Odborníci radia pri výbere rúry

29.12.2011  |     

Užitočnými pomocníkmi, ktorí uľahčia prípravu jedál a koláčov, je dobrá rúra. Možností je niekoľko, stačí si len správne vybrať.

Čo si všímať pri výbere rúry

Rady Jána Kadlečíka,
produktového manažéra Electrolux:

• Funkcie, ktorými spotrebič disponuje. Kvalitu pripravovaných pokrmov totiž výrazne ovplyvňujú funkcie, ktorých význam človek ocení, až keď ich začne používať.
• Variabilitu inštalácie. Na trhu sú k dispozícii sporáky so sklokeramickým alebo plynovým varným panelom, ale aj samostatné varné panely a rúry, ktoré sú praktickejšie. Z ergonomického hľadiska je umiestnenie rúry najoptimálnejšie vo výške očí, aby ste sa k nej nemuseli zohýbať.  
• Teplovzdušný ohrev je už dnes nevyhnutnosťou. Umožňuje piecť na viacerých plechoch súčasne. Ventilátor rozháňa horúci vzduch a zaisťuje rovnomernú teplotu v celom priestore rúry, pričom sa ani pri rôznych druhoch jedál jednotlivé vône nezmiešajú. Je ideálny aj na sušenie ovocia. Aktuálne modely ponúkajú kombinovaný ohrev (teplovzdušný + para).
• Gril výrazne pomáha pri príprave niektorých jedál. Prúdiace teplo rozdeľované ventilátorom preniká každým pokrmom, zatiaľ čo grilovací prvok k tomu pridáva chrumkavú kôrku. Pre náročnejších je určený turbogril alebo otočný gril.
• Pizza funkcia vytvára podmienky tradičných rúr spaľujúcich drevo a dáva pizzi chrumkavý spodok a šťavnatý povrch.
• Funkcia pary. Varenie v pare zachováva v potravinách vitamíny a minerály, umožňuje tepelnú úpravu bez použitia tuku a s minimálnou stratou hmotnosti surovín. Vďaka jednotlivým funkciám sa skracuje čas prípravy jedál a zachováva sa ich výrazná chuť.   
• Zaujímavým prvkom je teplotná sonda. Po jej zapichnutí do stredu mäsa sa nastaví teplota pečenia a požadovaná teplota vo vnútri mäsa. Výstražné znamenie oznámi, že je mäso upečené. Niektoré modely sa aj samé vypínajú.
• Elektronické ovládanie zabezpečuje jednoduchú obsluhu a presné nastavenie teploty s minimálnou odchýlkou +/– 1 °C. Plynové rúry prakticky nedávajú možnosť nastaviť si teplotu pečenia.  
• Jednoduché čistenie a údržba. Kritériám na jednoduchú údržbu vyhovuje vnútro rúry s hladkými stenami, bez ostrých uhlov a dvierka bez drážok a skrutiek, v ktorých sa udržuje špina. Čistenie výrazne uľahčujú aj samočistiace funkcie (pyrolýza, ecoClean...)
• Zasklené dvierka a osvetlenie vo vnútri rúry. Ak sú v domácnosti malé deti, rúra musí mať mechanickú poistku proti otváraniu a dvierka s minimálne trojitým sklom, ktoré udržiava vonkajšiu teplotu bezpečnú proti popáleniu.

TIP: Nové a moderné vstavané rúry, ktoré zapadnú do každej domácnosti.

 

Rady Ing. Jána Končála z firmy Fagor:
• Objem rúry nie je vždy rozhodujúci.
• Dôležitejšie je pečenie v niekoľkých úrovniach súčasne – tzv. multifunkčné rúry.   
• Štandardná výbava a komfort obsluhy.
• Teleskopické vodiace lišty umožňujú úplné vysunutie plechu. (Automatický samovýsuv plechov spočíva v tom, že pri otvorení dvierok rúry sa plech automaticky pomocou vodiacich líšt sám vysunie a vy môžete bez dotyku a zbytočnej manipulácie pokrm skontrolovať či premiešať.  
• Gril či teplovzdušný ohrev patria medzi štandardnú výbavu takmer všetkých elektrických rúr.
• Varenie v pare šetrí čas, zachová v jedle väčšie množstvo vitamínov, umožňuje varenie bez tuku, nehrozí pripálenie, môžete pripravovať celé menu naraz. V klasickej parnej rúre generátor pary umožňuje variť pri teplote 96 až 98 °C. Použiť ju môžete aj na rozmrazovanie.
• Kombinácia elektrickej rúry s mikrovlnkou je dobrým riešením pre tých, ktorí chcú ušetriť priestor. Rúra disponuje funkciami bežnej elektrickej aj mikrovlnnej rúry. Väčšinou má niekoľko programov na pečenie, na ohrev prostredníctvom mikrovĺn a niekoľko programov na kombinovaný ohrev.
• Pyrolýza zabezpečí jednoduché čistenie rúry. To totiž nie je len o hygiene v kuchyni. Staráte sa tak aj o svoje zdravie. Z pripálených nečistôt sa pri ďalšom pečení môžu uvoľňovať karcinogénne látky. (Princíp pyrolýzy je jednoduchý: stlačením jedného tlačidla sa spustí proces samočistenia vnútra rúry pri extrémne vysokej teplote (400 – 500 °C), ktorý trvá zhruba dve hodiny. Nemusíte robiť nič, iba na záver zotrieť jemný popolček, ktorý zostal na dne a stenách rúry)
• Chladné dvierka – trojité alebo štvorité sklo zabezpečí, že dvierka nie sú zvonka na dotyk horúce.

TIP: Vyberte si sporák podľa rád od odborníkov hneď teraz.

 


Text: Jana Veselská
Foto: archív firiem
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky