Dosky, ktoré znamenajú varenie

06. 11. 2006
Zdieľať

Kypí vám to? Pripaľuje? Babrete sa s tým? Varí vám to? Na čom pokúšate svoje kulinárske schopnosti? Púšťate si plyn, elektrinu alebo dva v jednom? Ešte stále ste verní klasickému sporáku? Všelikto a všeličo sa dnes osamostatňuje. Tak nechajme rúru rúrou a pozrime sa na platničky a horáky varných dosák.

Kuchyňa je laboratórium varenia. Niekto rád experimentuje na nových elektrospotrebičoch, iný sa teší z osvedčenej výbavy, ktorá bola overená mnohými pokusmi, ďalší nemá rád zdĺhavý výskum, a tak sa uchyľuje k vyhľadávaniu urýchľovačov. Vďaka svojim typovým obmenám varná doska vyhovie všetkým účinkujúcim. Kým sa pre ňu rozhodnete, pamätajte, že na zapustenie do pracovnej dosky potrebuje 2 až 4 cm. Varné dosky vám často poradia odborníci osadiť pod úroveň hlavnej pracovnej plochy. Zjednodušíte si život pri manipulácii s hrncami najmä na zadnej ploche varného panela. Bežná šírka tohto elektrospotrebiča je pri väčšine značiek 60, 70, 80 a 90 cm. Tam, kde sa šetrí priestorom, môžete osadiť 30 cm širokú dosku.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68943

Plynová tradícia

V našich domovoch desiatky rokov plápolá bratský plyn z horákov starších sporákov a statočne si naďalej udržiava povesť aj prostredníctvom moderných varných dosiek. Možno to nebude len nostalgia za nízkymi cenami plynu alebo stav pôvodných inštalácií v dome, ale aj podvedomá túžba našinca po aspoň nejakom ohníčku v modernej kuchyni. Odvtedy, čo pračlovek nasťahoval do jaskyne dar bohov, niektorí z nás len ťažko potláčajú potrebu varenia na ohni. Vzhľadom na to, že prikladať polienka na varnú dosku sa celkom dobre nedá, naďalej kupujeme aspoň varné dosky s plynovými horákmi. Ešte stále ich treba kŕmiť zemným plynom alebo propán-butánom cez hadicu napojenú na pevný prívod ukončený polpalcovým ventilom.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68931

Vymoženosťou je bezpečnostná tepelná poistka a automatické samozapaľovanie horákov, radosťou zase variabilita horákov. Nemusí vždy ísť len o jeho priemer, ale aj o rôzne funkcie – môže to byť pán horák intenzívny, úsporný alebo aj Wok horák, ktorého prednosťou je silný plameň zo zdroja s väčším priemerom. Spôsob a smer prenikania tepla, ktorým upravujeme potraviny, má zásadný vplyv na výslednú chuť pokrmov. Počuli ste niečo o trojitom plameni z jedného horáka? Pôsobí na nádobu v troch sústredených kružniciach, čo podstatne zvyšuje jeho výkon a umožňuje používanie nádob s veľkým priemerom.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68930

Nevedeli ste, že plyn horí aj na skle? No dobre, celkom to tak nie je, ale ak je plyn vašou srdcovou záležitosťou a zároveň túžite po elegancii sklokeramických dosiek, dizajnéri niektorých značiek sa na to pripravili: plocha varnej dosky z farbeného krištáľového skla odráža rozparádený ohníček z plynového horáka – to treba vyskúšať aj bez hrnca: radosť pre decentných pyromanov. Okrem tejto možnosti ostáva stálicou antikorový povrch a úplná klasika v smaltovanom obleku.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68918

Hrnce musí niečo držať v bezpečnostnej vzdialenosti nad plameňom. Na to slúži stará dobrá mriežka, ktorá musí vydržať aj nápor veľkej a ťažkej nádoby. Môže byť buď samostatná na každý horák, alebo spoločná pre viac horákov. Trendom je kombinovať plynovú varnú dosku s elektrickou vstavanou rúrou. Ovládanie môže byť priamo na doske alebo na paneli vstavanej rúry. Aj keď varná doska fičí na plyn, potrebuje samostatnú elektrickú zásuvku. To je taká malá daň z luxusu zapaľovania plynových horákov elektrickou iskrou. Zapaľovanie je vo väčšine modelov integrované priamo do ovládacích gombíkov. Otočením príslušného gombíka sa zároveň vytvorí iskra a plyn začne horieť. Tak spojazdníte varnú dosku aj jednoručne, v druhej predsa môžete držať hrniec. Čas nám stále beží. Plyn to vie, a tak stále patrí k tým energiám, s ktorými sa rýchlo varí.

