Akými rastlinami dotvoriť pracovňu, aby sme sa v nej cítili príjemne?

22. 07. 2016
Zdieľať

Vhodne zvolená skladba zelene domácu pracovňu zatraktívni, pomôže v nej zvýšiť vzdušnú vlhkosť, zachytí prachové častice aj nebezpečné škodliviny zo vzduchu a zároveň pomôže zregenerovať myseľ počas pracovných prestávok.

Čoraz viac ľudí v súčasnosti pracuje z domu, prípadne si k práci sadá aj večer, a tak sa samostatné pracovne stali prirodzenou súčasťou mnohých domácností. K vytvoreniu príjemného pracovného prostredia môže dopomôcť nielen zariadenie, ale aj vhodne zvolená interiérová zeleň. Nie všetky rastlinné druhy sú totiž do priestoru, v ktorom je nevyhnutná plná koncentrácia, vhodné – vyhnúť by ste sa mali druhom s voňavými kvetmi, tŕňmi alebo minimom lístia, pretože by mohli spôsobovať vnútorný nepokoj.  

V pracovni sa uplatnia aj sezónne kvitnúce druhy ako kalanchoe, africké fialky či rozmanité broméliovité rastliny. 

Účinné čističe  

Skladba zelene by mala byť v pracovni (podobne ako v celom byte) dokonale premyslená. Okrem estetickej funkcie môže zeleň pozitívne vplývať na kvalitu pracovného prostredia, teda aj na zdravie človeka. Vybrané druhy rastlín napríklad dokážu spoľahlivo vyčistiť vzduch od prachových častíc, ktoré sa zbierajú na počítači a ďalšej technike. Medzi účinné zelené filtre patria najmä druhy s menšími listami, ako sú figovník alebo brečtan.

V pracovni sa môžu vyskytovať aj škodlivé chemické látky (formaldehyd, benzén, alebo trichlóretylén). Niektoré rastliny ich dokážu zachytiť a následne rozložiť. Pri zachytávaní formaldehydu sú účinné kvitnúce azalky, gerbery, difenbachie, zelenec, filodendron a sansevieria (tzv. svokrine jazyky). Benzén a trichlóretylén zase pohlcuje a eliminuje brečtan, dracéna alebo lopatkovec. Pracovne sú neraz aj jediné miesta v byte, kde sa fajčí. Škodlivé účinky cigaretového dymu dokáže účinne znížiť brečtan.

Rastliny výraznou mierou ovplyvňujú aj vlhkosť vzduchu. Najviac vody vyparujú veľkolisté druhy (banánovník, monstera, izbová lipka, palmy, filodendrony, figovník veľkolistý alebo šachor). 


Veľkolistý figovník patrí k k druhom, ktoré vyparia najviac vody a tým prispievajú k zvýšeniu vzdušnej vlhkosti.

Akými rastlinami dotvoriť pracovňu?


Veľkolistý figovník patrí k k druhom, ktoré vyparia najviac vody a tým prispievajú k zvýšeniu vzdušnej vlhkosti.

Správne umiestnenie 

Zeleň v pracovni nikdy nesmie pôsobiť príliš dominantne – nepatria sem rýchlorastúce druhy, ktoré by dospelosti mohli pre svoje rozmery prekážať. Podstatné je zachovať dobrý prístup k pracovnému stolu a počítaču, tlačiarni, telefónu, jednotlivým skrinkám a poličkám s písomnosťami. Myslieť treba aj na dostatok svetla, ktorý je nevyhnutný na prácu aj zdravý rast rastlín – pri zhoršených svetelných pomeroch a umelom osvetlení im totiž nemožno vytvoriť adekvátne rastové podmienky.

Pracovňa sa tiež v mnohých prípadoch vetrá častejšie ako iné miestnosti, čo v zimných mesiacoch nemusí pestovaným izbovkám prospievať. Z tohto dôvodu je vhodnejšie umiestniť črepníky so zeleňou skôr ďalej od okna, prípadne dverí. Môžete na to využiť rôzne konzoly, stolíky, poličky, prípadne rastliny situovať priamo na podlahu. Možno nimi vyplniť i nevzhľadný kút alebo nevyužitý výklenok a veľmi efektne ukážu na parapete alebo priamo na poličkách. Takéto umiestnenie výrazne ušetrí priestor, čo ocenia najmä majitelia menších pracovní.


Akými rastlinami dotvoriť pracovňu?

Akými rastlinami dotvoriť pracovňu?

Vhodné druhy 

Do pracovne sa odporúča zvoliť druhy, ktoré nevyžadujú systematickú ani špecifickú starostlivosť – pri pracovných povinnostiach sa na ne totiž často zabúda. Ak máte dostatok miesta, dobrou voľbou je figovník (Ficus benjamina), šeflera (Schefflera arboricola) alebo krotónovec (Codeaum variegatum).

Uplatnia sa tu aj dracény (Dracena deremensis), nenáročné difenbachie (Diffenbachia picta), aglaonémy (Aglaonema), juky (Yucca elephantipes), filodendrony (Phillodendron scandens a erubescens) alebo araukárie (Araucaria heterophyla), zaujímavá môže byť aj aspidistra (Aspidistra elatior), dekoratívne a užitočné izbové lipky (Sparrmannia africana), lopatkovce (Spathiphyllum wallisii) alebo rôzne druhy paliem. 

Sýtozelené listy rastlín pomáhajú odbúravať stres a upokojujú oči.

Akými rastlinami dotvoriť pracovňu? 

1 Police
Najmä pri nedostatku miesta nachádza zeleň uplatnenie vysoko na policiach. Vhodnou voľbou sú druhy s plazivými výhonkami – nenáročný filodendron (Philodendron scandens) alebo rýchlorastúci cisus (Cissus rhombifolia). Klasikou je potosovec, brečtan mimoriadne ocenia fajčiari.   

2 Kút 

Do svetlého kúta možno umiestniť aj atraktívnu XXL rastlinu, napríklad druh s väčšími listami, ktorý pomôže zvýšiť vlhkosť vzduchu miestnosti. Vhodný bude aj kvitnúci lopatkovec, napríklad robustnejšie pôsobiaci kultivar ’Clevelandii‘. Prosperovať by tu mohla aj nenáročná šeflera alebo klasická dracéna. 

3 Parapet

Na okennom parapete je sa výborne uplatnia sezónne kvitnúce druhy (kalanchoe), ale aj mnohé sukulenty, ktoré nevyžadujú veľa pozornosti. Ak nie je úplne zaliaty slnkom, môžu tu vyniknúť bromélie alebo kvitnúce gerbery, ktoré majú schopnosť čistiť vzduch od škodlivín.  


Zaujímavou možnosťou predelenia pracovnej zóny môže byť stojan na kvety tvorený viacerými menšími kvetináčmi. (foto: IKEA)

Akými rastlinami dotvoriť pracovňu?


Zaujímavou možnosťou predelenia pracovnej zóny môže byť stojan na kvety tvorený viacerými menšími kvetináčmi. (foto: IKEA)

Praktickým riešením do pracovní sú hydroponicky pestované rastliny. 

 

TEXT: DANIEL KOŠŤÁL
FOTO: DANIEL KOŠŤÁL, ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: Časopis Môj dom 6/2016 

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: domáca pracovňa interiérové rastliny pracovný kútik
Zdieľať článok

Diskusia