vhodného materiálu a po jeho dodaní sa začať sami realizovať. Samozrejme, nie každé interiérové štúdio má rovnaký postup prác. Odlišujú sa rozsahom poskytovaných služieb a množstvom ponúkaných materiálov, ich cenou (napríklad meter kvalitnej látky sa pohybuje od niekoľko sto až do niekoľko tisíc korún), rýchlosťou, s akou pracujú, a v konečnom dôsledku aj výsledkom. Každý navrhnutý interiér je autorským dielom dizajnéra či dekoratéra. Na to, aby vytvorili dokonalé dielo, potrebujú dostatok času na jeho precítenie a pretavenie do finálnej podoby.

Ponuka interiérového štúdia sa nevzťahuje len na celé interiéry, ale aj na jeho jednotlivé časti. Napríklad ak už máte zakúpený koberec či nábytok a neviete si poradiť s detailmi, nie je problém ušiť vankúše, prikrývky na postele alebo vybrať vhodný materiál na poťahy. Niektoré štúdiá okrem závesných systémov ponúkajú aj široký sortiment interiérovej tieniacej techniky – od plisovaných a skladacích roliet až po moderné japonské steny.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bytový textil bývanie interiér interiérový dizajn Praktické rady
Zdieľať článok

Diskusia