Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

11. 07. 2006
Zdieľať

Každodenné domáce „katastrofy“ dokážu človeka poriadne znechutiť. Chladničky, práčky, vysávače, umývačky riadu – pomocníci, ktorí nám prácu v domácnosti značne zjednodušujú. Vybrať si môžeme z kvalitných typov spotrebičov a naviac s nízkou spotrebou energie. Kvalita potravín uskladnených v chladničke vo veľkej miere závisí aj od kvality samotnej chladničky. Hodiny strávené pri umývaní riadu sú minulosťou, s umývačkou riadu to zvládnete rýchlo. Zatočiť s prachom sa dá vďaka kvalitnému vysávaču a spoľahlivo fungujúca práčka nebude ničiť vaše ušné bubienky. Ako si vybrať ten správny spotrebič, to sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Výrobcovia domácich spotrebičov hľadajú stále nové a dokonalejšie riešenia, ako zlepšiť manipuláciu s týmito pomocníkmi, ušetriť čas a energiu a zároveň zvýšiť komfort užívateľov. Inak to nie je ani v prípade chladiacich zariadení. Trh ponúka široký výber chladničiek – od samostatne stojacich spotrebičov až po zabudovateľné zariadenia, ktoré šetria priestor vo vašej domácnosti.

Chladničky – záruka čerstvosti a trvanlivosti


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58813

Chladničky a mrazničky predlžujú trvanlivosť potravín. Počas dlhého vývoja prešli viacerými zmenami: ich klimatické zóny umožňujú dlhodobo či krátkodobo skladovať potraviny v závislosti od kvality a interiér je vybavený najmodernejšími doplnkami. Výhodou sú výškovo nastaviteľné poličky vyrábané z bezpečnostného skla, ktoré je odolné proti poškriabaniu či prasknutiu. Zasúvacie plastové priehradky umožňujú skladovať jednotlivé druhy potravín oddelene, takže sa uchováva ich pôvodná chuť a nedochádza k miešaniu pachov.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58811

Špeciálne navrhnuté nosiče fliaš ich nielen chránia pred prevrhnutím, ale šetria aj priestor v chladničke. Medzi ďalšie vymoženosti moderných chladničiek patria napríklad rýchlochladenie nápojov, rýchlorozmrazovanie, nastavenie prázdninového režimu (na úsporu energie) či automatické odmrazovanie chladničiek (mrazničky sa väčšinou odmrazujú mechanicky). Vďaka elektronickému systému, ktorý kontroluje teplotu v chladničke a mrazničke, zostávajú potraviny dlho čerstvé. Niektoré chladničky sú vybavené digitálnym displejom, na ktorom sa zobrazuje teplota vzduchu v mraziacej a chladiacej časti.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58812

Šetríme energiou

Spotreba elektrickej energie je pri nových typoch chladničiek výrazne zredukovaná. Ak vlastníte starší typ chladničky či mrazničky a uvažujete o kúpe novej, všímajte si nielen jej objem a cenu, ale aj to, do ktorej energetickej triedy výrobok patrí. Energetické triedy sú upravené podľa smerníc Európskej únie. Každý výrobok by mal byť označený energetickým štítkom, ktorý informuje o výške spotreby elektrickej energie daného spotrebiča. Jednotlivé triedy sú označené veľkými písmenami od A do G, pričom do triedy G patria zariadenia s najvyššou spotrebou elektrickej energie. V súčasnosti na trhu už len ťažko nájdete chladničky a mrazničky patriace do tried E, F a G, pretože v ostatných šiestich rokov Európska únia obmedzila a napokon úplne vylúčila predaj týchto druhov spotrebičov.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58815

Výrobok s označením A+ alebo Super A patrí do najúspornejšej energetickej triedy, to znamená, že v porovnaní s ostatnými výrobkami má viditeľne menšiu spotrebu elektrickej energie. Napríklad chladnička patriaca do triedy A+ má spotrebu o 25 percent menšiu ako jej ekvivalent v triede A a o 45 percent menšiu ako chladnička triedy B. Prvé dve energetické triedy A+, prípadne Super A až B, patria k najúspornejším. Na energetickom štítku nájdete aj informácie o objeme chladiaceho a mraziaceho priestoru, ako aj údaje o hladine hlučnosti spotrebiča. Keďže chladiace zariadenia sa využívajú celoročne a patria k faktorom najviac sa podieľajúcim na výške spotrebovanej energie, treba venovať pozornosť aj tejto problematike. Nielen že neplytváte energiou, ale ušetríte aj vlastný rozpočet.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58814

