Otestovali sme pre vás populárne kávovary

14. 06. 2018
Zdieľať

Pre niekoho je posedenie pri kávičke pôžitkom počas chvíľ oddychu a pohody. Iní vidia v šálke kávy stimul, ktorý rozbehne ich vnútorný motor na plné obrátky. Bez ohľadu na to, ku ktorej skupine patríte, kávovar je šikovným pomocníkom, ktorý dokáže premeniť voňavé pražené zrnká na chutný povzbudzujúci nápoj.

Čo by ste mali vedieť o domácich kávovaroch

1. Mletie

Niektoré modely majú iba tri stupne mletia kávy, na iných ich nájdete aj celý tucet. Pravdou však je, že ak si jemnosť mletia raz nastavíte, meniť ju už nebudete. Mletie je svojím spôsobom hlučné, takže včasná či neskorá kávička môže zobudiť ostatných členov domácnosti. Nie je obvyklé, aby ste do automatu mohli v núdzi nasypať aj mletú kávu z vrecúška, pretože len z času na čas sa nájde model, ktorý má takúto predvoľbu.

2. Dávkovanie

Koľko gramov kávy pripadne na jedno espresso, koľko porcií espressa príde do horúceho mlieka a koľko vody či mlieka patrí do kompletného nápoja? To všetko sa dá s rôznou prehľadnosťou a náročnosťou v automate nastaviť. To všetko budete musieť tiež zistiť, kým nový stroj zladíte so svojimi chuťami a porcelánom, ktorý používate. Mnohé modely to riešia intuitívne a pamätajú si posledné nastavenia.

3. Jemné ladenie

Nečakajte, že budete mať nad automatom takú kontrolu ako nad pákovým espresso prístrojom. Dokážete upraviť hrúbku mletia či nastaviť teplotu vody  a svojím spôsobom aj dávkovanie kávy či čas extrakcie. Nemôžete však zasiahnuť do nasýpania a utláčania kávy a nedokážete ani prekonať rozsah povolených predvolieb. Buď sa podvolíte stroju, alebo budete používať takú kávu, ktorej chuť v ňom najlepšie vynikne.

4. Voda

Filter v plastovom zásobníku je štandardom. Rovnako aj krátke prepláchnutie stroja pri jeho zapnutí alebo vypnutí. Spočítajte si množstvo denne pripravených nápojov, pozrite sa na kapacitu zásobníka a budete mať predstavu o tom, ako budete s nádobou pracovať. Kávovar určite využijete viac v jedálni než v kuchyni, po vodu však budete musieť chodiť k najbližšiemu kohútiku. Ako rýchlo starne voda? To záleží na teplote v miestnosti.

5. Mlieko zjemní chuť

Latte, macchiato, cappuccino – to všetko sú obmeny rovnakého nápoja s odlišným pomerom a poradím surovín. Dôležité je, akým spôsobom dostanete mliečnu zložku do hrnčeka. Kým jednoduchšie modely vás pustia k parnej dýze, aby ste predviedli svoje zručnosti, úplné automaty si mlieko prisajú z papierového obalu, plastovej dózy alebo kovovej kanvičky cez hadičku. Hľadajte cestu, ktorá sa vám nezunuje.

6. Odpady

Po každom cykle vypadne kotúč vylúhovanej kávy do zásobníka, pri každom preplachovaní putuje voda do zbernej nádobky pod pohármi. Je iba na vás, aby ste ich vyprázdňovali skôr, ako sa v káve objaví pleseň a vo vode hnilobný kvas. Stačí neplánovaný odchod z domova, ktorý naruší rutinu pitia kávy a máte malú povinnosť navyše. Nie je to však nič, čo by vás mohlo nadmieru zaskočiť.

7. Údržba

Výrobcovia si uvedomujú, že ľudia sú leniví. Preto vyrábajú kávovary tak, aby boli čo najskromnejšie na údržbu a na potrebné  úkony vždy upozornili. Najčastejšie čistíte mliečny trakt, odvápňovanie prichádza raz za niekoľko mesiacov. Všetko sa odohrá bez toho, aby sa od vás žiadalo viac ako veľká nádoba pod dýzy a čistiaca tableta do zásobníka. Sú však modely, pri ktorých musíte i mazať mechanizmy.
 

