S french pressom získate plnú chuť kávy pomerne jednoducho

07. 03. 2014
Zdieľať

Máte radi „zalievanú“? Skúste elegantnejšiu verziu s podobnou chuťou.

Čo je to french press? 

Valcová nádoba s vrchnákom a piestom, na ktorom je filter (sitko). Pochádza, ako už názov napovedá, z Francúzska, kde ju začali používať asi v polovici 19. storočia. Dnes sú v ponuke väčšinou sklenené a kovové french pressy s rôznou veľkosťou. 

Zároveň sa takto označuje spôsob prípravy, ktorého výhodou je jednoduchosť a pomerne plná chuť nápoja. Ale hlavne: na rozdiel od „slovenskej zalievanej“ viete pri french presse regulovať čas lúhovania a tým aj chuť kávy, a medzi zuby sa vám určite nedostane kávová usadenina.


Nahrejte french press aj šálky horúcou vodou. Vodu vylejte.

Nahrejte french press aj šálky horúcou vodou. Vodu vylejte.
Dano Veselský

Nahrejte french press aj šálky horúcou vodou. Vodu vylejte.


Nasypte kávu, stredne až hrubo namletú. French press by mal byť naplnený do 1/4 až 1/3 (respektíve potiaľ, kam siaha sitko piesta po stlačení) – skúšajte, aké množstvo vám najviac vyhovuje.

Nasypte kávu, stredne až hrubo namletú. French press by mal byť naplnený do 1/4 až 1/3 (respektíve potiaľ, kam siaha sitko piesta po stlačení) – skúšajte, aké množstvo vám najviac vyhovuje.
Dano Veselský

Nasypte kávu, stredne až hrubo namletú. French press by mal byť naplnený do 1/4 až 1/3 (respektíve potiaľ, kam siaha sitko piesta po stlačení) – skúšajte, aké množstvo vám najviac vyhovuje.


Kávu zalejte horúcou, ale nie vriacou vodou. Optimálna je teplota okolo 95 °C. (Skúste použiť vodu, ktorá vám ostala v rýchlovarnej kanvici z predhrievania na začiatku.) Navrchu by mala vzniknúť typická „kôrka“ – pena zmiešaná s pomletou kávou.

Kávu zalejte horúcou, ale nie vriacou vodou. Optimálna je teplota okolo 95 °C. (Skúste použiť vodu, ktorá vám ostala v rýchlovarnej kanvici z predhrievania na začiatku.) Navrchu by mala vzniknúť typická „kôrka“ – pena zmiešaná s pomletou kávou.
Dano Veselský

Kávu zalejte horúcou, ale nie vriacou vodou. Optimálna je teplota okolo 95 °C. (Skúste použiť vodu, ktorá vám ostala v rýchlovarnej kanvici z predhrievania na začiatku.) Navrchu by mala vzniknúť typická „kôrka“ – pena zmiešaná s pomletou kávou.


Asi po 30 sekundách kávu premiešajte, french press zatvorte (piestom nehýbte) a nechajte 3 až 4 minúty lúhovať.

Asi po 30 sekundách kávu premiešajte, french press zatvorte (piestom nehýbte) a nechajte 3 až 4 minúty lúhovať.
Dano Veselský

Asi po 30 sekundách kávu premiešajte, french press zatvorte (piestom nehýbte) a nechajte 3 až 4 minúty lúhovať.


Po vylúhovaní pomaly zatlačte piest až do krajnej polohy. „Pressovanie“ by malo trvať 20 až 30 sekúnd.

Po vylúhovaní pomaly zatlačte piest až do krajnej polohy. „Pressovanie“ by malo trvať 20 až 30 sekúnd.
Dano Veselský

Po vylúhovaní pomaly zatlačte piest až do krajnej polohy. „Pressovanie“ by malo trvať 20 až 30 sekúnd.


Po zatlačení piesta kávu hneď podávajte alebo ju prelejte do inej nádoby. (Inak sa „prelúhuje“ a jej chuť sa pokazí.) Môžete pridať cukor a mlieko podľa chuti.

Po zatlačení piesta kávu hneď podávajte alebo ju prelejte do inej nádoby. (Inak sa „prelúhuje“ a jej chuť sa pokazí.) Môžete pridať cukor a mlieko podľa chuti.
Dano Veselský

Po zatlačení piesta kávu hneď podávajte alebo ju prelejte do inej nádoby. (Inak sa „prelúhuje“ a jej chuť sa pokazí.) Môžete pridať cukor a mlieko podľa chuti.
 

3 dobré rady profesionálneho barmana 

1 Pre dokonalý výsledok používajte vždy čerstvo namletú kávu. 

2 Využite možnosť nechať si kávu zomlieť špeciálne na french press (stredne hrubo až hrubo) odborníkom vo svojej obľúbenej pražiarni alebo špecializovanej predajni. 

3 Nebojte sa vybrať si niektorú zo širokej ponuky plantážnych káv a experimentujte. Určite budete milo prekvapení, akú širokú paletu chutí vám french press ponúkne!

Maroš Petrikovič
(www.dreamcocktail.sk)

Koľko kávy? 

Asi 7 až 10 g na jednu porciu. Záleží na tom, ako je káva namletá, aj či ju máte radi silnejšiu alebo slabšiu. A koľko vody na jednu porciu? 100 až 120 ml, prípadne viac alebo menej – podľa toho, či preferujete väčšiu, alebo menšiu kávičku. Takže skúšajte, pretože koľko ľudí, toľko chutí…

Skúšajte, bude to zábava

Experimentovať môžete s druhmi kávy, ale aj s hrúbkou mletia (chuť hrubo namletej kávy môže byť plytká, jemné mletie zas môže priveľmi zvýrazniť horkosť), teplotou (aj tvrdosťou) vody, typom šálok, časom miešania a dĺžkou lúhovania. Pred zaliatím môžete kávu pokvapkať vodou a nechať ju napučať… Kávy môžu mať naozaj rôzne chute.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: káva
Zdieľať článok

Diskusia