Testujeme elektrické parné hrnce

31. 03. 2014
Zdieľať

Vďaka sitám umiestneným nad sebou dokážu na malej ploche pripraviť v horúcej pare kompletný obed pre štvorčlennú rodinu. Dokážu nahradiť malú parnú rúru a vniesť do kuchyne nové chute a vône.

Nádoby

Variabilnosť nádob rozhoduje o tom, čo všetko parný hrniec dokáže bez doplnkovej výbavy. Odnímateľné dná sú rovnakou prednosťou ako misky na nákypy a dusenie.

Časovač

Časomiera ukončí ohrev bez toho, aby ste museli na tepelnú úpravu dozerať. Zelenina sa tak nerozvarí ani vtedy, ak na ňu pri domácich prácach zabudnete.

Obeh vody

Kým v zásobníku je iba čistá, doposiaľ nepoužitá voda, v zbernej nádobe sa hromadí kondenzát spolu so šťavami z upravovaných surovín. Vďaka tomu sa výhrevné teleso neznečisťuje.

Rozmery

V kuchyni s malým pracovným priestorom je potrebné skladovať parný hrniec na polici alebo v skrinke. Čím je kompaktnejší, tým väčšia je šanca, že sa do police vmestí.

Kábel

Príliš krátky napájací kábel môže byť problémom. Parný hrniec totiž patrí na miesto, z ktorého možno odsávať paru, a nie vždy je aj zásuvka presne tam, kde by ste ju potrebovali.

Milan Gigel

Ako sme testovali

So štedrou zásobou čerstvých surovín sme sa snažili zistiť, či dokážu elektrické parné hrnce ponúknuť väčší úžitok ako parné sitá vkladané do tradičných hrncov. Parili sme zeleninu, pracovali s mäsom, rôznymi druhmi cesta, nákypmi a nevynechali sme ani obilniny. Zaujímali nás nielen dosiahnuté kulinárske výsledky, ale aj náročnosť hrncov na skladovanie, dozor, údržbu a umývanie po každom použití.

 

čo by ste mali vedieť pri kúpe

1 Skladovanie

Kónické tvary nádob a príslušenstva sú zárukou toho, že hrniec pri skladovaní zaberie minimum priestoru. Výrobcovia sa po rokoch oťukávania ustálili na 9-litrovom štandarde, veľkosti hrncov sa však aj napriek tomu líšia. Rôznia sa nielen výšky základní, ale aj šikovnosť pri vkladaní nádob a príslušenstva do seba. Výška hrnca v kompaktnom zostavení vám prezradí, či sa vmestí do poličky v kuchynskej linke alebo v kredenci. 

2 Všestrannosť

Je veľký rozdiel, či výrobca trvá na tom, aby ste zostavovali nádoby podľa číselnej postupnosti a krájali svoje suroviny podľa výšky nádob, alebo vám dá väčšiu voľnosť. Nádoby s odnímateľným dnom umožnia v pare pripraviť celú mäsovú rolku či kurča, jednotná veľkosť vám umožní ohriať hotový pokrm v ľubovoľnej z nádob bez toho, aby ste ju museli podložiť inou. Príjemným bonusom sú misky na nákypy či individuálne misky.

3 Rýchlosť

Čím väčšou intenzitou pôsobí para na suroviny, tým je varenie rýchlejšie a šetrnejšie. Informácia o príkone spotrebiča je však iba orientačnou pomôckou. Kým niektoré hrnce majú výhrevnú špirálu s oddeľujúcou bariérou, iné majú výrobník pary. Veľa však závisí od toho, ako para prechádza medzi jednotlivými nádobami a koľko energie jej zostane pri stúpaní nahor. Neexistuje žiadna pomôcka použiteľná pri výbere, možno sledovať iba sľuby výrobcov.

4 Výdrž

Pri parnom hrnci sa počíta s tepelnou úpravou nie dlhšou ako jedna hodina. Tomu zodpovedá objem nádoby na vodu, ako aj parametre zabudovaných časovačov. Hrnce sú navrhnuté na šetrnú tepelnú úpravu zeleniny, jemných druhov mäsa, rýb a prípravu menších porcií nákypov. Počíta sa maximálne so štyrmi stravníkmi, čomu je prispôsobený výkon ohrevných telies. Výhodou je, že pokrmy sa dajú v pare rýchlo ohrievať.

5 Komfort

Žiadnemu z parných hrncov nechýba časovač, tie s elektronickým ovládaním však dokážu ponúknuť funkcie navyše. Ohlásia klesajúcu hladinu v zásobníku vody a žiadajú jej doliatie, niektoré dokonca upozornia na to, že sa blíži čas, keď treba odvápniť hrniec, aby sa mu prinavrátil jeho plný výkon. Najpraktickejšie sú však predvoľby na tepelnú úpravu konkrétnych druhov surovín, takže stačí jediné kliknutie na tlačidlo s piktogramom.

6 Para v ovzduší

Pri varení sa vzduch v miestnosti sýti veľkým množstvom pary, čo môže v zimných mesiacoch spôsobiť v niektorých kuchyniach nepríjemnosti. Odsávač pár s dostatočným výkonom však môže pomôcť so zmiernením. S intenzívnym zvlhčovaním vzduchu treba počítať aj na chatách a v príležitostne využívaných miestnostiach, ktoré nemajú šancu vyrovnať sa s týmto problémom. Parné rúry sú na tom podstatne lepšie.

Varenie v pare nemusí byť fádne

Aj keď sa vareniu v pare pripisuje viac zdravie než chuť, so správnym prístupom možno dosiahnuť nečakané výsledky. Pri šetrnej tepelnej úprave si suroviny zachovajú aj tie najjemnejšie náznaky chutí a vôní. Preto sa vyplatí siahnuť po čerstvých, kvalitných surovinách, ktoré majú čo ponúknuť. Práve ich špičková kvalita sa pri jemnom parení prejaví naplno a aj netrénované jazýčky spoznajú rozdiel. Sezónna zelenina, čerstvé neupravované mäso a vajíčka z drobnochovu sú predpokladom toho, že si vaši stolovníci všimnú zmenu.

Parenie však na rozdiel od praženia, pečenia a dusenia zachováva prirodzenú chuť surovín bez toho, aby sa koncentrovala. Je to akoby ste ich varili v malom množstve vody. Aby sa zážitok z jedla priblížil k tomu, na čo sme zvyknutí z iných tepelných úprav, treba zapracovať na svojich kulinárskych schopnostiach a naučiť sa pripravovať omáčky, ktoré svojou originálnou chuťou doplnia to, čo vytvorila príroda a para. S takýmto doplnkom sa stane porcia na tanieri ucelenou a obávaná fádnosť sa z kuchyne určite vytratí.

 

TESTOVANÉ MODELY

Russell Hobbs Cook@Home 19270-56


Russell Hobbs Cook@Home 19270-56  Ohrev: 800 W, výhrevné teleso Časovač: mechanický, 60 minút Koše: 3 poschodia, pevné dno Výbava: miska na ryžu (1 l)

Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 Ohrev: 800 W, výhrevné teleso Časovač: mechanický, 60 minút Koše: 3 poschodia, pevné dno Výbava: miska na ryžu (1 l)
www.vzdy.sk

Ohrev: 800 W, výhrevné teleso
Časovač: mechanický, 60 minút
Koše: 3 poschodia, pevné dno
Výbava: miska na ryžu (1 l)

Je najnižší a najmenší spomedzi všetkých testovaných modelov, no nepoznať to na jeho kapacite. Výrobca ho navrhol tak, aby slúžil aj v neveľkých kuchyniach, kde nie je priestor na zbytočnosti. S rýchlym ohrevom stúpa v sitách teplota na maximum už po štyroch minútach a bohatá para rovnomerne prehrieva všetky tri poschodia. Sitá majú pevne osadené dná, akoby sa počítalo s tým, že všetko bude nakrájané na porcie a nedeľná rolka či mladý kohút vcelku poputujú radšej do rúry či hrnca. S týmto modelom sme absolvovali množstvo kulinárskych výprav a výsledky vždy splnili to, čo sme očakávali. Kým v hrnci sme čerstvé suroviny menili na chutné a jemné sústa, na sporáku sme dorábali omáčky a prílohy s plnšou chuťou, ktorá dopĺňala nepoškvrnenú, prírodnú sviežosť. Výrobca týmto modelom netlačí na vaše dlhoročné zvyky a ponúka vám pomocníka, z ktorého vytiahnete nadýchané parené buchty a sviežu zeleninu plnú farieb bez toho, aby ste museli čarovať s utierkami, parákmi či sitami vo svojich starých hrncoch.

