Testovali sme grily na drevené uhlie

09. 07. 2014
Zdieľať

Spaľujúca žiara tlejúcich uhlíkov a neodolateľná vôňa grilovačky dokážu vyčariť vo dvore úžasnú kulinársku atmosféru, ktorá pozdvihne náladu aj v smutnom daždivom počasí.

Čo by ste mali vedieť pri kúpe grilu na drevené uhlie

1 Zostavenie

Kúpa grilu vo forme skladačky je nepísaným štandardom a záleží iba na prístupe výrobcu, či vám bude trvať 30 alebo 120 minút, kým sa dopracujete k výsledku. Ak sa chcete vyhnúť stresu, zostavte gril ešte predtým, ako sa budete chcieť pustiť do prvého grilovania. Inak by vás mohla chuť na grilovačku pri skladaní poháňať neprimeraným tempom a vy by ste začali svoje zoznamovanie nepríjemnou skúsenosťou.

2 Parkovanie

Väčšina grilov zaberie pri záhradnom posedení viac miesta ako kreslo a je pravdepodobné, že gril budete parkovať na jednom mieste po celý rok. Vyplatí sa preto vopred zhodnotiť priestorové nároky a urobiť potrebnú prípravu. Ak dostane gril na rovine malé parkovisko vyložené tehlami alebo zámkovou dlažbou, je to, akoby ste pridali ku grilovaniu kus komfortu navyše. Zastrešenie nie je nutnosťou, zakrývacia plachta postačí.

3 Rozkurovanie

Páči sa vám rozkurovací komín, láka vás komfort integrovaného plynového horáka na zapálenie brikiet alebo ste videli gril, ktorý má výbavu na rozpálenie ohniska zabudovanú vo svojej nohe? Ak patríte medzi fanúšikov pravidelného víkendového grilovania, určite bude pre vás moderný gril na uhlie veľkým prínosom. Je to nová skúsenosť, ktorá však vo vás po čase prebudí spomienky na vaničkový gril s jednoduchým, no bezpečným ohniskom.

4 Údržba

Uzavriete prívod vzduchu, zatiahnete prieduchy na veku a zakryjete ním rošt. Od tejto chvíle môže gril zostať bez dozoru, kým sa uhlíky bez prístupu kyslíka uhasia a gril dokonale vychladne. Popol zmetiete do zásobníka a tým sa to končí. Už žiadne liatie vody na uhlíky, žiadne čistenie oceľovou kefou. Výrobcovia spravili grilovanie skutočným pôžitkom, ktorý sa zaobíde bez tradičných povinností a údržby.

5 Ohnisko pod kontrolou

Veľká plocha ohniska a regulácia prísunu vzduchu sú zárukou, že budete mať úplnú kontrolu nad teplotou a suroviny sa vám nebudú pripaľovať. Vytvoríte si chladnú a horúcu zónu, ktoré dokážete v každom momente utlmiť, aby sa mäso nevysušilo a zelenina neprihorela. Veľká plocha grilu neznamená iba väčší počet porcií, ale aj stabilné prehriatie ohniska a plnú kontrolu nad ním. A ak je dostatočne veľké, čaká vás aj nepriame grilovanie.

6 Kulinárske možnosti

Grilovačka nie je iba o rošte. Moderné kulinárske nadstavby ponúkajú liatinové mreže, tácky, misy, woky, grilovacie stojany na hydinu, kamene na chlieb a pizzu či cédrové dosky na horúce zaúdenie rýb, aby z posedenia pri grile vždy vyšla nová skúsenosť. Každý z výrobcov má odlišnú stratégiu a ponúka odlišné portfólio nadstavieb. Pred výberom vždy preskúmajte celý systém a pozrite sa na cenovky kľúčových doplnkov.

