Prečo je saunovanie dôležité, a pre ktorú saunu sa rozhodnúť?

11. 12. 2017
Zdieľať

Saunu ľudstvo používa už viac ako 2 000 rokov a neustále sa odhaľujú jej pozitívne účinky na náš organizmus. Prečo sa teda raz za čas poriadne nevypotiť?

Oddych pre telo aj myseľ

Už starí Rimania si stavali horúce kúpele a trávili v nich nielen voľný čas, ale aj dohadovali obchody a uskutočňovali politické rozhodnutia. Okrem toho, že sauna blahodarne pôsobí na ľudské telo, je zároveň aj príjemným miestom na posedenie v kruhu blízkych osôb. Čoraz častejšie ju nachádzame aj v bežných domácnostiach. Pobytom v nej dochádza k výraznému uvoľneniu svalov, zvyšuje sa kĺbová ohybnosť a látková výmena, zlepšuje sa tepelná regulácia a človek si oddýchne po fyzickej a psychickej stránke. Saunovanie vedie k otužovaniu a ochrane organizmu pred celým radom infekčných a degeneračných chorôb. Pomáha vylučovať odpadové splodiny metabolizmu. Dochádza pri ňom k dokonalému prekrveniu kože a svalstva. Ale pozor, sauna môže pôsobiť nielen uvoľňujúco a regeneračne, ale rovnako aj ako namáhavý dvojhodinový tréning v posilňovni. Saunujte sa teda uvážlivo.

Liečivá sila byliniek – breza prečisťuje obličky a pomáha pri reumatických ťažkostiach, eukalyptus rozpúšťa hlieny, potláča zápaly, pomáha pri ochorení dýchacích ciest, kosodrevina pomáha pri liečbe ústnej dutiny a nosohltana a medovka zasa podporuje spánok, uvoľňuje kŕče, je účinná pri črevných a žalúdočných ťažkostiach.

Potenie je zdravé

Princíp saunovania tkvie v tom, že telo sa snaží brániť proti prílišnému prehrievaniu potením. Pod vplyvom tepla stúpa naša pulzová frekvencia a rozširujú sa krvné cievy. Krv sa ľahšie dostáva k povrchu tela a aktivuje potné žľazy. Telo sa ochladzuje potením, čo je účinné najmä v suchej saune, kde sa teplota pohybuje medzi 80 a 100 °C. Počas saunovania sa dokážeme zbaviť od 100 až do 2 000 gramov vody, preto je veľmi dôležitý pitný režim pred saunovaním aj počas neho. Dĺžka pobytu v saune je individuálna. Vo všeobecnosti sa odporúča 10 až 20 minút počas jednej návštevy. Potom by mala nasledovať fáza rýchleho schladenia v bazéne s 8- až 12-stupňovou vodou. Procedúra prehriatia a schladenia by sa mala zopakovať dva, maximálne tri razy. Nasledovať by mala fáza odpočinku. Saunovanie by si mali odpustiť ľudia s kardiovaskulárnym ochorením, s niektorými neurologickými či tráviacimi ťažkosťami, tehotné ženy, ľudia s chorou štítnou žľazou, obličkami aj diabetici.

Prvá zmienka o „kúpaní v pote“ pochádza z neskorej doby bronzovej (1500 – 900 p. n. l.). Saunu predstavovali zahriate kamene poukladané do stredu obydlia, ktoré slúžili na kúrenie. Neskôr si ľudia stavali už špeciálne pece, do ktorých sa chodili potiť. Pec naplnili lávovými kameňmi a tá potom dymila do interiéru sauny.

Začiatkom 18. storočia sa začali používať pri saunovaní špeciálne pece na drevo, neskôr tehlové komíny, plechové pece, napokon v roku 1940 vyrobili vo Fínsku elektrickú saunovú pec.

Ktorá je ta pravá?

