5 spôsobov, ako najlepšie vyčistiť pripálenú panvicu (VIDEO)

22. 03. 2018
Zdieľať

Nápadov do kuchyne, ktoré vám pomôžu udržať riady a pomôcky v čistote nie je nikdy dosť. Pri niektorých jedlách dôjde automaticky k znečisteniu panvice, ktoré nemusí byť vždy jednoduché odstrániť. A priznajme, občas sa nám podarí aj niečo pripáliť... Čo s tým?

1. Ocot a sóda bikarbóna

Táto dvojkombinácia je účinná vždy všade, kde potrebujete vyčistiť niečo intenzívne znečistené alebo dokonca prečistiť odtok. Ocot sám osebe je viacúčelový čistiaci prostriedok. Môžete ho použiť ako dezinfekciu, netoxický čistiaci prostriedok na sklo a dá sa použiť aj v kuchyni na čistenie riadov, či rýchlovarnej kanvice zanesenej vodným kameňom.

Pozrite sa však na to, ako vám pomôže pri čistení pripálenej panvice: nalejte trocha vody na dno panvice a prilejte rovnaké množstvo octu. Nechajte zovrieť. Po minúte varu odstráňte z platničky a vylejte riedený ocot do dresu. Do prázdnej panvice pridajte lyžicu sódy bikarbóny a hubkou riad dočistite. Opláchnite čistou vodou.

2. Soľ

Aj klasická soľ môže pomôcť odstrániť pripáleninu. Je skvelým abrazívnym prostriedkom na drhnutie usadenej alebo pripálenej potravy – najmä hrubozrnná soľ. Môžete k nej pridať trošku prášku na pranie a horúcej vody alebo citrónovej šťavy, efekt sa ešte zvýši.

3. Kola

Určite ste už počuli alebo videli vtipy o tom, že kolovými nápojmi sa veľmi dobre čistí, dokonca aj upchaná toaleta. Čosi na tom skutočne je a mnohí odborníci na zdravie tvrdia, že kolu by sme mali vyčleniť z potravín a zaradiť medzi prípravky na udržiavanie domácností. Takže ako na to? Do ešte horúcej panvice nalejte kolu a pokryte ňou celé dno panvice. Nechajte odstáť, aby látky obsiahnuté v tomto nápoji uvoľnili pripálené jedlo. Potom stačí panvicu len opláchnuť a osušiť.

4. Šumivé tablety Alka Seltzer

Tento prípravok je primárne určený na boj proti „kocovine“, je však dobrým pomocníkom aj v kuchyni. Funguje podobne ako kola. Pridajte jednu-dve tablety do horúcej vody a nechajte ich pôsobiť. Po chvíli uvidíte výsledok. Nádobu opláchnite a usušte.

5. Kečup

Asi najprekvapivejším zo spomínaných prípravkov je kečup. Sám o sebe nie je dostatočne kyslý na to, aby vám pomohol odstrániť pripáleniny, ale dokáže oživiť a skrášliť hrnce so škvrnami na dne. Na postihnutú oblasť naneste tenkú vrstvu kečupu a nechajte 15 minút pôsobiť. Potom opláchnite a osušte.

Sabína Zavarská
Zdroj: diynetwork.com
Foto: shutterstock.com, flickr.com

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: čistenie odtoku umývadlá
Zdieľať článok

Diskusia