JE TO ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Vybalíte štedrú dávku uhlia a brikiet, v priebehu 20 minút pripravíte v ohnisku tlejúcu pahrebu a pustíte sa do varenia s rovnakou radosťou, akoby ste stáli za kuchynským sporákom. Skutočná vášeň pre „barbecue“ znamená viac ako len ohriať na rošte klobásky, zadymiť ich arómou uhlia a posedieť si v altánku. Je to umenie kulinárstva rovnako vážené, ako keď šéfkuchár interhotela prinesie na stôl svoju špecialitu.

Takto to vnímajú nielen fanúšikovia grilovania, ale aj výrobcovia grilov. Preto ponúkajú ucelený sortiment všetkého, čo na dosiahnutie dokonalého zážitku potrebujete – od brikiet z vyberaných tvrdých drevín cez aromatizované štiepky a náradie na manipuláciu so surovinami až po rôzne varné doplnky, ktoré výrazne rozširujú funkcie štandardného roštu. Akoby ste budovali poľnú kuchyňu, kde vône a chute sú mocnejšie ako ich poznáte zo svojej kuchyne. Bez ohľadu na to, či si robíte chuť na steaky, perkelt, pizzu, grilované kurča, šťavnaté rebierka, fašírky z hovädzieho mäsa alebo vás od rána mámi šafranová vôňa paelly. Na grile sa miešajú vysoké teploty za hranicou 300 °C s vôňou dymu, čo nedokáže zaistiť ani tá najmodernejšia elektrická rúra či indukčný varný panel.


Testovali sme grily na drevené uhlie

1375341
Weber

Regulácia

Klapky, ktoré upravujú ťah ohniska, sú zárukou toho, že gril sa rýchlo rozohreje a počas grilovania bude možné regulovať teplotu.

Veko

Je praktické nielen pre dosiahnutie vysokej teploty na rošte, ale aj pre rovnomerné pôsobenie tepla zo všetkých strán.

Ohnisko

Veľký priemer či oválny tvar umožňujú vytvoriť v ohnisku rôzne tepelné zóny, vďaka ktorým možno docieliť šťavnatosť mäsa.

Zberná nádoba

Zachytáva popol a nie je nutné vyprázdniť ju po každom grilovaní. Už žiadne rozfukovanie popola po dvore. Všetok zostane sústredený na jednom mieste.

Podstavec

Aj gril na kolieskach si vyžaduje rovný podklad, aby bolo grilovanie komfortné. Ideálne je, ak rošt siaha do výšky pása.

Ako sme testovali

Zatvoriť dvere na kuchyni a presťahovať sa na dvor. Toto bola naša niekoľkotýždňová stratégia, ktorú sme zvolili pri zoznamovaní sa s grilmi. Zásobení hromadou dreveného uhlia a brikiet sme sa v snahe preskúmať možnosti grilov a kulinárstva s tým spojeným denne púšťali do pečenia, grilovania, dusenia a restovania všetkého, čo prešlo cez prah domácnosti. Grilovanie na uhlí nie je iba o klobáskach a mäsových výrobkoch. S modernými grilmi je to iné.
 

TESTOVANÉ MODELY

Víťaz testu

Weber Master Touch GBS


Weber Master Touch GBS  Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom Ohnisko: kruhové, priemer 57 cm, s nepriamym grilovaním a modulárnym kulinárskym systémom Rozkurovanie: ohniskový prieduch, rozkurovací komín Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku, teplomer

Weber Master Touch GBS Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom Ohnisko: kruhové, priemer 57 cm, s nepriamym grilovaním a modulárnym kulinárskym systémom Rozkurovanie: ohniskový prieduch, rozkurovací komín Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku, teplomer
Weber

Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom
Ohnisko: kruhové, priemer 57 cm, s nepriamym grilovaním a modulárnym kulinárskym systémom
Rozkurovanie: ohniskový prieduch, rozkurovací komín
Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku, teplomer