Nesprávny postup pri obsluhe chladničky alebo mrazničky môže zvýšiť energetickú spotrebu a zároveň vaše účty za elektrinu. Keďže každý stupeň v miestnosti nad 20 °C zvyšuje spotrebu energie chladničky o 6 percent, treba ju umiestniť čo najďalej od zdroja tepla. Na zvýšení spotreby o 4 percentá sa podieľa aj vysoká vlhkosť prostredia, v ktorom je chladnička umiestnená. Na bežnú prevádzku stačí udržať v chladničke +5 °C a v mrazničke –18 °C. Neodporúča sa nastavovať priveľmi nízku teplotu v chladničke, zníženie teploty len o 2 °C znamená zvýšenie spotreby energie až o 15 percent. Ak vaša mraznička nemá automatické odmrazovanie (týka sa to najmä starších typov chladničiek a mrazničiek), pravidelne odstraňujte námrazu vo výparníku. Námraza hrubšia ako 1 cm zvyšuje náklady na elektrickú energiu až o 75 percent.

V poslednom čase sa však neprihliada len na ekonomické výhody, ale aj na ekologickú stránku. Všetky chladničky používajú ekologické chladivo izobután R 600a, ktorý sa nepodieľa na zväčšovaní ozónovej diery. Okrem toho má táto chladnička nižšiu hladinu hlučnosti a zároveň dlhšiu životnosť kompresora.

Výber umývačky riadu

Spotrebiče, ako sú umývačky riadu, postupne nachádzajú svoje miesto aj v slovenských domácnostiach. Pri kúpe umývačky riadu si treba všímať v prvom rade jej rozmery a typ (voľne stojaca, zabudovateľná, úplne zabudovaná, kompaktná). Pri rovnakom vybavení bývajú voľne stojace umývačky väčšinou najlacnejšie.Zabudované alebo úplne zabudovateľné umývačky sú najdrahšie a zvyčajne sa kupujú spolu s ostatnými spotrebičmi v kuchynskom štúdiu. Rozdiel medzi úplne zabudovanou a zabudovateľnou umývačkou je v ovládacom paneli. Zabudovateľná má ovládací panel umiestnený vpredu na vonkajšej strane dvierok. Úplne zabudovaná umývačka má panel na vnútornej strane dvierok. Štandardná umývačka riadu má šírku 60 cm (v/š/h 85/60/60). Uplatní sa najmä v domácnostiach so štyrmi a viac členmi.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58820

Do menších domácností, garsónok sú vhodné užšie, 45 cm široké (v/š/h 85/45/60), alebo kompaktné (stolové) umývačky, ktoré svojou veľkosťou pripomínajú skôr mikrovlnné rúry. Zaujímavé sú aj umývačky jednozásuvkové, prípadne dvojzásuvkové. S veľkosťou umývačky úzko súvisí jej kapacita, t. j. koľko súprav riadu (pod súpravou rozumieme jeden hlboký, jeden plytký a jeden dezertný tanier, šálku s tanierikom a príbor) sa do nej zmestí na jedno umytie. Pri šírke umývačky 60 cm je to dvanásť, prípadne trinásť súprav riadu, pri šírke 45 cm zvyčajne osem až deväť súprav. Kompaktné umývačky majú kapacitu na štyri až šesť súprav. Jednozásuvkové alebo dvojzásuvkové umývačky sú určené na šesť súprav riadu. Ak ste si vybrali širokú umývačku s väčšou kapacitou a pritom viete, že ju nedokážete naplniť, všímajte si jej flexibilitu, ktorá zahŕňa úsporný režim – možnosť polovičnej náplne (šesť súprav riadu).

Energie, opäť energie


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58821

Je dôležité, aby ste si pri kúpe umývačky pozorne prečítali údaje na energetickom štítku spotrebiča. Všímajte si najmä energetickú triedu a triedy účinnosti umývania a sušenia (A až G). Podobne ako pri chladničkách, aj tu energetická trieda A, prípadne A+, znamená energeticky najvýhodnejší a najúspornejší spotrebič, D znamená priemernú a E až G vysokú spotrebu. Trieda účinnosti umývania označuje stupeň čistoty riadov a pohárov pri obzvlášť šetrnom umývaní. Účinnosť umývania vo veľkej miere ovplyvňuje i samotná konštrukcia umývačky, počet ostrekovacích umývacích ramien, usporiadanie košov a pod. Rovnakým spôsobom ako účinnosť umývania sa označuje aj účinnosť sušenia – triedy A a B znamenajú najlepšie výkony, teda dokonalé sušenie a umývanie. Všetky tieto parametre sa hodnotia pri úspornom (referenčnom) programe, ktorý je pri niektorých umývačkách označený ako bio alebo eko, pri teplote umývania 50 až 55 °C.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58825

