Starostlivosť o bazén sa vyplatí (1. časť)

04. 04. 2006
Zdieľať

Plávanie je šport, ktorý pomáha udržať telo v dobrej kondícii. Je to ideálna aktivita vhodná pre všetky vekové kategórie. Táto činnosť spája niekoľko kladov súčasne: okrem toho, že sa významnou mierou podieľa na redukcii telesnej hmotnosti, nezaťažuje pohybové ústrojenstvo a je vynikajúcim prostriedkom na odbúranie každodenného stresu. Tieto fakty stoja zato, aby ste popremýšľali o vlastnom bazéne. A ak ho už máte, viete, ako sa oň správne starať? Nezabúdajte, že pozornosť venovaná vášmu bazénu sa vám vráti v kvalite pôžitku z plávania.


Starostlivosť o bazén sa vyplatí (1. časť)

47432

Ak sa už na vašom pozemku nachádza bazén akéhokoľvek typu, znamená to, že ste rozlúskli dilemu: Prečo mať bazén? Vec však nie je definitívne vyriešená. Dá sa povedať, že všetko sa ešte len začína. Nevyhnutnou súčasťou každého bazéna, interiérového alebo exteriérového, sú zariadenia zabezpečujúce rozvod vody, cirkuláciu, filtráciu a ohrev vody. Medzi tzv. prídavné technologické vybavenie patria napríklad zariadenie na plávanie proti prúdu či masážne zariadenie. Problematiku starostlivosti o súkromný bazén možno rozdeliť na tieto základné okruhy:


  • mechanická úprava – čerpadlo s filtrom, so skimmerom a s dýzami plus prídavné zariadenia (vysávač, kefa),


  • dezinfekcia vody,


  • tepelná úprava vody.

Filtrácia

Aby voda vo vašom bazéne bola priezračná, potrebujete viacero zariadení, ktoré sa starajú o jej čistotu. Základné pravidlo znie: voda musí cirkulovať. Každý liter vody by sa mal prefiltrovať približne každé štyri hodiny. Od veľkosti bazéna závisí aj veľkosť filtračného zariadenia. Napríklad ak má váš bazén objem 60 m3, platí rovnica:

60 : 4 = 15


Starostlivosť o bazén sa vyplatí (1. časť)

47427

Výsledok, v tomto prípade číslo 15, znamená, že potrebujete pätnásťkubíkové čerpadlo, aby voda z vášho bazéna dostatočne cirkulovala a prešla úpravou. Filtrácia je vlastne mechanický čistiaci proces. Skimmer, zberač nečistôt, nasáva vodu do filtračného zariadenia, kde prechádza úpravou. Takto vyčistená voda cirkuluje spätne do bazéna pomocu čerpadla a dýz.
Podľa filtračnej výplne rozlišujeme kartušovú a pieskovú filtráciu. Kartuše sú vyrobené z tkaniny podobnej papieru s vysokým filtračným stupňom. Poskladaná kartušová vložka je umiestnená vo filtračnom paneli, kde zachytáva nečistoty. Pieskový filter pracuje na odlišnom princípe. Voda prechádza cez filtračnú nádobu, kde je piesok. Ten má určitú zrnitosť. Kvalita filtrácie však nezávisí len od zrnitosti samotného piesku. Na to, aby cez filter neprešli menšie nečistoty, sa k piesku do filtra pridáva tzv. koagulant, ktorý viaže nerozpustné častice obsiahnuté vo vode. Ten obalí znečistené častice a tie sa zachytia v pieskovom filtri, a tak sa zabráni ich spätnej cirkulácii do bazéna.


Starostlivosť o bazén sa vyplatí (1. časť)

47435

Aj filtračné zariadenie treba občas prečistiť. Aspoň raz mesačne nezabudnite odstrániť hrubé nečistoty zachytené vo filtračných vakoch. Takisto skontrolujte množstvo piesku v pieskovom filtri, prípadne či kartušová náplň nie je poškodená a či je správne umiestnená. Výrobcovia týchto zariadení odporúčajú dodržiavať filtračný čas. Základný vzorec pre chod filtračného zariadenia je:

dĺžka filtrácie/deň = teplota vody : 2

Príklad: Ak je teplota vody 28 °C, výpočet je: 28 : 2 = 14. To znamená, že filter by mal byť v prevádzke 14 hodín za deň.

