09. 05. 2006
Zdieľať

Aby ste sa nestali otrokom umývačky riadu a aby vám správne slúžila, treba dodržať niekoľko zásad

Ing. Darina Papáčová, product manager Whirlpool Slovakia

  • Výber veľkosti umývačky (rozhodovanie sa medzi 45- alebo 60-centimetrovou) závisí od priestoru, ktorý máme v kuchyni k dispozícii. Aj malá domácnosť s tromi členmi dokáže efektívne využívať širokú umývačku. Všetky modely umývačiek majú program studený oplach, takže možno do nich ukladať znečistený riad aj dva-tri dni, aby nezapáchal, ktorý potom jednoducho umyjeme pomocou programu studený oplach. Umývanie zvolíme, keď je umývačka naplnená úplne.
  • Do širokej umývačky riadu ľahko poukladáme aj objemné hrnce. Vybraté modely umývačiek sú vybavené funkciou polovičná náplň – riad sa umýva len v jednom z košov.
  • Umývačku treba umiestniť čo najbližšie k drezu.
  • Inštaláciu radšej zverte do rúk odborníkom – pre správny chod prístroja treba totiž dodržať montážne predpisy.
  • V umývačke umývajte riad, ktorý je odolný a vhodný na tento spôsob čistenia. Preto sa pri kúpe riadu presvedčite, či je vhodný do umývačky.
  • Bežné umývačky používajú pri umývaní práškový umývací prostriedok. Taká umývačka musí byť naplnená regeneračnou soľou na úpravu vody a regeneráciu živice, ktorou sa napúšťaná voda filtruje. Živica v umývačke má za úlohu zachytávať minerálne látky a vápnik a v závislosti od tvrdosti vody sa automaticky regeneruje v pravidelných cykloch. Dlhodobé nepoužívanie regeneračnej soli môže mať za následok zlú kvalitu umývania a hrozí poškodenie umývačku riadu.
  • Pre kvalitne vysušený a vyleštený riad treba do zásobníka s leštiacim prostriedkom naliať vhodné leštidlo na záverečnú fázu oplachovania. Zásobník je na niekoľko použití a umývačka ho dávkuje automaticky pri záverečnom oplachu.
  • Vybraté modely umývačiek riadu majú špeciálny program alebo prepínač na používanie tabliet. Taká umývačka si nevyžaduje regeneráciu živice, pretože pri voľbe programu s tabletami sa voda nenapúšťa cez živicu, ale vteká priamo do nádrže. Úpravu vody zabezpečujú tablety, ktoré okrem umývacieho prostriedku obsahujú aj zmäkčovadlo na úpravu vody v umývačke. Tablety sú vybavené aj leštiacim prostriedkom na záverečné oplachovanie. Tablety 4 v 1 obsahujú aj prostriedok na ochranu skla.
  • Keďže umývačka sa stará o čistotu riadu, treba sa niekoľkokrát do roka venovať aj jej čisteniu. Pravidelná kontrola filtrov zabezpečí jej bezchybný chod. Na čistenie umývačky používajte vhodné prostriedky, ktoré sa nasypú do násypky na umývací prostriedok a zvolí sa program denné umývanie 50 alebo 60°. Pri čistiacom cykle umývačku zapíname bez špinavého riadu.
  • Tablety sú vynikajúcim prostriedkom na umývanie vďaka ich jednoduchému používaniu. Treba mať na pamäti, že tableta má vždy rovnakú veľkosť a najlepšie výsledky pri umývaní dosiahneme pri programoch štandardné denné umývanie málo a stredne znečisteného riadu pri teplote 50 až 60 °C.
  • Aby umývačka pri bežnom dennom používaní nezapáchala, zaveste do horného koša dezodorant, ktorý eliminuje vnútorné zápachy a ktorý zostáva v umývačke aj počas umývania.

Odborník radí

53445


Odborník radí

53444

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: riad umývačka riadu
Zdieľať článok

Diskusia