18. 11. 2009
Zdieľať

Súčasťou moderného bývania sú často vzdušné, svetlé a rozlohou väčšie miestnosti s  minimalistickým a výlučne funkčným zariadením. Priestrannosť a dostatok svetla otvárajú nové možnosti aj pre zeleň. V tomto prípade bude najvhodnejšie vymeniť kopu črepníkov s rôznymi izbovými rastlinami za mohutnejšie rastlinné exempláre. Výsledok bude veľkolepý, účinok giganticky rastúcej zelene je totiž neporovnateľný. Ani týmito rastlinami však netreba byt preplniť, v priestore vynikne efektne skôr menší počet druhov.

Prínos pre veľké byty

Zeleň je dôležitým prvkom pri zariaďovaní veľkých aj malých bytových priestorov. Vzrastom menšie druhy izbových rastlín vo veľkom byte väčšinou zaniknú. Zaujímavo pôsobia na okennom parapete, prípadne zoskupené na malom stolíku alebo poličke. Ak je miestnosť dostatočne priestranná, svetlá a disponuje stabilnou teplotou a vyššou vzdušnou vlhkosťou, je ideálna na umiestnenie vyrastenejších rastlinných druhov. Na rozdiel od malých izieb majú rastliny vo veľkej miestnosti optimálne podmienky na rast do výšky aj šírky. Črepník s takouto rastlinou si najčastejšie nájde svoje miesto priamo na podlahe (kvôli stabilite). Väčšie rastliny dokonca pomôžu vyriešiť aj vznikajúce ťažkosti pri zariaďovaní miestnosti. Hodia sa na zapĺňanie nevzhľadných a ťažko riešiteľných kútov, výklenkov a možno nimi priestorovo členiť veľké miestnosti.  Najčastejšie ide o druhy s okrasnými listami, no niektoré z nich prekvapia aj kvitnutím. Treba si uvedomiť aj ich prínos zo zdravotného hľadiska. Mohutné rastlinné exempláre sú napríklad vďaka vyparovania vody z listov výbornými regulátormi mikroklímy v byte a navyše slúžia aj ako lapače prachu a rozličných škodlivých chemických látok z ovzdušia. Na druhej strane môžu byť nebezpečné pre hrajúce sa deti alebo domáce zvieratá. Ak sú umiestnené v tesnej blízkosti okien, môžu znemožniť prístup svetla do interiéru.

Stromy a kry


Rastliny ako dominanty

25986

Výber vhodných druhov závisí od štýlu, v ktorom je byt zariadený, a od vegetačných podmienok, ktoré môže rastline poskytnúť. V pôvodných, dávnejšie zariadených bytoch je aj pre nedostatok miesta vhodnejšie vyberať stromčekovité tvary známych a osvedčených izbových rastlín. Typickým príkladom takejto rastliny je fikus. V bežne dostupnom sortimente možno nájsť niekoľko vhodných druhov. Najobľúbenejší je fikus lesklý (Ficus benjamina), atraktívny množstvom kožovitých listov na tenkých konárikoch. Tento druh výborne znáša rez a tvarovanie, takže nie je problém vypestovať z neho malý alebo väčší stromčekovitý tvar podľa vlastných predstáv, prípadne ho nechať rásť vo forme kra. Obľúbené sú aj tie exempláre fikusov, ktoré majú pospletané kmene, efekt sa v tomto prípade zdojnásobí. V prípade fikusov platí, že čím sú staršie, tým sú dekoratívnejšie. Menej známy, ale veľmi atraktívny druh je Ficus binnendijkii so zaujímavými kultivarmi Alli a Amstel Queen s podlhovastými listami alebo Ficus microcarpa Hawai s bielo panašovanými listami. Tieto dva druhy vyniknú aj v modernejších interiéroch. Klasiku reprezentujú Ficus elastica alebo Ficus lyrata. Aj tieto dva druhy sú vhodné na pestovanie v tvare stromčeka, hoci treba rátať s tým, že rastliny časom zmohutnejú a vzhľadom na rýchly rast budú okrem dostatočného priestoru vyžadovať aj častejší rez. Pri pestovaní fikusov je dôležitá pravidelná zálievka, prihnojovanie, dostatok priameho alebo rozptýleného svetla a stanovisko na takom mieste, kde nebudú vystavené prievanu. Ideálne je občasné orosenie rastlín vlažnou vodou, prípadne osprchovanie (ak možno rastlinu premiestniť do kúpeľne).

Z ďalších druhov rastlín možno do pôvodne zariadených interiérov odporučiť aj nenáročný ibištek (Hibiscus rosa-chinensis) dorastajúci v pôvodnej domovine do výšky päť metrov. Pestovanie jeho stromčekovitej formy v byte zvládne aj úplný začiatočník a okrem bohatého olistenia ibištek vynikne aj efektnými kvetmi. Treba ho pravidelne zavlažovať a každoročne tvarovať rezom, najlepšie vo februári. Okrem uvedených rastlinných druhov sú vhodným adeptom na vypestovanie stromčekových tvarov aj izbové lipky (Sparmannia africana) alebo kvitnúci abutilon (Abutilon pictum), prípadne krotónovec (Codiaeum variegatum), ktorý má dekoratívne farebné listy. Krotónovec treba bezpodmienečne umiestniť na svetlé miesto a do teplej miestnosti. Najmä v starších bytoch sú stále obľúbené aj araukárie (Araucaria excelsa) s ihlicovitými listami a praslenovitým usporiadaním jednotlivých konárikov. Zaujímavo však môžu dotvoriť aj modernejší interiér. Okrem dostatočného priestoru budú počas zimného obdobia vyžadovať menej vody. Po niekoľkých rokoch sa z nich v miestnosti stane atypický strom.