KAVIAREŇ V POHODLÍ DOMOVA

Kávovar nie je kuchynským spotrebičom v pravom zmysle slova. Nevyťahujete ho zo skrinky, neumývate v dreze po každom použití a ani nezostáva odpočívať bez povšimnutia dlhé týždne. Stojí na svojom mieste, aby sa práve pri ňom deň čo deň rozvíjala kávičkárska atmosféra. 
 
Pri ňom cítite vôňu čerstvo zomletej kávy, pri ňom sa odohráva hlučný koncert mletia a extrakcie, z neho vychádzajú úžasné arómy. Ak si chcete túto pohodu vychutnať naplno, inšpiráciu hľadajte v kaviarňach. Všetko, čo sa vám v nich páči, sa pokúste preniesť aj do svojho príbytku. Porcelán, sušienky, časopis či kvet na stole, to všetko sa počíta do kávičkárskej pohody.
 
Kapacita
 
Pripravujete jednu kávičku denne pre dvoch ľudí? Alebo je u vás doma v „kávičkárskom kútiku“ stále rušno? Prihliadnite na to pri výbere. 
 
Automat
 
Ak stroj obstará mletie, dávkovanie, utláčanie a extrakciu na jeden klik, je to komfort. Ak ste náročný kávičkár, ochutnajte vopred, do čoho idete.
 
Na dosah
 
Používanie kávovaru musí byť výhodou, nie trestom. Potrebujete naň miesto, kde splní svoje poslanie bez prekážok.
 
Údržba
 
Treba vyliať zbernú misku po dvoch kávach? Alebo stačí urobiť tento úkon po dvanástich? A ako je to s mazaním mechanizmu? Cyklus údržby rozhoduje o komforte.
 
Mlieko
 
Cappuccino, café latte, macchiato – aj to sú kávičky, ktoré dokážu najšikovnejšie kávovary pripraviť bez toho, aby ste im museli pomáhať. Len pripojíte k hadičke nádobu s mliekom a káva bude hotová.

Marcela testuje

Kávovar – to nie je len cesta k horúcemu nápoju v hrnčeku, ale aj rutina, ktorú musíte absolvovať pri každej príležitosti znova a znova. Plníte zásobníky, preplachujete, vysýpate, vylievate, meníte nastavenia… Niekde to ide jednoducho, inde vám môžu byť detaily proti srsti. Vždy však vnímate celú atmosféru.

TESTOVANÉ MODELY

víťaz testu
 


Krups Evidence EA891C10

Krups Evidence EA891C10
Krups

Krups Evidence EA891C10 

Nápoje: 15 programov + predvoľby Extra Shot a Dark
Mlieko: cez hadičku z ľubovoľnej nádoby
Voda: 2,3 l zásobník s filtrom
 
AKO FUNGUJE: Cappuccino alebo dve? Silnejšie či s espressom navyše? Vyberiete mlieko z chladničky, podložíte dve šálky, ťuknete na tlačidlá a v jedinom cykle sa pripravia dva dokonalé nápoje. Tento stroj netreba preplachovať a predhrievať, všetku údržbu si rieši pred automatickým vypnutím sám. Páči sa nám pevné utláčanie kávy, spoľahlivý ohrev aj spôsob obsluhy. Všetko sa ponúka na tlačidlách a displeji, nič nemusíte hľadať v hĺbke menu. Každú zmenu, ktorú urobíte pri príprave nápoja, si stroj zapamätá, aby bol ten ďalší úplne rovnaký.
 
+++++     898,90 €
 

Saeco Incanto HD8922

Saeco Incanto HD8922
Saeco

Saeco Incanto HD8922

Nápoje: 6 programov + predvoľby intenzity
Mlieko: z odnímateľnej karafy
Voda: 1,8 l zásobník s filtrom
 
AKO FUNGUJE: Zapnete kávovar a keď sa po zahriatí automaticky prepláchne, všetko je pripravené. Vložíte karafu s mliekom, vyberiete nápoj i jeho intenzitu a ostatné prebehne automaticky. Keramický mlynček môže zomlieť zrná, alebo môžete vsypať do prístroja mletú kávu. Obsluha je intuitívna, údržba nenáročná a zvyknúť si musíte len na jediné – nepoložiť šálku pod automat skôr, ako prebehne prepláchnutie. Inak si pripravíte kávičku s nechceným bonusom. Mlynček má trvácne keramické kamene, kávový mechanizmus možno vybrať a opláchnuť.
 