Výrobky energetickej triedy A pri ňom spotrebujú maximálne 1,05 kWh elektrickej energie na jedno umytie. Všímajte si aj údaje o spotrebe vody. Umývačky spotrebujú na jedno umytie približne 14 až 20 l studenej vody, niektoré i menej, iné zasa viac, v závislosti od typu umývačky a jej špeciálnych programov, ktoré sa týkajú úspory vody. Najúspornejšie umývačky zvládnu umývanie aj s 10 l vody. V porovnaní s ručným umývaním rovnakého množstva riadu pod tečúcou horúcou vodou umývačky ušetria desiatky litrov vody (40 l a viac) a energiu na jej ohrev.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58824

Úsporný režim umývačky, možnosť polovičného naplnenia v hornom alebo v dolnom koši, znamená úsporu energie a vody približne o jednu tretinu v porovnaní s programom pre plnú kapacitu. Takže aj široká umývačka s takouto funkciou sa stáva vhodnou na denné umývanie pre dve či tri osoby. Ak si zvolíte polovičné naplnenie v hornom koši, znamená to, že chcete umývať menej špinavé riady. V dolnom koši umývačka dokonale očistí veľmi špinavé a pripálené hrnce, panvice a pod. Túto funkciu môžete využívať aj na opláchnutie veľmi znečisteného riadu, po ktorom nasleduje klasické umývanie. Systém polovičného naplneniaň umožňuje i častejšie umývanie, takže nemusíte čakať niekoľko dní, kým sa umývačka naplní. Aj pri tejto funkcii môžete umývať riad s akýmkoľvek programom a so zodpovedajúcou spotrebou elektrickej energie, vody, čistiacich prostriedkov a iných prísad; popri jednotlivých funkciách a programoch umývačky je vhodné zvážiť aj čas jej prevádzky, vybavenie na zvýšenie užívateľského komfortu, funkcie bezpečnosti, hlučnosť, dokonalosť umytia a vysušenia riadu vrátane finančných možností, dizajnu, materiálového či farebného vyhotovenia a pod.

Ako sa zbaviť prachu

Pri mnohých superlatívoch, ktoré sa na vás hrnú zo všetkých strán, treba pri kúpe vysávača premýšľať, získať dostatok informácií a najmä nepodľahnúť rýchlemu rozhodnutiu.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58827

Na výber máte klasické prenosné vysávače – batériové, automatické, podlahové, viacúčelové, napríklad tri v jednom (umožňujú hĺbkové čistenie, bežné vysávanie a odsatie vody) alebo dva v jednom na suché a mokré vysávanie (odsatie tekutín, bežné vysávanie) a pod. Tí, pre ktorých predstavuje manipulácia s vysávačom príliš veľkú námahu, môžu si zvoliť ďalšiu, avšak finančne trochu náročnejšiu možnosť v podobe centrálneho vysávacieho systému.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58828

Pri rozhodovaní si všímajte technické parametre vysávača – výkon, príkon, hlučnosť a samozrejme filtračný systém a jeho účinnosť – nie fakt, či ladí s vaším domácim oblečením. Dôležitý je v prvom rade výkon vysávača, ktorý nám prezradí silu a efektivitu vysávania.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58826

Vyššia hodnota znamená príkon motora (príkon vysávača). Je to údaj, ktorý však priamo neovplyvňuje kvalitu vysávania, ale znamená kvantitu vynaloženia finančných prostriedkov za spotrebu elektrickej energie. To znamená, že čím vyšší je výkon motora, tým vyššia je aj spotreba elektrickej energie. Zvyčajne sa príkon uvádza vo wattoch. Pohybuje sa od 700 do 1800 W a viac. Pozitívom však je, že s vysávačom s vyšším výkonom sa ľahšie pracuje. Dôležitý je sací výkon spotrebiča na hubici, ktorý sa takisto uvádza vo wattoch. Býva asi o dve tretiny nižší než príkon motora spotrebiča. Rozsah sacieho výkonu sa pri bežných vysávačoch pohybuje od 100 do 350 W, kvalitné vysávače majú sací výkon 400 W a viac. Jednoducho povedané, vysávače s vyšším sacím výkonom sú účinnejšie, ak majú aj kvalitný filtračný systém. Výhodné sú tiež vysávače, ktoré sú vybavené elektronickou reguláciou príkonu motora a sacieho výkonu. Reguláciou môžeme ovplyvňovať saciu silu, a tak šetriť motor. Ďalšou z možností, ako ovplyvňovať sací výkon, je otváranie či zatváranie štrbín na hadici vysávača. Môžeme tak síce znížiť saciu silu, ale motor bude bežať na plný výkon.