Ak cítite, že je pravý čas posunúť sa s grilovacími zručnosťami vpred, tento model je pre vás ideálny. Výrobca ho vyšperkoval širokou škálou kulinárskeho príslušenstva – liatinový wok, panvica, rošt, vysoké veko… je iba na vašej fantázii, ako s nimi naložíte. Stačí len v komíne rozkúriť odmeranú dávku brikiet, rozhrnúť ich v ohnisku a vyčkať 20 minút na dosiahnutie správnej teploty. Potom to už ide ako po masle, s minimálnou spotrebou paliva. My sme prešli širokou škálou osvedčených receptov a najväčšmi sa nám páčili tie, pri ktorých prechádzajú suroviny dlhou tepelnou úpravou. Je to, ako keď babičky dotiahli svoje pečenie mäsa v kachľovej peci do dokonalosti. Užívali sme si pečenie pizze, zaujala nás intenzita tepla rozpaľujúceho wok a nevynechali sme ani nepriame grilovanie hydiny vcelku. Ide o profesionálny gril, pri ktorom sa vyplatí investovať do príslušenstva, ktoré z grilovačiek spraví kulinárske posedenia. Máte pocit, že ste spolu s grilom kúpili aj rúru a sporák. 

„Keď po 20 minútach príprav dosiahne ohnisko pracovnú teplotu, akoby sa uhlie a brikety úplne prestali míňať.“

páči sa nám
+ nízka spotreba paliva
+ stabilná teplota ohniska

+++++   (päť)                                             289,00 € 
Pre nadšencov kvalitného kulinárstva, kde hrá gril ústrednú úlohu pri pestrej škále tepelných úprav s vôňou dymu. 
www.weberstephen.sk

Rösle F50 Kettle Grill


Rösle F50 Kettle Grill  Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom Ohnisko: kruhové, priemer 50 cm, s nepriamym grilovaním Rozkurovanie: podporný prieduch na zvýšenie ťahu Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku, teplomer

Rösle F50 Kettle Grill Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom Ohnisko: kruhové, priemer 50 cm, s nepriamym grilovaním Rozkurovanie: podporný prieduch na zvýšenie ťahu Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku, teplomer
www.vasekuchyne.sk

Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom
Ohnisko: kruhové, priemer 50 cm, s nepriamym grilovaním
Rozkurovanie: podporný prieduch na zvýšenie ťahu
Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku, teplomer

Je robustný, priestranný a vyhotovený tak, aby zniesol aj štedrý náklad surovín, ktoré potrebujú na tepelnú úpravu viac času. Hlavným rysom tohto grilu je vysoký kotol a jeho dômyselný tvar, vďaka ktorému sa dá uhlie rozkúriť na pracovnú teplotu v rekordne krátkom čase. Takže vás neomrzí rozkurovať ho v plnej sile ani vtedy, ak vás čaká iba malá grilovačka. Veko je upevnené na pánte, ovládacie prvky sú vybavené veľkými pákami. Aj oceľový rošt dostal tri roviny ohybu, aby sa vmestil do umývačky riadu a umožnil jednoduché prikladanie uhlia pri nepriamom grilovaní. Grilovali sme hydinu vcelku, v horúcom dyme sme piekli hovädziu roštenku, grilovali plátky krkovičky, zeleninu a porcie králika. Vždy sa nám podarilo zachovať šťavnatosť mäsa a dosiahnuť jeho prevoňanie uhlím a predmočenou štiepkou. Ide o dobre stavaný model na mohutnom podvozku, ktorý s primeranou dávkou paliva dokáže vykúzliť pod vekom atmosféru horúcej pece.