Elektrická trvalka


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68935

Pod varnými liatinovými platničkami umiestnenými v antikorovom paneli ukrýva elektrická varná doska konvenčnú elektrickú špirálu, ktorá pri prechode elektrickej energie vyrobí teplo a pošle ho do platne, od ktorej sa ohrieva dno nádoby a tá zohrieva pokrm. V prípade „sklokeramiky“ je vykurovacia špirála zaliata v keramickej hmote a zakrytá kovovou platničkou. Dotykovým ovládačom môžeme upravovať príkon – teda teplotu platničky. Povrch klasických liatinových platničiek sa časom deformuje a prenos tepla do hrnca je rokmi čoraz horší. Tí, čo šetria na kúpe novšieho spotrebiča so sklokeramickým panelom, prerábajú na spotrebe energie minimálne 25 percent.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68921

Sklokeramická varná doska sa pripája na 220 V kábel? Trochu pridajte. 380 V je ten správny údaj. K tomuto vývodu je nevyhnutný istiaci vypínač, ktorý nie je povolené umiestňovať za dosku. Dajte mu odstup a zariaďte trvalý pobyt napríklad vo vedľajšej skrinke.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68920

Čím sa teda tak dobre uchytila v moderných kuchyniach? Pripisujú jej predovšetkým vysokú efektívnosť ohrevu. Teplo sa vyrába vo výhrevnej špirále, potom sa prenesie na hrniec a rozohreje sa platňa nad špirálou. Tieto dosky majú elektronické obvody, ktoré okrem iného umožňujú plynulú reguláciu nižších teplôt napríklad pri rozpúšťaní masla, kontrolujú oblasť s vysokou teplotou a majú rýchlovarnú zónu.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68936

Dosky tak majú zabudovanú širokú škálu stupňov nastavenia výkonu varenia s teplotami od 150 do 550 oC, nízkoteplotné funkcie 70 a 110 oC alebo rýchlovarnú oblasť s teplotou ohrevu od 550 do 630 oC. Nemusíte sa obávať nebezpečia obsluhy. Bezpečnosť ovládania je istená detskou poistkou a voľbou dĺžky varenia s automatickým vypnutím. Tí, čo uprednostňujú spotrebiče s dotykovým ovládaním, sa potešia väčšiemu výberu takýchto dosiek. Pre klasikov je možnosť ovládania gombíkmi na doske, prípadne ovládacom paneli vstavanej rúry. Výhodou je hladký povrch, ktorý znamená jednoduchú údržbu, využívajú zostatkové teplo, sú energeticky úsporné. Ich cena je pri všetkých značkách určite vyššia ako v prípade varných dosiek na plyn.
 

Na otázky časopisu Môj dom odpovedal servisný technik Dušan Adamec, Electrolux

1. Na čo by mali zákazníci pamätať pri údržbe varného panela?
Pri varnom paneli, predovšetkým sklokeramickom, je dôležité myslieť na správne a pravidelné čistenie. Pri čistení odporúčame používať len škrabky a prípravky, ktoré sú na to špeciálne určené, aby sa nepoškriabalo sklo alebo nezotrela grafika. Nečistoty sa na paneli zachytávajú pri každom používaní. Zapekaním nečistôt sa môže narušiť štruktúra panela. V tomto zmysle je najväčším nepriateľom cukor.

2. S akými najčastejšími problémami v súvislosti s varnými panelmi sa na vás zákazníci obracajú?
Najviac chýb vznikne pri neodbornom zapojení spotrebiča. Po neodbornom zapojení, najmä elektrických varných panelov, vznikajú rozličné poškodenia alebo poruchy. Varný panel by malo zapájať autorizované servisné stredisko. Pri plynových varných paneloch sa často objavujú nesprávne hadice, hadice bez certifikátu, hadice s nesprávnou dĺžkou, ako aj chybná inštalácia.

