24. 09. 2009
Zdieľať

Nízkoenergetické domy, biopotraviny, biooblečenie a biokozmetika, to sú trendy, ktoré sa postupne udomácňujú aj u nás. Nútia nás premýšľať o našom životnom prostredí, o tom, z čoho veci vznikajú a ako sa narába s odpadom. Chceme byť stále „zelenší". S tým súvisí aj zvyšujúci sa záujem o izbové rastliny počas posledných rokov. Rastliny prinášajú do našich domovov okrem radosti a krásy aj pozitívnu energiu, ktorú z nich môžeme čerpať.

Doma v záhrade

„Veľa ľudí v posledných rokoch objavilo čaro bývania v zeleni. Tým nemyslím domček na predmestí so záhradou či predzáhradkou, ale zaplnenie interiéru svojho domova izbovými rastlinami či premenu zasklenej verandy tak, aby sa z nej stala ďalšia obytná miestnosť, ktorá môže spĺňať viacero funkcií, od relaxačnej zóny, ktorá nadväzuje priamo na obývaciu izbu, až po zimnú záhradu,“ vraví florista Petr Kopáč a dodáva, že základnou požiadavkou na takúto miestnosť je zabezpečiť dobrú ventiláciu, prípadne, ak ľudia chcú využívať priestor v zime, tak aj vykurovanie, prisvetľovanie v zimných mesiacoch a, naopak, kvalitné tienenie počas leta. Petr Kopáč zdôrazňuje, že pri výbere rastlín je vždy nutné rešpektovať ich požiadavky na svetlo, teplo a zálievku, aby sme sa z ich rastu a premeny mohli tešiť čo najviac.

Zelené útočisko

„Tento priestor možno zaplniť rastlinami s dekoratívnymi listami, ide zvyčajne ide o väčšie exempláre. Možno sa pohrať s rôznymi odtieňmi zelenej a tiež so štruktúrami listov. Z rastlín sú veľmi vhodné palmy, papradie, dracény, banánovník, juky či aj také zvláštnosti, akými sú alokázie, alebo Tacca. Ideálne je aj využitie rozličných závesných košov, do ktorých sa hodí napríklad už spomenuté papradie, konkrétne napríklad slezinník,“ vysvetľuje Petr Kopáč. Vytvoríte tak zelenú oázu, kam sa môžete uchýliť pred každodenným zhonom a starosťami. Veľké izbové rastliny prečistia vzduch v byte, a aj keď vonku mrzne, môžete sedávať pod zelenými palmami. Je úžasné, že vás veľké rastliny akoby ochraňovali. Sadnete si pod ne, objímu vás, poskytnú útočisko. S príchodom domov tak vstupujete do iného sveta. A keď chvíľu sedíte v tej zeleni, všetky starosti pominú. „To sú najväčšie prednosti izbových rastlín,“ dodáva Petr Kopáč.
 


Zelené bývanie

218652


Zelené bývanie

218649


Zelené bývanie

218646


Zelené bývanie

218653


Zelené bývanie

218650


Zelené bývanie

218647


Zelené bývanie

218651


Zelené bývanie

218648

Rastliny pre váš interiér

Chrysalidocarpus lutescens
Chrysalidocarpus je ozdobná izbová palma so vzpriamenými listami, ktorá prekypuje energiou a vyžaruje ju do svojho okolia. Nemá centrálny kmeň, listy vyrastajú priamo zo zeme. Pre žltasté stonky sa vo svojej domovine na Madagaskare prezýva „zlatožltá palma“. Pri stálej teplote v miestnosti a trvalo vlhkej zemine rastie tak rýchlo, že čoskoro z nej budete mať izbový strom.

Dracaena fragrans ‘Lemon Lime’ 
Dracaena fragrans dostala názov podľa vzácne sa objavujúcich, nádherne voňajúcich kvetov. Má vzorované listy so svetlozelenými a tmavozelenými pásmi, ktoré vytvárajú optický klam − keď okolo rastliny prejdete, vyzerá, ako keby sa pohybovala. Nikdy nenechajte zeminu v kvetináči celkom vyschnúť. Rastlinu umiestnite na svetlé, alebo čiastočne tienisté stanovisko, pri nedostatku svetla stráca svoju krásnu kresbu na listoch.

Livistona rotundifolia
Lesklé listy odrážajú svetlo a v Malajzii veľké exempláre rodu Livistona vytvárajú prírodné slnečníky, ktoré poskytujú príjemný tieň. Táto ozdobná palma sa tiež niekedy pre svoj tvar nazýva stoličková alebo fontánová palma. Vyvinuté listy majú krásny, takmer dokonale kruhový tvar. Rastlina vyžaduje tieň a stálu teplotu okolo 20 °C. Vo vegetačnom období zalievajte pravidelne, ale dajte pozor na preliatie. Veľmi jej tiež prospieva rosenie listov.