„Ide o spoľahlivý hrniec s rýchlym ohrevom, ktorý si vyžaduje iba pravidelné odvápňovanie, aby nestrácal výkon.“

páči sa nám
+ malé rozmery
+ rýchly

++++  (štyri)                                                                     46,70 € 
Pre tých, ktorí vo svojej malej kuchyni robia všetko pre to, aby pri varení ušetrili čas bez kompromisov v kvalite a chuti pokrmov.

Philips Essentials Collection HD9140


Philips Essentials Collection HD9140  Ohrev: 900 W, prietokový ohrev Časovač: elektronický s predvoľbami, udržanie teploty Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno Výbava: miska (2 l), aromatizér

Philips Essentials Collection HD9140 Ohrev: 900 W, prietokový ohrev Časovač: elektronický s predvoľbami, udržanie teploty Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno Výbava: miska (2 l), aromatizér
Philips

Ohrev: 900 W, prietokový ohrev
Časovač: elektronický s predvoľbami, udržanie teploty
Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno
Výbava: miska (2 l), aromatizér

Pri štarte má svoje pozvoľné tempo, ktoré dovolí pareným buchtám, knedli a prílohám z kysnutého cesta nadobudnúť vláčnu ľahkosť bez toho, aby bolo potrebné strážiť ich kysnutie. Kým sa sitá rozohrejú na teplotu varu, bochníčky majú vždy tú správnu veľkosť. Pri tomto modeli nás oslovil elektronický časovač s predvoľbami, ktorý myslí aj na detaily. Ozve sa, keď chýba voda, upozorní na potrebu odvápnenia, uchová uvarený pokrm teplý. Parili sme ryby v bylinkovej pare, zabávali sme sa s rôznymi druhmi cesta a využívali sme aj objemnú hlbokú misu, v ktorej sme ohrievali prílohy a varili nad parou sladké nákypy. Ide o model, ktorý dokáže hospodáriť s vodou bez toho, aby prehnal kuchyňou príliš veľké množstvo pary. Gazdinka však musí mať trochu strpenia a počítať s tým, že tepelná úprava nie je najrýchlejšia. Výsledok je však vždy delikátny a v mnohom predstihne varenie vo vode. Ide o hrniec s praktickým riešením nádob, ktoré nemusia vždy spočívať v presne usporiadanej trojici jedna nad druhou. Pri malom varení siahnete prosto po prvej na dohľad.

„Ak milujete nadýchané kysnuté cesto varené v pare, tento model je skutočným majstrom, ktorý svojím pomalým prístupom prekonáva rivalov.“

páči sa nám
+ myslí za vás

na toto pozor
– pomalé tempo

+++ (tri)                                                                             63,60 € 
Pre tých, ktorí si cenia úžasnú chuť pokrmov viac ako svoj čas strávený v kuchyni pri chystaní dobrôt na prestretý stôl.

rýchly + všestranný

Tefal VitaCuisine Compact


Tefal VitaCuisine Compact  Ohrev: 2 000 W, výhrevné teleso Časovač: digitálny, vitamin+, udržanie teploty, odložený štart Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno Výbava: 4 poháre s viečkami

Tefal

Ohrev: 2 000 W, výhrevné teleso
Časovač: digitálny, vitamin+, udržanie teploty, odložený štart
Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno
Výbava: 4 poháre s viečkami

Naložíte podľa priloženého receptára tri poschodia surovín a o pol hodiny môžete rodinu volať k stolu. Tento model patrí k najrýchlejším v teste a výrobca ho zostavil tak, aby bolo varenie v pare chutnejšie a lákavejšie. Kým sa v sklených nádobkách rodí dezert, na zvyšných dvoch poschodiach sa čerstvé suroviny menia na dvojicu chutných chodov. Odnímateľné tácky s rukoväťou zachytávajú šťavu, para rovnomerne putuje nahor bez toho, aby kvapky vody z koreneného mäsa stekali do sladkej zeleniny. Ide o kompaktný a všestranný model, ktorý nás pri varení presvedčil o tom, že dokáže viac ako trojposchodový bambusový parák nad hrncom variacej sa vody. Naučili sme sa využívať funkciu odloženého štartu a upravili sme niekoľko rodinných receptov, aby sme v jedinom momente spracovali tri chody súčasne. Kto podľahne takémuto vareniu nadobro, začne sa časom dozaista rozhliadať po parnej rúre.