„Žiadny z grilov v teste sa nerozkúril na pracovnú teplotu 250 °C tak rýchlo ako tento. Akoby tvarované kotlové dno plnilo úlohu tepelného zrkadla.“

páči sa nám
+ rýchle rozohriatie
+ vysoký komfort pri grilovaní

++++-   (štyri a pol)                                         299,00 € 
Pre fanúšikov kvalitného grilovania, ktorí od grilu očakávajú priestrannosť a rýchle rozohriatie na vysokú teplotu.
www.vasekuchyne.sk

Campingaz Bonesco QST L 1950


Campingaz Bonesco QST L 1950  Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom Ohnisko: oválne, 60 × 43 cm, s modulárnym kulinárskym systémom Rozkurovanie: plynový horák s kartušou Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku

Campingaz Bonesco QST L 1950 Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom Ohnisko: oválne, 60 × 43 cm, s modulárnym kulinárskym systémom Rozkurovanie: plynový horák s kartušou Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku
Campingaz

Vyhotovenie: kotlový gril zo smaltovaného plechu s vekom
Ohnisko: oválne, 60 × 43 cm, s modulárnym kulinárskym systémom
Rozkurovanie: plynový horák s kartušou
Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom a vo veku

Naložíte do ohniska uhlie, otočíte plynovým ventilom a kliknete na piezoelektrické tlačidlo. Od tohto momentu sa začne ohnisko nahrievať modrastým plameňom, aby sa čierne palivo zmenilo na rozpálené uhlíky. Po 10 minútach ho rozhrabete, prikryjete roštom a zábava sa začína. Hlavnou prednosťou tohto grilu je jeho tepelné zónovanie. Kým vzduch prúdiaci cez spodnú klapku rozohrieva strednú časť ohniska na vysokú teplotu, okrajové zóny sú chladnejšie. Kým v strede pečiete hamburgery a steaky, na okrajoch môžete jemne prepekať zeleninu. My sme na grile zbierali skúsenosti s uceleným kulinárskym systémom Bonesco Modular. Varili sme paellu a zbojnícky guláš v smaltovanej vaničke, dusili vo vode klobásky, grilovali mäsá a zeleninu na liatinovom rošte a tácke. To všetko s príležitostnou podporou veka. Ide o ucelený grilovací systém, pri ktorom možno tepelne upravovať aj tie suroviny, ktoré si vyžadujú dlhší čas. Akoby ste mali pred sebou komfortné ohnisko s varnými nádobami.

„Kulinársky komfort na kolesách sa nekončí oceľovou mriežkou. Nech sa rozhodnete uvariť čokoľvek, v ponuke príslušenstva na to existuje riešenie.“

páči sa nám
+  jednoduché rozkúrenie
+  variabilné rozloženie tepla

++++-   (štyri a pol)                                        199,99 € 
Na víkendové posedenia na terase s pestrou paletou pokrmov, ktoré nemusia byť iba kusom mäsa s dymovou arómou. 
www.grily-campingaz.sk

Lidl Florabest FGW84A1


Lidl Florabest FGW84A1  Vyhotovenie: táckový gril zo smaltovaného plechu so závetrím Ohnisko: obdĺžnik, 52 × 30 cm Rozkurovanie: bez podpory Regulácia: 5 výškových pozícií roštu

Lidl Florabest FGW84A1 Vyhotovenie: táckový gril zo smaltovaného plechu so závetrím Ohnisko: obdĺžnik, 52 × 30 cm Rozkurovanie: bez podpory Regulácia: 5 výškových pozícií roštu
www.lidl.sk

Vyhotovenie: táckový gril zo smaltovaného plechu so závetrím
Ohnisko: obdĺžnik, 52 × 30 cm
Rozkurovanie: bez podpory
Regulácia: 5 výškových pozícií roštu