Musa
Veľké zelené listy izbového banánovníka sa rozvíjajú pomaly, ako pri cvičení jogy až do úplného otvorenia a uvoľnenia. Stredom listu prebieha červená cieva, farba listu prechádza od jasnozelenej po modrozelenú. Svojím bujným rastom táto robustná rastlina rýchlo navodí dojem, že sme na tropickej plantáži. Banánovník vyžaduje dobre osvetlené stanovisko v lete aj v zime, častú zálievku a pravidelné hnojenie. Na zachovanie pekného vzhľadu je vhodné banánovník umiestniť na chránené miesto, pretože vplyvom častého prievanu alebo kontaktu sa listy začínajú strapkať.

Alocasia wentii
Alokázia so svojím divokým vzhľadom, robustnou stavbou, ostro zašpicatenými listami a kontrastným žilkovaním by sa mohla ľahko stať rekvizitou pri natáčaní Jurského parku. Kresba na rube listov má zvláštnu purpurovo hnedú farbu, takže rastlina priťahuje pozornosť, či je umiestnená nízko alebo vysoko. Alokázii prospieva najlepšie izbová teplota okolo 20 °C na svetlom stanovisku chránenom pred priamym slnkom. Koreňový bal nenechajte nikdy celkom vyschnúť a listom doprajte pravidelné rosenie.

Tacca
Tacca pôsobí trochu teatrálne. Pochádza z Malajzie, kde ju pre čierne kvety s elegantnými previsnutými tyčinkami nazývajú aj netopieria alebo čertovská kvetina. Neznáša preliatie koreňov a priame slnko, zato vyžaduje vysokú vzdušnú vlhkosť. Ideálnym stanoviskom je napríklad kúpeľňa s oknom.

Cyperus papyrus 
Kedysi dávno sa z afrického papyrusu vyrábal primitívny papier, ale slúžil aj ako potravina, strešná krytina, surovina na výrobu špagátov, pohárov a misiek a aj ako materiál na stavbu člnov. Dnes je pre nás atraktívnou izbovou rastlinou s dáždnikovitými listami na trojhranných stonkách. Je naozaj nenáročný na pestovanie. Aby sa vypínal do výšky ako balerína, postačí svetlé, teplé stanovisko a trvalo zavlažované korene.

Asparagus setaceus
I keď sú mäkké „ihličky“ asparágusu (botanicky fylokládia) veľmi jemné, dokážu vytvoriť tieň, tlmiť svetlo a pohlcovať hluk bez toho, aby rastlina strácala čokoľvek zo svojej rozprávkovosti. Veľkou prednosťou asparágusu je, že vyrastá v jednotlivých poschodiach, takže vyzerá priehľadný a hustý zároveň. Vyžaduje svetlé stanovisko bez priameho slnka a stále mierne vlhký koreňový bal.

Asplenium antiquum ‘Osaka’
Z niečoho, čo na začiatku pripomína strapaté vtáčie hniezdo, sa časom vykľuje pekné papradie, ktoré má pôvod v Japonsku a na Taiwane. Táto odroda má menšie a viac zašpicatené listy s veselo zvlnenými okrajmi ako známejší zástupcovia rovnakého druhu. Listy sú veľmi tuhé, čo prispieva k väčšej odolnosti celej rastliny. Papradie umiestnite na stanovisko chránené pred slnkom, udržujte koreňový bal stále vlhký a listy pravidelne striekajte vychladenou prevarenou vodou. V takýchto podmienkach sa jej bude dariť aj v prostredí interiérov.

Cocos nucifera
Kokosová palma rastie na Zemi už viac ako pätnásť miliónov rokov. Očaruje svojou jednoduchosťou − nové listy postupne vyrastajú z plstnatého kokosového orecha, keď staré odumierajú. Stonky listov ostávajú a pomaly vytvárajú kmeň rastliny. Kokosovník umiestnite na svetlé a teplé stanovisko, nenechávajte koreňový bal nikdy celkom vyschnúť a môžete pozorovať, ako vám z neho rastie izbový strom.

Cycas revoluta
Aj keď vzhľadom pripomína palmy a radí sa medzi ne, cykas je v skutočnosti papradie. Približne pred dvesto miliónmi rokov boli rastliny čeľade cykasovitých hojne rozšírené. Do dnešných dní prežilo iba osem druhov. Jedným z nich je aj odolný Cycas revoluta, ktorý rastie divoko v Japonsku a na Taiwane. Rastlina má nádherné listy, pripomínajúce vtáčie perie, ktoré sa postupne rozvíja. V priaznivých podmienkach sa dožíva vysokého veku. Vyžaduje teplé, svetlé stanovisko chránené pred priamym poludňajším slnkom a miernu zálievku, neznáša preliatie.

Yucca elephantipes ‘Jewel’
Nenútenosť, s akou zašpicatené, šabľovité listy voľne visia, vypovedá o povahe celej rastliny. Juka je vytrvalá izbová rastlina s mladistvým charakterom, ktorá nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť. Znáša slnko aj tieň, suchý vzduch a nie je potrebné ju hnojiť častejšie ako raz za rok. Neznáša preliatie. Je to ideálna izbová rastlina pre lenivých milovníkov rastlín.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: interiér rastliny
Zdieľať článok

Diskusia