Pomocné zariadenia na čistenie


Starostlivosť o bazén sa vyplatí (1. časť)

47433

K mechanickému čisteniu neodmysliteľne patria aj kefa na odstraňovanie nečistôt zo stien bazéna a vysávač. Vysávače môžu byť ručné na teleskopicej tyči alebo automatické, pripojené hadicou priamo na skimmer. V ponuke sú aj autonómne plnoautomatické elektrické vysávače, ktoré vysávajú nečistoty z dna a zo stien bazéna. Na rozdiel od svojich príbuzných domácich pomocníkov sa pohybujú vo vode. Sú vhodné najmä pre majiteľov väčších bazénov.

Správna dezinfekcia
– dvojnásobná ochrana

Na otázku, aká by mala byť voda v bazéne, je jedna správna odpoveď – pitná. To znamená, že by mala byť číra až krištáľovo priezračná (ideálne je, ak je bezfarebná), bez akéhokoľvek zápachu. Pri kúpaní sa do vody vnášajú mikroorganizmy, ktoré sa v nej ďalej rozmnožia, ak tomu nezabránime. Taká bazénová voda je zdrojom infekcií a nákaz. Preto je dôležité venovať pozornosť dezinfekcii vody. V súčasnosti poznáme niekoľko spôsobov dezinfekcie bazénovej vody.


Starostlivosť o bazén sa vyplatí (1. časť)

47440

Klasickým a najbežnejším spôsobom je dezinfekcia chlórom. Môže byť tekutý alebo pomaly- a rýchlorozpustný (vo forme tabliet). Rýchlorozpustný chlór, tzv. šokový, slúži na okamžitú dezinfekciu bazénovej vody – napríklad po dlhšom nepoužívaní bazéna alebo pri väčšom počte kúpajúcich. Rýchlorozpustný chlór účinne pôsobí na plesne, baktérie a iné vírusy. Osvedčil sa v boji proti riasam – jeho aplikácia zabraňuje šíreniu týchto rastlín. Je dôležité, aby ste dno a steny bazéna vyčistili (pomocou vysávača a kefy) nielen po šokovej úprave vody, ale nečistoty treba z bazéna odstraňovať priebežne. Pomalyrozpustný chlór pridávajte do vody raz za týždeň, rýchlorozpustný chlór raz za mesiac, prípadne podľa potreby (pri veľkom znečistení vody a bazéna). Počas prevádzky bazéna treba merať hodnotu chlóru jedenkrát týždenne, v období horúčav aj častejšie. Pred meraním skontrolujte a prípadne upravte hodnotu pH vody. Dávkovanie chlóru zabezpečujú automatické dávkovače. Chemická úprava je spojená s mechanickým čistením.

Ďalším spôsobom úpravy vody je ozonizácia. Ozón je veľmi účinný dezinfekčný prostriedok. Rýchlo reaguje na väčšinu mikroorganizmov a organických látok znečisťujúcich vodu. Oproti chlóru má výhodu – nezapácha. Jeho nevýhodou je rýchla spotreba a s ňou súvisiaca rýchlejšia možnosť opätovného znečistenia. Preto je dôležité správne naprojektovať jeho dávkovanie, t. j. okrem iného zabezpečiť aj rovnomernú cirkuláciu vody a intenzitu prúdenia, aby bol účinnejší. Odporúčaná dĺžka času dennej prevádzky ozonizátora je minimálne dvakrát po šesť hodín. Dodávatelia a výrobcovia bazénov odporúčajú kombináciu s inou formou chemického čistenia, napríklad s chlórom (keď je ozonizátor mimo prevádzky).

Ionizácia je menej známy spôsob ošetrovania bazénovej vody. Na dezinfekciu sa najčastejšie používajú ióny striebra a medi, ktoré likvidujú baktérie. Táto metóda si vyžaduje dlhšie pôsobenie.

Vodu v bazéne možno dezinfikovať aj pomocou fyzikálnych metód. Ich výhodou je, že sa do vody nedostanú látky, ktoré by zmenili jej chuť či farbu. Medzi tieto metódy patria:


  • UV žiarenie – cez ultrafialové lampy preteká voda a UV žiarenie ničí mikroorganizmy nachádzajúce sa v nej;


  • ultrazvuk – jeho pôsobením sa zrýchľuje pohyb malých molekúl, ktoré naberajú takú rýchlosť, že trhajú tie väčšie; tento spôsob je ekonomicky náročný;


  • dezinfekcia teplom – voda sa zahrieva na 70 až 75 °C a pri tejto teplote sa ničia baktérie, no na druhej strane výskumy dokázali zvýšenú tvorbu vodného kameňa.

Kategória: Relax Stavba a rekonštrukcia Záhradné stavby
Tagy: bazén bzzz
Zdieľať článok

Diskusia