Komu nerobia dobre privysoké teploty, môže vyskúšať parnú saunu, prípadne si prečistiť dýchacie ústrojenstvo v relaxačnej bylinkovej saune. Rôzne zdravotné problémy pomáha zasa zmierňovať infrasauna, ktorá má tú výhodu, že nezaberie veľa miesta a dá sa pomerne jednoducho inštalovať do akejkoľvek miestnosti v domácnosti, keďže nepotrebuje prívod vody ani odtok a na jej prevádzku stačí obyčajná elektrická zásuvka.

Ak máte problémy s tlakom, šok z ponorenia do studeného bazéna sa neodporúča, zvoľte radšej sprchu.

Fínska, parná, infra

Steny fínskej sauny sú obložené dreveným obkladom, najčastejšie zo smreka. Teplota prostredia sa pohybuje od 95 až do 105 °C. Výšku teploty môžete regulovať rôznou polohou na lavičkách. Odporúčaný čas je 15 minút. Pred vstupom sa treba osprchovať, rovnako aj po saunovaní, aby ste sa zbavili potu predtým, ako sa ponoríte do ochladzovacieho bazéna. Parná sauna sa zvykne nazývať aj „turecký kúpeľ“.

Zväčša je umiestnená v kupolovitej miestnosti s lavicami po obvode, strop je upravený tak, aby po ňom zrážaná voda stekala a nekvapkala. Na výrobu pary sa používa parný generátor. V takejto saune zvykne byť vysoká až stopercentná vlhkosť a relatívne nízka teplota (okolo 40 až 55 °C). Na rozdiel od fínskej je parná sauna menej náročná na technológie a materiály, preto je dostupná a použiteľná aj v bežných kúpeľniach vo forme špeciálneho parného sprchovacieho boxu. Aj po takejto saune padne vhod studená sprcha a následný odpočinok. Infrasauna je založená na princípe prehriatia tela pomocou infražiarenia.

Na drevených stenách sauny sú infražiariče, ktoré produkujú infračervené svetlo. To má silné liečivé účinky, keďže preniká až do hĺbky 4 centimetre pod povrch pokožky, vytláča pot a stimuluje svaly a orgány, povzbudzuje krvný obeh. Výhodou infrasauny je nižšia teplota (okolo 55 °C), teda je prístupná aj ľuďom, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu využívať klasickú fínsku saunu.

FÍNSKA SAUNA Fínka sauna Tuula patrí medzi tie väčšie a umožňuje saunovanie v ľahu aj dvom osobám naraz. Veľkou prednosťou je, že každá lavica je umiestnená v inej výške, takže presunom z jednej na druhú budete môcť jednoducho meniť teplotu, v ktorej sa chcete saunovať. Korpus tvorí pevná rámová konštrukcia, vonkajšie panely sú vyrobené z dreva severského smreka, vstupné dvere sú zo špeciálneho tvrdeného bezpečnostného skla. Lavice sú z osikového dreva, ktoré vyniká minimálnou tepelnou vodivosťou, hebkosťou a nízkou hmotnosťou. Pri dotyku s pokožkou nepáli a aj pri vysokých teplotách v saune zostáva príjemne hrejivé. www.mountfield.sk
Mountfield

FÍNSKA SAUNA

Fínka sauna Tuula patrí medzi tie väčšie a umožňuje saunovanie v ľahu aj dvom osobám naraz. Veľkou prednosťou je, že každá lavica je umiestnená v inej výške, takže presunom z jednej na druhú budete môcť jednoducho meniť teplotu, v ktorej sa chcete saunovať. Korpus tvorí pevná rámová konštrukcia, vonkajšie panely sú vyrobené z dreva severského smreka, vstupné dvere sú zo špeciálneho tvrdeného bezpečnostného skla. Lavice sú z osikového dreva, ktoré vyniká minimálnou tepelnou vodivosťou, hebkosťou a nízkou hmotnosťou. Pri dotyku s pokožkou nepáli a aj pri vysokých teplotách v saune zostáva príjemne hrejivé.