++++                                                                          599,00 €
 

Délonghi Ecam Magnifica 22.113B

Délonghi Ecam Magnifica 22.113B
De longhi

Délonghi Ecam Magnifica 22.113B 

Nápoje: espresso s predvoľbou objemu, sily a teploty
Mlieko: speňovacia dýza
Voda: 1,8 l zásobník s filtrom
 
AKO FUNGUJE: Ak si potrpíte na dobré espresso a mliečne kávové nápoje sú pre vás ako zákusok, možno sa vám zapáči tento model. Bez toho, aby ste museli čítať drobné písmenká na displeji, tlačidlami a otočným voličom si vyberiete espresso podľa svojho gusta. Očakávajte mlynček so širokým rozsahom nastavení a klasickú parnú dýzu, ktorou si na počkanie vyrobíte mliečnu penu alebo horúce mlieko podľa toho, akú zručnosť v tejto príprave dosahujete. Ide o jednoduchý stroj, ktorý vás pri rutinnom používaní ničím nezaskočí.
 
++++-     329,00 €
 

Beko CEG7425

Beko CEG7425
BEKO

Beko CEG7425

Nápoje: 4 programy s predvoľbou intenzity
Mlieko: cez hadičku z ľubovoľnej nádoby
Voda: 1,4 l zásobník s filtrom
 
AKO FUNGUJE: Nezáleží na tom, či máte mletú kávu alebo zrnkovú. Naplníte zásobník, vložíte hadičku do nádoby s mliekom a správnym tlačidlom pripravíte nápoj na mieru. Nie je tu displej, ktorý by komplikoval ovládanie, všetko sa točí okolo piktogramov bez možnosti jemných nastavení. Pri tých sa musíte spoľahnúť na vkus výrobcu. Zaujímavosťou tohto modelu je, že dokážete do karafy pripraviť až 8 porcií naraz. Ide o dobre stavaný stroj, ktorý znesie intenzívnu záťaž v početnej domácnosti, hoci patrí medzi najlacnejšie z nášho testu.
 
++++     331,92 €
 

Ariete Vintage ART1389/14

Ariete Vintage ART1389/14
www.vzdy.sk

Ariete Vintage ART1389/14

Nápoje: manuálne espresso
Mlieko: speňovacia dýza
Voda: 0,9 l zásobník 
 
AKO FUNGUJE: Ak máte pocit, že automat nedokáže vyhovieť vašim potrebám, všimnite si tento manuálny pákový model. Za klasickým vzhľadom sa ukrýva plná kontrola – sami si páčkou riadite sparenie kávy a jej extrakciu, sami si dohliadnete na teplotu. Počítajte s výkonným čerpadlom, ktoré si poradí aj s intenzívnejšie utlačenou kávou. Hoci ide o útly stroj s jemnými kontúrami, robustnosť vyhotovenia vás presvedčí o jeho kompetentnosti. Jediné, čo k nemu potrebujete navyše, je mlynček, s ktorým dosiahnete potrebnú jemnosť mletia.
++++-     169,00 €
www.vzdy.sk

TIPY NA DOKONALÚ KÁVIČKU

1 Čerstvá voda rozvíja chuť kávy. Nenechajte ju starnúť v zásobníku kávovaru niekoľko dní. Meňte ju deň po dni. 
 
2 Ak automat umožňuje nastaviť jemnosť mletia kávy a teplotu vody, urobte to. Zmenou predvolieb vylepšíte výslednú chuť.
 
3 Preplachujte mliečny systém po každom použití. Nepodstupujte túto priebežnú údržbu až vtedy, keď sa upchá dýza.
 
4 Najlepšia kávička je z pražiarne a nie zo supermarketu. Nájdite si vo svojom okolí špecialistu, ktorý sa trafí do vašej chute.
 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

 
TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: kavovary
Zdieľať článok

Diskusia