Filtrácia, hlučnosť, veľkosť


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58829

Účinné zadržanie prachu a nečistôt vo vysávači zabezpečuje dobrá filtrácia spotrebiča. Preto by sme mali používať vysávače s niekoľkonásobnou filtráciou. Pri podlahových vysávačoch so suchým vysávaním sa ako filter používa papierové alebo látkové vrecko. Účinnosť filtrácie zvyšujú vstupné a výstupné filtre. Vstupný je z netkaných vláken, umiestnený pred motorom a zachytáva nečistoty a alergény do veľkosti približne 1 mikrometra. Na výstupe sú zväčša vysokoúčinné elektrostatické mikrofiltre, ktoré priťahujú najdrobnejšie elektrostaticky nabité častice. Pri vysávaní s vodným filtrom sa nasávaný vzduch privádza priamo pod vodnú hladinu. Tu uviaznu hrubé zmáčané nečistoty. Polopriepustné a priepustné filtre zachytávajú nezmáčané nečistoty. Vodný filter býva doplnený výstupným elektrickým filtrom. Ak vám záleží aj na hladine hluku, ktorý vysávač vydáva, môžete si vybrať veľmi tiché vysávače, ktoré dosahujú 70 decibelov. Myslite aj na vhodnú dĺžku prívodného kábla, aby ste nemuseli vysávač často prepínať z jednej zásuvky do druhej. Vysávače s prachovým vreckom treba pravidelne čistiť, takisto je potrebné používať vrecko, ktoré odporúča výrobca, a po dlhšom používaní je nutné vymeniť i výstupné filtre.

Práčky so šiestym zmyslom

Ak zabudnete zavrieť dvierka na práčke či neotvoríte prívod vody, váš inteligentný domáci pomocník vás na to upozorní. Ak je chyba len v obsluhe, navrhne dokonca riešenie. Tento inteligentný systém sa nazýva autodiagnostika a patrí do výbavy niektorých moderných elektrospotrebičov. Vďaka nemu je práčka do istej miery sama sebeinštalatérom. Ak premýšľate o kúpe novej práčky, môžete sa rozhodnúť aj vďaka nasledovným novinkám.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58816

Vytekajúcu vody z práčky monitoruje Aqua senzor. Podľa množstva nečistôt a obsahu pracieho prášku vo vode predlžuje alebo skracuje prací cyklus. Bubon práčky či sušičky je takmer vždy z antikora. Vaňa môže byť vyhotovená aj z veľmi odolných plastov. K ich prednostiam patria dobré tepelnoizolačné vlastnosti, vďaka čomu ostáva voda dlhšie teplá, ako aj dlhá životnosť, lepšia zvuková a vibračná izolácia. Kapacita bubna pri práčkach sa pohybuje od 3 do 6 kg, prepracovanejšie modely majú kapacitu až pre 8 kg suchej bielizne. Sušičky dokážu presušiť až 6 kg bielizne, pričom platí zásada: čím väčší bubon, tým je sušenie kratšie. Prácu so sušičkou uľahčuje aj vnútorné osvetlenie, ktoré sa automaticky zapína po otvorení dvierok. Najnovšie modely práčok sa zaraďujú do triedy A+, ktoré patria k najúspornejším, prípadne do triedy A. Sušičky sa zaraďujú do energetickej triedy C. Vzhľadom na neustále rastúce ceny energií sa ani v tomto prípade nevypláca kupovať spotrebiče iných tried ako A+ až C.

Pri najnovších práčkach, ale aj pri umývačkách riadu sa často stretneme s pojmom Fuzzy Logic / Use Logic. Ide o modernú technológiu nazývanú aj množstvová automatika, ktorá pomocou senzorov monitoruje priebeh pracovného cyklu spotrebiča. Ovládanie práčky s technológiou Fuzzy Logic je jednoduché. Podľa váhy a druhu špinavej bielizne si práčka sama nastaví priebeh pracieho cyklu. Senzory prispôsobia množstvo vody, pracieho prášku, dĺžku prania, pláchania a odstreďovania. Výhodou je maximálna účinnosť pri minimálnej spotrebe energie. Aby bielizeň nebola dokrčená ani po odstreďovaní, o to sa postará tzv. jednoduché žehlenie. Je to funkcia, pri ktorej sa bubon po skončení pláchania ešte niekoľkokrát otočí a bielizeň sa trochu narovná.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58819

Šikovným pomocníkom moderných práčok a sušičiek je LCD monitor, ktorý umožňuje jednoduchú komunikáciu so spotrebičom. Pomocou symbolov vás informuje o zvolenom programe, priebehu prania či sušenia (počet otáčok), niektoré práčky vám dokonca odporučia správnu teplotu a iné parametre. Počas pracieho cyklu môžete sledovať, ktorá fáza práve prebieha a koľko času zostáva do konca prania. Súčasťou LCD monitora je aj svetelná kontrolka napúšťania vody, ktorá sa rozsvieti v prípade, že ste zabudli otvoriť prívod vody. Odloženie štartu prania je funkcia s veľkým F, najmä ak sa na ňu pozrieme z finančného hľadiska. V praxi to znamená, že práčka sa spustí napríklad v nočných hodinách, keď je lacnejší elektrický prúd. Funkciu odložený štart majú aj niektoré sušičky. Pranie či sušenie si tak môžeme nechať aj na nočné hodiny

Sušenie a sušičky

Výhodou sušičiek je, že často môžu nahradiť nie veľmi obľúbené žehlenie. Proces sušenia však nezávisí len od objemu vlhkosti v bielizni a veľkosti bubna, ale aj od druhu textílie. Niektoré sušičky majú v programe zakomponované aj ochladzovanie bielizne, čím sa znižuje jej krčivosť. Poznáme dva typy sušičiek – kondenzačné a ventilačné. Svoj názov dostali podľa toho, akým spôsobom sa z nich odvádza teplý vzduch, pomocou ktorého sa suší bielizeň. V kondenzačnej sušičke sa vzduch ochladzuje a kondenzuje na vodu, ktorá sa odvádza do zbernej nádoby alebo hadicou do odpadového potrubia. Z ventilačnej sušičky sa vzduch nasáva hadicou vedúcou k vetracej mriežke či oknu.


Pomocníci na každý deň – šetrné spotrebiče

58817

Najnovšie modely práčok už majú zabudovanú aj funkciu s názvom aktívna kontrola stability (UKS), ktorá zaručí, že práčka nebude počas odstreďovania „cestovať“ po kúpeľni, ale zostane na svojom mieste. Tichú prevádzku prístroja zabezpečuje špeciálna zvuková izolácia.Najtichšie modely práčok vydávajú hluk do výšky 43 decibelov. Výhodou sušičiek je, že šetria váš čas – bielizeň nemusíte rozvešiavať a kontrolovať, či už je dostatočne vysušená. Okrem iného títo domáci pomocníci šetria aj priestor, najmä ak využijete možnosť ich zabudovania alebo ak ich skombinujete s práčkou do tzv. veže. Vďaka špeciálne upraveným bubnom a šetrným programom si vaša bielizeň dlhšie zachová svoje farby aj štruktúru. Táto forma sušenia je vhodná pre alergikov, pretože na bielizni sa nezachytávajú prachové častice, peľ či iné alergény.

Pred kúpou práčky si ujasnite, kam ju umiestnite, a podľa toho si vyberte vhodný model so zodpovedajúcimi rozmermi. To, čo by ste si mali všímať ako prvé, je trieda energetickej účinnosti, trieda účinnosti prania a odstreďovania. Tieto parametre nájdete na štítku na každom spotrebiči. Medzi ďalšie dôležité kritériá výberu patria aj údaje o počte otáčok, pričom sa preferujú výrobky s viac ako 1000 otáčkami za minútu, hĺbka spotrebiča a v neposlednom rade i spôsob ovládania.

Veda pokročila zasa o kúsok dopredu a nezadržateľne otvára všetky dvere v našej domácnosti. Neustále sa vyvíjajú nové spotrebiče, bez niektorých z nich si už ani nedokážeme predstaviť každodenný život. Spolu s ekonomickými aj ekologickými výhodami sa stali neodmysliteľnou súčasťou našich domácností.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: chladničky domáce spotrebiče domáci pomocníci práčka umývačka riadu vysávač
Zdieľať článok

Diskusia