Vypestujte si bylinky proti chrípke aj na okennom parapete

09. 01. 2020
Zdieľať

Zima je pre mnohých obdobím prechladnutí a chrípok. Liečba týchto neduhov sa môže uberať aj prírodnou cestou a to, čo budete potrebovať, si môžete vypestovať aj na okennom parapete.

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

Samozrejme, nielen tam. Na zimné prechladnutia je potrebné myslieť už počas letnej sezóny. Na balkón alebo terasu, prípadne k vstupu do domu je vhodné umiestniť napríklad črepník so šalviou. Je to bylina, ktorá nielen dobre vyzerá (má viacero pekných kultivarov), ale aj lieči.

Pri prvých príznakoch prechladnutia je šalvia výbornou voľbou. Je to zároveň pestovateľsky nenáročná bylina. Dlhoveká a milujúca slnko. V interiéri sa však pestovať nedá, obsah aromatických látok by bol nízky. Pri pestovaní v exteriéri vonku zasa treba myslieť na jej ochranu pred zimou. Keďže pochádza z oblasti slnečného Stredomoria, môže namŕzať.

Počas zimy je tak napríklad vhodné jej umiestnenie v blízkosti stien, na chránenom mieste. Aj počas zimy však z rastliny môžete oberať jednotlivé lístky a pripraviť si z nich kedykoľvek liečivý čaj.

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

Dôležité vetranie

Viaceré bylinky, ktoré pomôžu upevniť zdravie, môžete pestovať vo vegetačných nádobách vnútri, ideálne na svetlom okennom parapete. Pestovať ich môžete jednotlivo (čo je ideálne) alebo v rámci zmiešaných výsadieb. Každej rastline treba venovať dostatočne veľký črepník. Najlepšie je pestovať ich v substráte určenom pre bylinky.

Predpokladom úspechu je aj prísun čerstvého vzduchu. Ten by mal k rastline prichádzať pravidelne. To značí, že miestnosť s bylinkami treba počas slnečných dní v zime, keď nebude mrznúť, vetrať. Inak starostlivosť o bylinky v interiéri nie je zložitá.

Samozrejme, treba si uvedomiť, že to nebude ich prirodzené stanovište a časom začnú chradnúť. Zachraňovať ich nemá zmysel, lepšie bude nakúpiť si nové vitálne jedince. V zime sa dajú bylinky kúpiť priebežne, hoci nie veľmi široký sortiment.

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

Čo si vybrať

Z liečiviek a byliniek môžete na okennom parapete aj v menšom byte pestovať napríklad yzop lekársky. Je to bylinka, ktorá pomáha pri kašli. Vyskúšať možno aj majorán, tymian, mätu, medovku, palinu, ktorá osoží pri poruchách trávenia. Priamo v kuchyni môžete pestovať aj kôpor, pažítku, petržlenovú vňať (tá má mimoriadne priaznivé účinky na celý organizmus), zeler alebo cesnakovú vňať.

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

Ak budete chcieť doplniť čerstvé vitamíny počas zimy, založte si porast žeruchy. Je to jednoduché – stačí na vlhkú vatu v miske v pravidelných intervaloch vysievať drobné hnedé semená. Pravidelne budete mať k dispozícii čerstvú vňať. Vyskúšať sa vyplatí aj klíčky, a to pre zaujímavú skladbu hodnotných látok.

V hobbymarketoch dostať všetko potrebné na ich dopestovanie. Naklíčiť a neskôr skonzumovať môžete napríklad rôzne druhy strukovín a tiež zdravú cviklu. Nie je to zložité, zvládne to aj začiatočník a k dispozícii budete mať zdravú pochúťku. Takto si dokonca môžete založiť celú minizáhradku klíčkov.

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

Pozdrav exotiky

Netreba sa však strániť ani exotiky. V poslednej dobe je populárna alojzia. Vyniká príjemnou citrónovou arómou a obsahom mnohých vzácnych látok v listoch. Lístkami alojzie si môžete ozdobiť dezerty, ochutiť nápoje aj čaje. Alojzia potrebuje v zime svetlo a skôr chladnejšiu miestnosť, kde ale nemrzne. Nádherne tu bude prosperovať.

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

V domácnosti sa vyplatí mať poruke aj rastlinu s názvom aloa (Aloe). Je to absolútne nenáročná rastlina. Jej pestovanie zvládne naozaj každý. Vyžaduje dostatok svetla, výborne znáša suchý a prekúrený vzduch, prepáči aj zanedbanie zálievky. Dokonca jej to prospeje. Je to rastlina pre pestovateľov, ktorí nemajú času nazvyš. Listy aloy sú po prerezaní výborným prostriedkom na podporu hojenia rán a popálenín. V domácnostiach sa preto táto rastlina vždy zíde.

Užitočným pomocníkom, ktorý si žiada v zime rovnaké podmienky ako alojzia, je aj eukalyptus. Je to rastlina, ktorá obsahuje vzácne éterické oleje. Tie uvoľňuje do ovzdušia, a tak sa vďaka tejto rastline môžete doma vystavovať zaujímavej forme aromaterapie. Lístky môžete pridávať aj do relaxačných kúpeľov a aromatických lámp. Vôňa eukalyptu upokojuje a lieči nachladnutie.

Eukalyptus vytvára efektné kríky s drobnými sivastými listami. Je to dlhoveká rastlina, ktorú ale netreba veľmi zavlažovať. V lete ju môžete pestovať vonku, na balkóne alebo terase. Vyhraďte jej dostatočne veľký črepník.

Ako si vypestovať bylinky proti chrípke aj na okennom parapete
isifa/shutterstock

Odborník radí

V črepníku na okne si môžete vypestovať aj netradičnú stéviu, ktorou si môžete v zime zdravo osladiť čaj. Môžete sa pokúsiť pestovať aj zázvor. Hľuzy z neho však zrejme nepozberáte.

Starostlivosť

O bylinky na okennom parapete sa treba postarať, inak sa im nebude dariť. Dôležitá je zálievka, ale skôr striedma. Na preliatie väčšina byliniek reaguje veľmi zle, často hynú. Najvyššie nároky na vlahu má medovka a petržlen. Prihnojovanie byliniek v interiéri nie je potrebné. Vyplatí sa však pravidelne ich strihať – vňať môžete použiť na rôzne účely.

Strihaním sa rastliny zahusťujú, sú krajšie a vitálnejšie. Počas zimy bylinky nepresádzajte a podľa možnosti ani nepremiestňujte. Pravidelne tiež kontrolujte ich zdravotný stav. Ak nájdete choré a škodcami napadnuté jedince, radšej ich vymeňte za nové.

text: Daniel Košťál
foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: liečivé rastliny mäta medovka palina pestovanie byliniek yzop lekársky
Zdieľať článok

Diskusia