„Zaujalo nás rovnomerné rozloženie teploty naprieč poschodiami aj napriek tomu, že otvory na prechod pary sú iba po obvodoch misiek, ktoré tvoria dná.“

páči sa nám
+ rýchle varenie
+ misky zachytávajúce šťavu

++++-  (štyri a pol)                                                             129,90 € 
Pre fanúšikov parného varenia, ktorí sú pripravení prepísať svoju rodinnú kuchárku v novom štýle viacchodového varenia.

Zelmer SC1002


Zelmer SC1002  Ohrev: 900 W, prietokový ohrev Časovač: mechanický, 60 minút Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno Výbava: miska (1,5 l), aromatizér

Zelmer SC1002 Ohrev: 900 W, prietokový ohrev Časovač: mechanický, 60 minút Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno Výbava: miska (1,5 l), aromatizér
Zelmer

Ohrev: 900 W, prietokový ohrev
Časovač: mechanický, 60 minút
Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno
Výbava: miska (1,5 l), aromatizér

Bez ohľadu na nezvyčajne nízku cenu dokáže tento parný hrniec bez obmedzení naplniť všetky očakávania, ak v kuchyni strpíte jeho hlučnejšiu prevádzku. Výrobca zvolil prietokový ohrev, ktorý dozaista poznáte z prístrojov na varenie čaju či prekvapkávanej kávy. Para sa vytvára v sprievode chrchľavého sipotu, ktorého utíchnutie vás upozorní na to, že sa minula zásoba vody. Parili sme knedle, tenké plátky teľaciny, pracovali sme s koreňovou zeleninou i ryžou. Aby však nezostalo iba pri parení, súčasťou výbavy je aj miska, v ktorej možno uvariť nákyp či omáčku, a rovnako ich možno aj pohodlne ohriať. Výhodou je, že nádoby netreba ukladať vždy v zostave od jednotky po trojku. Ak zostala čistá už iba jediná, možno ju použiť bez ohľadu na jej číselné označenie. To je zárukou všestrannosti vo chvíli, keď si človek uvedomí, že začal v kuchyni aj pri všedných úlohách uprednostňovať parný hrniec pred tradičným. Či už treba uvariť na raňajky vajíčka a párky, alebo zohriať porciu zapekaných cestovín bez toho, aby sa vysušili.

„Tento model je príkladom toho, že aj za málo peňazí môžete dostať spotrebič, ktorý splní to, čo od neho očakávate. Funguje bezchybne, i keď trochu hlučne.“

páči sa nám
+ všestrannosť 

na toto pozor
– hlučnosť

+++  (tri)                                                                              29,90 € 
Pre tých, ktorí sa chcú zoznámiť s varením v pare a hľadajú model, čo im za minimum peňazí poskytne dostatočný výkon na tvorivé varenie.

ETA Steampot


ETA Steampot  Ohrev: 1 000 W, výhrevné teleso Časovač: mechanický, 75 minút Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno Výbava: miska na varenie ryže (1,5 l)

ETA Steampot Ohrev: 1 000 W, výhrevné teleso Časovač: mechanický, 75 minút Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno Výbava: miska na varenie ryže (1,5 l)
ETA

Ohrev: 1 000 W, výhrevné teleso
Časovač: mechanický, 75 minút
Koše: 3 poschodia, 2× odnímateľné dno
Výbava: miska na varenie ryže (1,5 l)