Indukčná, ale dáma


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68933

Topmodelkou medzi sklokeramickými varnými doskami je práve indukčná. Indukčná varná doska si nás predchádza inteligentným vyhrievaním toho, čo je naozaj nevyhnutné. Ako to robí? Vyrába teplo priamo v dne inkriminovaného hrnca. Výdatne jej pritom pomáha elektromagnetické striedavé pole, ktoré sa vytvára pomocou indukčných cievok uložených pod sklokeramickou doskou. Magnetické pole prejde sklokeramickou doskou a indukuje tepelnú energiu priamo v hrubom dne hrnca alebo panvice. Varí asi tak rýchlo ako sesternica, čo žije s plynom.


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68938

Na prvý pohľad takéto varenie vyzerá ako malý podvod. V skutočnosti je varná doska chladná dáma, ktorá všetko riadi, ale robiť nechá hrniec. Konečne výmena úloh v kuchyni. Ona je tá chytrá, ktorá rozpozná pravú veľkosť dna hrnca a o teplo sa začne starať až vo chvíli, keď milý hrniec pristane na jej povrchu. Keďže je to dáma, nevarí s hocikým a teplo udržiava v dohodnutých medziach: pod dnom svojho špeciálneho hrnca a tak, aby sa nič nepripálilo. Okamžite, ako má hrniec dosť a odbremení dosku, tá sa automaticky vypne, pričom stiahne svoje pole pôsobnosti na nulu. Magnetické vlnenie si nechá na ďalšiu príležitosť. My o hrnci a hrniec musí byť feromagnetický. Ako to zistíme? Stačí magnet. Drží, alebo nedrží? Ak nie, radšej si kúpte súpravu nádob určených na varenie na indukčnej varnej doske. Na porovnanie: táto dáma je ešte aj skromná v spotrebe elektrickej energie. Stačí jej polovica z toho, čím sa kŕmi klasická elektrická. Veci vybavuje rýchlo, takže jej v tomto smere nestačí ani spomínaná plynová varná doska. Pre tých, čo často chodia k telefónu alebo otvárať dvere, je na hlavnom senzorovom vypínači funkcia pauza/stop. Varenie sa preruší na tri minúty.
 

Na dve otázky čitateľov odpovedá: Róbert Kopecký, servisný technik spoločnosti Bosch a Siemens domáce spotrebiče

Ako varenie pomocou indukcie funguje?
Indukčné varné dosky pracujú na princípe magnetického poľa, ktoré vytvárajú pod doskou magnety a natočený medený drôt. V drôte sa elektrický prúd mení na magnetické pole. Ak je na doske položený hrniec, uzatvorí sa okruh a magnetické pole rozkmitá molekuly feromagnetického materiálu, z ktorého musí byť hrniec vyrobený. Teplo vzniknuté v dne nádoby potom ohrieva jej obsah.

Je indukčné varenie zdraviu škodlivé?
Magnetické pole, pomocou ktorého varenie s indukciou funguje, nie je nijako škodlivé pre ľudský organizmus. Denne s ním prichádzame do kontaktu pri transformátoroch, ktoré sa nachádzajú napríklad v rádiách. Akékoľvek magnetické pole však môže zmeniť vlastnosti elektrických spotrebičov, ak sa dostanú do jeho pôsobenia. Preto by si ľudia s kardiostimulátorom mali dať pozor, aby sa k varnej zóne nedostali bližšie ako na 30 centimetrov.