INFRASAUNA Infrasauna Marimex Smart 1001 L sa vďaka svojmu dizajnu hodí do každého interiéru a umožňuje vychutnať si čaro saunovania dvom osobám naraz. Kompaktné rozmery dovoľujú umiestniť ju do rodinného domu i priestornejšieho bytu. Relaxáciu v nej si môžete spríjemniť aj LED svetelnou terapiou. Vnútri je rozmiestnených šesť karbónových žiaričov, ktoré tvoria tenké pásy a vyvinú povrchovú teplotu 70 – 170 °C. Maximálnu teplotu dosiahnu síce pomalšie, avšak majú dlhšiu životnosť (pri saunovaní 3-krát týždenne cca 90 rokov). Tento typ žiaričov prehreje ľudské telo rovnomerne a do hĺbky. www.marimex.sk
Marimex

INFRASAUNA

Infrasauna Marimex Smart 1001 L sa vďaka svojmu dizajnu hodí do každého interiéru a umožňuje vychutnať si čaro saunovania dvom osobám naraz. Kompaktné rozmery dovoľujú umiestniť ju do rodinného domu i priestornejšieho bytu. Relaxáciu v nej si môžete spríjemniť aj LED svetelnou terapiou. Vnútri je rozmiestnených šesť karbónových žiaričov, ktoré tvoria tenké pásy a vyvinú povrchovú teplotu 70 – 170 °C. Maximálnu teplotu dosiahnu síce pomalšie, avšak majú dlhšiu životnosť (pri saunovaní 3-krát týždenne cca 90 rokov). Tento typ žiaričov prehreje ľudské telo rovnomerne a do hĺbky.

PARNÝ BOX Parný box Nexis R90 vám zaručí jemnú starostlivosť o pokožku a prispeje k zlepšeniu funkcie dýchacích ciest. Môžete si v ňom nastaviť teplotu a vlhkosť v rôznych hladinách. Parný kúpeľ prečistí vašu pokožku až do pórov, uvoľní vás po napätí a strese, zlepší elasticitu pokožky a stimuluje váš krvný obeh. Nastavením vlastného osvetlenia si vytvoríte príjemnú atmosféru na relax a bonusom môže byť aj zabudované rádio. www.novellini.co.uk
www.novellini.co.uk

PARNÝ BOX

Parný box Nexis R90 vám zaručí jemnú starostlivosť o pokožku a prispeje k zlepšeniu funkcie dýchacích ciest. Môžete si v ňom nastaviť teplotu a vlhkosť v rôznych hladinách. Parný kúpeľ prečistí vašu pokožku až do pórov, uvoľní vás po napätí a strese, zlepší elasticitu pokožky a stimuluje váš krvný obeh. Nastavením vlastného osvetlenia si vytvoríte príjemnú atmosféru na relax a bonusom môže byť aj zabudované rádio.

Viac ako 2 500 ručne opracovaných šindľov zo smrekového a osikového dreva zaisťuje dokonalú ochranu pred nepriazňou počasia a robí z tejto sauny skutočne unikátnu stavbu, doslova umelecké dielo. Kupolovitý tvar zaručuje dokonalú cirkuláciu vzduchu a najvyšší komfort saunovania. Vnútri sa nachádza vykurovacie teleso na tuhé palivo vrátane komínového systému. www.kupelne-ptacek.sk
Ptáček – veľkoobchod, a.s.

IGLU SAUNA

Viac ako 2 500 ručne opracovaných šindľov zo smrekového a osikového dreva zaisťuje dokonalú ochranu pred nepriazňou počasia a robí z tejto sauny skutočne unikátnu stavbu, doslova umelecké dielo. Kupolovitý tvar zaručuje dokonalú cirkuláciu vzduchu a najvyšší komfort saunovania. Vnútri sa nachádza vykurovacie teleso na tuhé palivo vrátane komínového systému.

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 11/2017

Kategória: Relax
Tagy: sauny
Zdieľať článok

Diskusia