Ak máte pri stole vždy viac ako štyroch stravníkov, tento parný hrniec vám dokáže zaistiť dostatočný objem aj na spracovanie väčšieho množstva surovín. Tomu zodpovedá aj netradičných 75 minút na časovači a väčší objem zásobníka na vodu. Výrobca tento model navrhol tak, aby para dokázala s dostatočnou intenzitou vyhriať aj najvrchnejší košík v prípade, že spodné sú obsadené takmer do plna. My sme v hrnci zbierali skúsenosti s domácou hydinou a jahňacinou, ku ktorým sme pripravovali najrôznejšie prílohy a koreňové druhy zeleniny. Pri príprave nákypov a múčnikov sme do sít vkladali keramické a sklené nádoby, koše boli dostatočne pevné, aby ich ťarchu uniesli. Ide o model, ktorý si žiada o málo viac miesta na skladovanie než ostatné v teste, je však skonštruovaný tak, aby nezaberal viac priestoru, ako je nutné. Ocenili sme odnímateľné dná nádob, trochu nám chýbala možnosť ich neusporiadaného používania – bez nutnosti stavby pyramídy 1-2-3. Ide o model s pevnou konštrukciou a vyhotovením, ktoré by nemali sklamať ani pri intenzívnom používaní. 

„Ak chystáte rodinnú oslavu, na ktorej sa zúčastnia i vaši blízki, v tomto hrnci dokážete pripraviť, čo potrebujete, bez toho, aby ste dlho čakali.“

páči sa nám
+ veľký objem
+ dôkladné nahrievanie

++++  (štyri)                                                                                  73 € 
Pre početnejšie rodiny, kde sa vždy počíta s tým, že na tanieri leží štedrá porcia toho najlepšieho, čo si možno na zasýtenie želať.

inteligentná automatika

Morphy Richards Intelli Steam 48780


Morphy Richards Intelli Steam 48780  Ohrev: 1 600 W, 3× výhrevné teleso Časovač: elektronický s predvoľbami, udržanie teploty Koše: 3 oddelenia s možnosťou vyňatia priečky Výbava: 2× malá miska, 1× veľká miska, rošt

Morphy Richards Intelli Steam 48780 Ohrev: 1 600 W, 3× výhrevné teleso Časovač: elektronický s predvoľbami, udržanie teploty Koše: 3 oddelenia s možnosťou vyňatia priečky Výbava: 2× malá miska, 1× veľká miska, rošt
TAUER ELEKTRO a.s.

Ohrev: 1 600 W, 3× výhrevné teleso
Časovač: elektronický s predvoľbami, udržanie teploty
Koše: 3 oddelenia s možnosťou vyňatia priečky
Výbava: 2× malá miska, 1× veľká miska, rošt

Je ako malé gastronomické centrum na rodinné varenie v pare. Modulárne nádoby s miskami a táckami, ktoré vytvárajú etáže, je možné naplniť väčším množstvom surovín, ako by sa mohlo zdať. Kým para pripravuje v jednej nádobe osve štedrú dávku zemiakov a koreňovej zeleniny, v druhej sa paria porcie teľacích plátkov a v tretej sa pripravujú dva druhy omáčok pre hladných stolovníkov. Tento model má tri výhrevné telesá so samostatnými časovačmi, ktoré sa vždy zladia tak, aby boli všetky pokrmy hotové súčasne. Niektoré sa paria od začiatku, iné sa automaticky pridávajú podľa rozpisu. Zelenina sa tak nerozvarí, vaječná omeleta zostáva šťavnatá a mäsu nikdy nechýba k dokonalosti ani minútka. Ide o systém, ktorý môže v nejednej domácnosti konkurovať malej parnej rúre. Páčilo sa nám, že rozdelenie priestoru nie je pevné. Treba napariť dve veľké knedle? Stačí len vytiahnuť priečku a už naberajú na ľahkosti. Sú dokonca väčšie ako tie, ktoré sme pripravili v ostatných modeloch.

„Ak viete, že príprava pokrmov v pare je súčasťou vášho života, tento model vám môže ponúknuť to, čo iní dostávajú od výrazne drahšej parnej rúry.“

páči sa nám
+ modulárne vyhotovenie
+ synchronizácia ohrevu

++++-  (štyri a pol)                                                                   117 € 
Pre náročných fanúšikov parného varenia, ktorí hľadajú model na každodenné varenie i ohrev pokrmov.

 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia