Čo treba vedieť pred zahraničnou dovolenkou s vašim domácim miláčikom

23. 07. 2013
Zdieľať

S nimi alebo bez nich? Ak nemáte nikoho, kto by vám ich postrážil, „pribaľte si ich do batožiny“ a cestovné dobrodružstvá s chlpáčmi sa môžu začať.

Ak cestujete so psíkom, mačkou či fretkou do zahraničia, budete pre nich potrebovať:

• medzinárodný preukaz pre malé zvieratá – „cestovný pas zvieraťa – Pet passport“, ktorý získate u svojho veterinárneho lekára

• očkovanie proti besnote

• nezameniteľné označenie zreteľne čitateľným tetovaním alebo mikročipom

• pribaľte im pohodlnú prikrývku, suchú, savú handru, igelitovú tašku, vlhčené utierky, osviežovač vzduchu, cestovnú misku a fľašu vody, obľúbenú hračku a v prípade ustráchanejších štvornožcov im podajte utlmujúce prostriedky, ktoré im pomôžu cestu autom prežiť bez stresu.

Cestovanie autom s vaším zvieratkom dáva najviac slobody na tzv. vyprázdňovacie prestávky. Aj tu však platí niekoľko cestovateľských obmedzení:

• Psík musí byť umiestnený za mriežkou v batožinovom priestore alebo si zaobstarajte špeciálne postroje či pásy, ktoré sa fixujú priamo do zámkov sedadiel vo vozidle.

• Tesne pred jazdou zvieratko nekŕmte.

• Psie hlavy vystrčené z okien môžu spôsobiť prechladnutie a zápaly očí.

Ak si zvieratko so sebou brať nechcete či nemôžete, vyskúšajte psie hotely, ktoré poskytujú venčiaci, kŕmiaci, hrací komfort pre vášho miláčika. Vopred si však hotel prehliadnite a zvieratko naň postupne privykajte.

K moru sa autobusom  so zvieratkom nedostanete. Takže kam, za koľko a s čím?
Na diaľkových autobusových linkách zaplatíte za veľkého psa polovičné cestovné. Za psa s prepravkovými rozmermi 40 centov, a ak sa rozhodnete preskúmavať okolie na prímestských linkách, za malého psíka v prepravke s uzavretým dnom zaplatíte cestovné podľa počtu kilometrov od 3,92 do 6,03 €. Veľkému psíkovi kúpte lístok za polovičnú cenu.

• Psík musí mať náhubok a musí byť na krátkej vôdzke.

• V jednom autobuse sa môže viezť len jeden pes na vôdzke.

• Niektoré linky zvieratá neprepravujú, pre istotu sa informujte u dopravcu.


Chlpáči cestujú

Chlpáči cestujú
thinkstock.com

Vlakovanie je už na prepravu zvierat zložitejšie. Prepravky, náhubky, vôdzky,… A aj tak všetko závisí od tolerantnosti spolucestujúcich. A preto:

• Malé zvieratá prevážajte umiestnené v klietkach, košíkoch alebo v iných uzatvárateľných schránkach s nepriepustným dnom. V tomto prípade cestovný lístok neplatíte. Prepravka ale musí byť umiestnená tak, aby neprekážala, ideálne pod vlastným sedadlom alebo na vlastných kolenách.

• Za väčšieho psíka sa platí lístok pre psa, čo je polovica ceny toho človečieho. Pes musí mať náhubok, vôdzku, nesmie sedieť na sedadle a s prepravou musia súhlasiť všetci cestujúci v kupé. Miestenka na psy sa nevydáva. Ak máte miestenku vy a vaši spolukupéčkari nesúhlasia s prepravou vášho zvieratka, požiadajte o pomoc pri hľadaní nového miesta sprievodcu.

• Jedálenský vozeň je pre zvieratá uzatvorený. V lôžkových a ležadlových vozňoch svojho psíka prepravovať môžete, ak si rezervujete samostatné kupé alebo so súhlasom spolunocľažníkov.


Chlpáči cestujú

Chlpáči cestujú
thinkstock.com

Lietadlo

Pre lietajúce psy platí nasledovné:

• Zviera do 8 kg si môžete zobrať so sebou na palubu lietadla v špeciálnej schránke. Tie väčšie budú musieť cestovať v batožinovom priestore a to znamená prepravku alebo klietku s nepriepustným dnom a otvormi na dýchanie označenú visačkou, na ktorej je meno a adresa a telefonickým kontaktom na majiteľa.

• Počas letu sa môžete o správaní zvieratka informovať u leteckého personálu, ktorý podpalubie monitoruje pomocou kamier.

• Niektoré linky berú len obmedzený počet psov či dokonca môžu prepravu zvierat odmietnuť, cenník si každá spoločnosť stanovuje sama. Informujte sa radšej skôr a prepravu zvieratka si rezervujte spolu s rezerváciou letenky.

• Zvieratko musí mať v schránke dostatok priestoru, musí byť vybavená jedlom, vodou s možnosťou doplnenia vody zvonku schránky.


Chlpáči cestujú

Chlpáči cestujú
thinkstock.com

Niektoré krajiny vyžadujú aj ďalšie vyšetrenia – napríklad vyšetrenie krvi zvieraťa na obsah protilátok ako potvrdenie účinnosti vakcinácie proti besnote. Pred cestou sa preto radšej informujte, pretože každá krajina môže mať vlastné požiadavky.

MHD
Drobné zvieratá len ak sú umiestnené v klietke alebo v schránke s nepriepustným dnom, a psík len na krátkej vôdzke a s nasadeným náhubkom a len so súhlasom vodiča vozidla. A ešte platí v MHD toto:

• Schránka zvieraťa je považovaná za batožinu.

• Ak zviera nie je umiestnené v taške alebo malej schránke, označte si ďalší obyčajný (nezľavnený) cestovný lístok alebo kombinovaný cestovný lístok pre jednu osobu so psom.

Kategória: Relax
Zdieľať článok

Diskusia