Dracény, šeflery a juky

Moderné svetlé byty s minimálnym zariadením sa stanú vhodným domovom pre viaceré rastliny. Obľúbená je juka (Yucca elephantipes). Ak jej zabezpečíte základné vegetačné podmienky, ako sú stála izbová teplota a dostatok svetla, po určitom čase vytvorí efektný exemplár s bohatým habitom. Nevýhodou juky v porovnaní s inými druhmi je pomalší rast, a tak treba na konečný efekt čakať dlhšie. Jukám sa svojím habitom podobajú dracény. Na pestovanie v tvare stromčekov sa hodia Dracena deremensis a Dracena fragrans s hrubším kmienkom a so širšími zelenými alebo panašovanými listami, prípadne Dracena marginata s tenším kmienkom a takmer trávovitými listami. Dracény výborne znášajú široké spektrum izbových teplôt, svetlé aj mierne tienisté stanovisko v byte a nie sú náročné na každodennú starostlivosť. Vyniknú najmä ako zoskupenie niekoľkých exemplárov vysadených v jednom črepníku, ktoré pôsobí mohutnejšie a pompéznejšie. V staršom veku dracény strácajú spodné listy, čím sa obnaží ich zaujímavý kmienok.


Exotický nádych môže do moderného bytu vniesť mohutný banánovník (Musa), bytový bambus (Bambusa ventricosa) alebo rôzne druhy šefler (Schefflera arboricola). Elegantný akcent veľkému bytu dodá aj pachyra (Pachyra aquatica). Pochádza z trópov a vo svojich tkanivách dokáže zadržiavať dostatok vody dlhší čas, takže nevyžaduje intenzívne zavlažovanie. Najčastejšie ju možno kúpiť práve vo forme stromčeka, niekedy s pospletaným kmeňom. V interiéri môžu dominantne pôsobiť aj rôzne druhy paliem, filodendron (Philodendron erubescens), fatsia (Fatsia japonica), ktorá dobre znáša aj chladnejšie miestnosti, monstera (Monstera deliciosa) a veľmi atraktívna strelícia (Strelitzia reginae). Pestovanie strelícií v byte nevyžaduje takmer žiadne špecifické znalosti, ale rastliny začínajú kvitnúť až po niekoľkých rokoch. Kvety na rastline vydržia aj niekoľko týždňov. Dekoratívnosť mnohých rastlín umocnia zaujímavé vegetačné nádoby, ktorých súčasťou by mali byť kolieska zaručujúce pohodlnejšie premiestňovanie. Ideálne nádoby sú hlinené, keramické alebo prútené, v poslednom období sa do popredia dostávajú aj nádoby z antikora, zo striebristých plastov alebo z pozinkovaného materiálu. 


Rastliny ako dominanty

25985

Umiestnenie, zálievka, tvarovanie

Ideálnym miestom pre stromčekovité tvary interiérových rastlín je dostatočne svetlá miestnosť, najlepšie vstupná hala, obývacia izba, spálňa alebo jedáleň s nemeniacou sa teplotou a vyššou vzdušnou vlhkosťou (vhodné je použiť odparovač). Vhodným miestom môže byť priestor za pohovkou či medzi nábytkom. Črepníky voľne stojace v priestore nesmú zavadzať pri prechádzaní, sedení alebo pri otváraní skriniek a okien. Dostatok svetla je dôležitý pre rovnomerný a hustý rast, intenzívnejšie vyfarbenie listov najmä v prípade panašovaných druhov a zároveň eliminuje nežiaduce opadávanie listov. Opadávanie môže spôsobiť aj prievan, ktorý mnohé zo spomenutých rastlín neznášajú. Svetové strany a vzdialenosť od okien a dverí sú tiež dôležité faktory pri hľadaní správneho miesta pre rastlinu. V blízkosti južného okna sa bude dariť predovšetkým svetlomilným druhom, akými sú panašovaný bielo- alebo žltolistý fikus a krotónovec. Počas slnečných dní je však vhodné okno zatieniť, aby sa predišlo spáleniu listov rastlín. Ideálne sú miesta pri východne a západne orientovaných oknách. Na pestovateľský úspech vplýva vhodná zálievka. Rastliny treba zalievať podľa požiadaviek jednotlivých druhov. Medzi jednotlivými zálievkami treba nechať substrát mierne preschnúť, v zime je lepšie rastliny zalievať menej. Počas vegetačného obdobia budú vyžadovať bohatšiu zálievku.  Efektné môže byť aj používanie špeciálnych leskov na listy, dobré je, ak tieto prípravky zároveň obsahujú výživné látky. Časté aplikovanie však môže rastline, teda jej listom, skôr uškodiť, ako ju zatraktívniť. Netreba zabúdať ani na dôležité prihnojovanie, počas hlavného vegetačného obdobia  (v marci až októbri) raz za dva týždne špeciálnym viaczložkovým hnojivom pre nekvitnúce rastliny, ktoré podporí tvorbu nových listov. Pri starostlivosti o izbové stromčeky pribúda dôležité tvarovanie a rez. Najčastejšie ide o odstraňovanie nadbytočných a prečnievajúcich výhonkov. Presádzanie v tomto prípade odpadá a obmedzuje sa len na výmenu vrchnej časti substrátu. Za veľmi efektívne sa z viacerých hľadísk pokladá hydroponické pestovanie týchto rastlín. Rastliny sú nielen vitálnejšie, ale aj rýchlejšie rastú a odpadá ich zálievka a prihnojovanie, na ktoré sa inak často zabúda.

Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: bývanie dreviny rastliny stromy umiestnenie záhrada
Zdieľať článok

Diskusia