Tajné triky floristov: Ako udržať kvetiny čo najdlhšie čerstvé?

24. 11. 2017
Zdieľať

Dôvod na darovanie kvetov sa nájde vždy. Kvety sú tým pravým potešením v každom ročnom období. Ako však udržať kvetinový darček čo najdlhšie čerstvý?

1. Dbajte na teplotu vzduchu. Na noc dajte kvety na chladnejšie miesto, počas dňa ich udržujte mimo priameho slnka, kúrenia či prievanu. 

2. Pozor na suchý vzduch. Aj ten totiž môže kytice vysušiť a spôsobiť ich vädnutie, preto odporúčame mierne rosenie listov vodou, nie však kvetov – voda v takejto forme môže spôsobiť ich predčasné hnitie. 


Tajné triky floristov: Ako udržať kvetiny čo najdlhšie čerstvé?

2073225
isifa/shutterstock

3. Kvetinové aranžmány nikdy neukladajte do blízkosti televízorov či monitorov. Vďaka teplu, ktoré vyžarujú, kvety vädnú oveľa rýchlejšie.

 

4. Kvety nenechávajte pri dozrievajúcom ovocí a zelenine, vyvarujte sa predovšetkým banánov a jabĺk – vylučujú totiž etylén, ktorý zapríčiní rýchlejšie vädnutie kvetov.


Tajné triky floristov: Ako udržať kvetiny čo najdlhšie čerstvé?

2073223
isifa/shutterstock

5. Čistá váza umytá v horúcej vode je samozrejmosť. Zabránite tak šíreniu škodlivých mikroorganizmov. Výborným pomocníkom pri dezinfekcii váz je klasické Savo či malé množstvo sódy (to ocenia najmä gerbery).

6. Vodu vo váze treba meniť každé 2 dni. Pri používaní špeciálnych prípravkov na predĺženie životnosti kvetov dolievajte vodu až po jej absorbovaní kvetmi. 

7. Vždy, keď kvetom meníte vodu, zrežte im stonky – priečne, pod tečúcou vlažnou vodou (plocha rezu by mala byť v čo najväčšom reznom uhle). 


Tajné triky floristov: Ako udržať kvetiny čo najdlhšie čerstvé?

2073221
isifa/shutterstock

8. Pred vložením kytice do vázy zrežte listy, ktoré by mohli byť bezprostredne ponorené do vody. Tie totiž vo váze rýchlejšie hnijú a uvoľňujú do vody škodlivé látky. To platí najmä pre ruže.

9. Druhy kvetov sa snažte do kytíc vyberať podľa ročného obdobia. 

10. V mixovaných kyticiach odstraňujte kvety, ktoré ako prvé začnú vädnúť. Zvyknú vylučovať škodlivé látky – hnilobné baktérie a plesne. Majú negatívny vplyv aj na ostatné kvietky. 

tip

Tulipány sú krásne, ale veľmi „smädné“ kvety – vodu im nevymieňame, naopak, stále dolievame. Napriek tomu im vo váze postačí menšie množstvo. Naopak, hortenzie si vyžadujú veľa vody, vázu preto naplňte na maximum.

 

O tieto tipy a triky sa s vami s radosťou podelili floristi zo spoločnosti Kvety.sk, najväčšej donáškovej služby kvetov a darčekov na Slovensko i do zahraničia. 

text: kvety.sk
foto: isifa/Shutterstock
zdroj: tvorivé bývanie 4/2017

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: hortenzie izbové kvety tulipány
Zdieľať článok

Diskusia