Malý portrét Petra Maleho

26. 05. 2011
Zdieľať

Dizajnér svetového mena, rodák z Čiech, ktorý má vždy pri sebe papier a ceruzku. Nadšenci interiérového dizajnu sa s ním mohli stretnúť už v 60. rokoch na stránkach časopisu Schöner Wohnen. Nábytok, ktorý navrhol pre firmy ako Ligne roset, Cor či Interlübke, patrí bez diskusie k nadčasovým kúskom, aké majú miesto v učebniciach. Peter Maly je jednoducho dizajnér, ktorého poznať patrí k bontónu.

 

Peter Maly sa narodil v roku 1936 v Čechách. V detstve trávil veľa času v krajčírskej dielni svojho otca, ktorý ju prevádzkoval do roku 1946. Ako 10-ročný začal intenzívne kresliť a jeho učiteľ okamžite odhalil jeho talent. Vyučil sa za stolára a neskôr študoval interiérový dizajn na College of Art and Design v nemeckom Detmolde.

 


Malý portrét Petra Maleho

104460

Po absolvovaní školy v roku 1960 začal svoje dlhoročné pôsobenie v redakcii časopisu Schöner Wohnen, popri tom robil v Hamburgu prvé návrhy nábytku. „Bolo to dôležité obdobie,“ hodnotí Peter Maly z dnešného pohľadu túto etapu zbierania skúseností. „Aby nábytok, ktorý navrhujem, dobre fungoval, musím poznať jeho pôsobenie v priestore. Mnohé formy potom človek sám od seba zamietne už na začiatku.“

V roku 1970 otvára v Hamburgu svoje vlastné štúdio dizajnu a interiérovej architektúry, kde dodnes spolu s niekoľkými spolupracovníkmi vytvára návrhy nábytku, svietidiel, kobercov, doplnkov či výstavných expozícií. Svoju tvorbu vzťahuje Peter Maly k Bauhausu, oslovujú ho aj motívy a myšlienky škandinávskeho dizajnu.

Miluje geometrické tvary, jeho dizajn však zároveň charakterizuje hľadanie expresívnych foriem. Kladie dôraz na detail a originalitu, jeho nábytok však nemá pôsobiť príliš luxusne. Maleho recept na to, aby sa nábytok nestal nudným, sú jasné geometrické formy, sám však zároveň hovorí, že bez emocionálnosti to nejde, pretože najlepšie myšlienky prichádzajú zvnútra, bez kalkulácií a bez ohľadu na módne trendy.


Malý portrét Petra Maleho

104471

Malá exkurzia po Maleho produkcii

Peter Maly spolupracuje s firmami v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Holandsku, Švajčiarsku a Japonsku, ktoré patria vo svojom odbore k špičke a každoročne dominujú na európskych veľtrhoch nábytku v Paríži, Kolíne nad Rýnom či Miláne. Navrhuje nábytok pre firmy Tecta, Tonon, Ligne Roset, Cor a Interlübke.

Obytný priestor vníma ako koordinovaný celok, čo vidieť najmä na jeho 20-ročnej spolupráci s francúzskou firmou Ligne Roset – navrhuje pre nich nielen nábytkové zostavy, ale i koberce, lampy a kolekcie úžitkových predmetov, ktorými možno interiér vkusne zútulniť. Vďaka bohatým skúsenostiam z marketingu sa stal trvalým poradcom Cor a Interlübke pre túto oblasť.


Malý portrét Petra Maleho

104475

Aj na tohoročnom medzinárodnom veľtrhu nábytku v Kolíne nad Rýnom exceloval Peter Maly so svojimi návrhmi hneď v niekoľkých firmách: Jeho kreslá patria k zlatému fondu firmy Cor, a tak na počesť jeho jubilea (70 rokov) prišiel minulý rok Cor s exkluzívnou reedíciou kresla Circo – 500 kresielok je očíslovaných a signovaných autorom.

Behr international predstavil tohto roku ako Maleho novinku Vision Wall – profesionálne riešenie súhry nábytku a médií, doplnené o nový pohľad na začlenenie LED diód do úložného systému. V expozícii Ligne Roset, ktorú Peter Maly aj navrhol, predstavil súbor nábytku Cemia (po rusky rodina – Semja) do spálne a obývacích priestorov. Elegantné mäkké tvary sú inšpirované 60. rokmi.

Človek dizajnér


Malý portrét Petra Maleho

104472

Zistiť, aký človek stojí za týmto širokým spektrom prác, nie je v prípade Petra Maleho jednoduché – svorne tvrdia všetci, ktorí spracovávali jeho dizajnérske monografie. Jeho tvorbu možno v skratke charakterizovať pojmami ako klasická moderna, kvalita, harmónia či zdržanlivá elegancia, jeho samého možno niekoľkými jeho názormi:

•V architektúre má rád secesiu a epochu Bauhausu. Súčasná architektúra by mala byť podľa Petra Maleho bohatá na myšlienky, napínavá, ale predovšetkým v kontexte so svojím okolím.
•V nábytkovom dizajne má rád silu kocky.
•Ak by si mohol vybrať, najradšej by žil v období osvietenstva – v čase, keď vznikalo veľa nových filozofických názorov.
•Rád číta modernú americkú literatúru, ale aj klasikov, lebo sa rád vracia o niekoľko storočí nazad.
•Uvoľní sa pri prechádzkach tichou oblasťou jazier pri Hamburgu, pri dobrej knihe a počúvaní Bachovej hudby. Vždy ho poteší pohľad na žiarivé kvety kapucínky.
•Má rád jednoduché jedlá, napríklad špagety a červené víno.
•Za luxus považuje čas, ktorého má vždy málo, a mrzí ho, že najmä na ľudí, ktorých má rád.


Malý portrét Petra Maleho

104467


Malý portrét Petra Maleho

104474

Posteľ Lumeo. Ligne Roset 2005

Contrast – regálový systém. Interlübke


Malý portrét Petra Maleho

104469

Peter Maly právom patrí medzi najvýznamnejších dizajnérov Európy. Štyri desiatky rokov vlastnej tvorby sú dlhou prehliadkou nábytkových objektov a scénografií ovenčených celým radom prestížnych ocenení (je ich asi 60) – napríklad red dot award za nábytok Contrast, cena Athénskeho múzea v Chicagu v roku 2004 či ocenenie za nábytok Memos, ktoré ako reprezentant modernej klasiky získal v roku 2005 na IIM v Kolíne už po tretíkrát.

Jeho nábytok sa nestráca v kolotoči konzumu, ale vďaka jednoduchým, čitateľným tvarom skombinovaným s kvalitnými materiálmi a optimálnou funkčnosťou získava akosť nadčasovej klasiky, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu.

Kategória: Bývanie Dizajn Nábytok Štýl
Tagy: interiérový dizajn
Zdieľať článok

Diskusia