Naložíte do vaničky štedrú dávku uhlia, rozkúrite ho a rozhrniete pod roštom. Pod ochranou štítu proti vetru a s výškovo nastaviteľným roštom sa potom môžete pustiť do grilovania. Pripravovali sme kuracie krídelká, udenárske výrobky, využili sme grilovaciu panvicu na dusenie zeleniny s dymovou arómou, piekli sme plátky bôčika, marinovanej kuraciny a nevynechali sme ani otočný ražeň, na ktorom sme kombinovali kusy slaniny, kuracieho mäsa, cibule a mletej bravčoviny. Ide o kompaktný gril, ktorý nezaberie veľa miesta, ale s úložným priestorom a vaňovým ohniskom dokáže zaistiť mnoho radosti. To všetko hneď po tom, ako ho vyberiete z kompaktnej škatule a podľa návodu zostavíte, aby zostal naveky pripravený na používanie. Gril je svojou konštrukciou predurčený na tepelnú úpravu surovín, ktoré sa stihnú prepiecť v priebehu 20 minút, takže nestratia svoju šťavnatosť. Ocenili sme jeho stabilitu a komfort pri používaní, ako aj jednoduché odtiahnutie na miesto skladovania.

„Grilovačka sa končí až vtedy, keď všetky uhlíky v ohnisku vyhasnú. Ak nechcete liať do vaničky vodu, budete musieť dozerať na dohorenie alebo uhlíky vybrať von.“

páči sa nám
+ kompaktné vyhotovenie
na toto pozor
dozor pri vyháraní

+++   (tri)                                                       22,90 €
Na posedenie pri voňavých dobrotách, ktoré dokážu spestriť víkendy v komornej rodinnej atmosfére.
www.lidl.sk

Mountfied Barbecook Major Black


Mountfied Barbecook Major Black  Vyhotovenie: stojanový gril zo smaltovaného plechu Ohnisko: kruhové, priemer 50 cm, sekundárny rošt Rozkurovanie: quick-start cez ohnisko v nohe Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom, výškové nastavenie roštu

Mountfied Barbecook Major Black Vyhotovenie: stojanový gril zo smaltovaného plechu Ohnisko: kruhové, priemer 50 cm, sekundárny rošt Rozkurovanie: quick-start cez ohnisko v nohe Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom, výškové nastavenie roštu
Mountfield

Vyhotovenie: stojanový gril zo smaltovaného plechu
Ohnisko: kruhové, priemer 50 cm, sekundárny rošt
Rozkurovanie: quick-start cez ohnisko v nohe
Regulácia: klapka ťahu pod ohniskom, výškové nastavenie roštu

Tento gril s 50-centimetrovým roštom stojí na nohe, v ktorej sa skrývajú všetky jeho prednosti. Nad vzduchovým prieduchom je komín, čo vďaka horiacim novinám podpáli drevené uhlie, v päte sa zasa nachádza nádrž s vodou, kde sa po grilovačke bezpečne zosunú všetky uhlíky. Ide o model s tradičnou konštrukciou, pri ktorom sa výrobca zameral na komfort a bezpečnosť, pričom nezabudol ani na reguláciu teploty a spotreby paliva prostredníctvom klapky privádzajúcej vzduch do ohniska. Na tomto modeli sme vyskúšali celú grilovaciu klasiku – od údenárskych výrobkov, zeleniny až po tučný bôčik a marinovanú kuracinu. Ide o gril s ohniskom vo výške pása, s doplnkovou mriežkou na udržanie teploty pokrmov, ktorý po zácviku dokáže rozkúriť aj školopovinné dieťa. Jeho prednosťou je nízka spotreba paliva, ktoré rovnomerne prehrieva celý priestor roštu vďaka kotlovitému dnu ohniska. Je to gril stabilný, robustný, avšak dokonale štíhly a vhodný na úsporné skladovanie.

„Kým nemáte možnosť vyskúšať si ho, zrejme neuveríte, ako jednoducho ho možno rozkúriť a po grilovaní zasa bezpečne uhasiť.“

páči sa nám
+ jednoduché rozkúrenie a uhasenie
+ dobrá výhrevnosť

+++-   (tri a pol)                                              122,00 € 
Na otvorené grilovanie na rošte vo výške pása, s plným komfortom pri rozkurovaní a s bezpečným hasením uhlíkov.
www.mountfield.sk

 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: drevené uhlie gril test
Zdieľať článok

Diskusia