Babo, raď


Dosky, ktoré znamenajú varenie

68917

Zatiaľ som nenašla kombináciu spôsobov varenia, grilovania, prípravy vo woku a iných sympatických úchyliek pri varení, ktoré by výrobcovia navzájom neskombinovali v ponuke varných dosiek. Chcete kombinovať výhody viacerých spôsobov úpravy jedla na jednej varnej doske? Môžete. Stačí si vybrať, ale rozhodnutie nebude jednoduché. Predáva sa mix plynových horákov s elektrickou platňou, indukčné platne spolu so sklokeramickými, integrované woky na plyn alebo elektrinu a k tomu ešte aj grily ako súčasť varnej dosky už nie sú nejakou výnimkou. Obyčajne rôzne takéto kompozície zvyšujú cenu našej novej kamarátky do kuchyne. K jej výbave zvyknú patriť aj viaczónové platničky, systém bezpečnostného zablokovania, indikátor zvyškového tepla, digitálne programovanie času varenia…
 

Rady spoločnosti Whirlpool

1. Používajte tlakový hrniec – ušetríte až 50 % energie.
2. Dná hrncov by mali byť rovné. Veľkosť hrnca má byť rovnaká ako veľkosť varnej zóny elektrickej varnej dosky. Ak sa rozhodnete pre plynovú varnú dosku, nezabúdajte, že veľkosť plameňa treba prispôsobiť veľkosti dna daného hrnca. Pri zohrievaní tekutín používajte radšej tenkostenné nádoby – usporíte.
3. Vždy používajte iba toľko vody, koľko práve potrebujete. Ak zohrievate jeden liter vody tam, kde stačí štvrť litra, spotrebujete navyše 25 % energie.
4. Varnú dosku by ste nemali navrhovať do rohu kuchynskej linky, pretože sa vyžaduje vzdialenosť minimálne 20 až 30 cm od koncov a rohov pracovnej dosky.
5. Plynovú varnú dosku neumiestňujte pod okno, vedľa dverí, prechodu do inej miestnosti alebo na frekventované miesto kuchynskej linky. Prievan môže spôsobiť požiar!

Niekoľko tipov od Marka Totzauera, odborníka servisu Gorenje & Mora:

Na čo si dať pozor pri varení na sklokeramických doskách?
Nepoužívajte hliníkové nádoby, ktoré vytvárajú trvalé dúhové zafarbenie priamo na varných zónach. Hrnce majú mať rovné, zabrúsené masívne dno, ktoré dobre vedie teplo, vďaka čomu sa skráti čas varenia. Napriek odolnosti povrchu dosky sa vyvarujte pofŕkaniu rozpálených varných zón soľou alebo cukornatým roztokom. Potravina sa zataví do povrchu a naruší jeho hladkú štruktúru. Potom ani dokonalá nádoba nebude na dosku pri varení doliehať.
Zbytočne neumiestňujte nad dosku ťažké predmety, ktoré by mohli na ňu z veľkej výšky spadnúť.

Ako je to s čistením?
Vyberte si len vyskúšané čistiace prostriedky, ktoré sú vyrobené na tento účel. Abrazívne častice môžu poškodiť povrch panela. Suché alebo pripálené škvrny neodstraňujte nožom ani iným ostrým predmetom. Na to máme žiletkové škrabky, automaticky dodávané ku každému výrobku.

Ako je to s montážou?
Montáž varných dosiek patrí do rúk odbornej firmy. Eliminuje sa tak nebezpečné doťahovanie k pracovnej doske, neprimeraným napätím by mohla prasknúť. Upevňovanie varného panela silikónovým tmelom môže sťažiť prístup pri servisnom zásahu. Elektrickú inštaláciu zverte odbornému servisu s platnou vyhláškou, ktorý je vyškolený na zapájanie takýchto spotrebičov.

Test varných dosiek – zohriatie dvoch litrov vody z 20 °C na 100 °C (FAGOR)

Druh varnej dosky

Dekla-
rovaný príkon

Vyhod-
notený výkon

Výkon verzus príkon

Čas dosiah-
nutia varu

Spot-
reba energie

Čas vychlad-
nutia povrchu dosky
na 60 °C

Plynová

3,5 kW

1,75 kW

50 %

8 min. 18 s

390 W

13 min. 20 s

Liatinová elektrická

2 kW

1,1 kW

55 %

9 min. 50 s

320 W

49 min.

Sklokeramická (sálavá)

2,2 kW

1,32 kW

60 %

9 min.

270 W

24 min.

Indukčná

2,8 kW

2,52 kW

90 %

4 min. 46 s

225 W

6 min. 10 s

Viac informácií v galérii k článku.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: varná doska
Zdieľať článok

Diskusia