Inšpirácie pre prípravu novoročných dekorácií

30. 12. 2008
Zdieľať

Veľa ľudí trávi posledný deň v roku na chate v horách, v zahraničí na exotickej dovolenke či luxusnej reštaurácii, no nájde sa aj veľa takých, čo Silvester radšej oslavujú doma so svojimi priateľmi. Čím však prekvapiť silvestrovských hostí, aby to nebolo rovnaké ako minulý rok?

Každopádne, na oslavu konca roku a príchodu toho nového sa treba pripraviť vopred, aby nás na poslednú chvíľu nič nezaskočilo. Ponechajme teraz bokom prípravu jedál a nápojov, ale zamerajme sa na prípravu prostredia.

Štýl nového rokoka

Štýl nového rokoka „Silvestrovské aranžovanie je tento rok ovplyvnené štýlom nového rokoka,“ tvrdí aranžérka spoločnosti Nábytok Galan Zuzana Žofiaková. „Interiérom na silvestrovskú oslavu, či už v hoteloch alebo domácnostiach, bude dominovať rozmanitosť tvarov a materiálov a slohové prvky pripomínajúce toto obdobie.“

Pokiaľ ide o farby, tón bude udávať kontrast, najmä kombinácia bielej s čiernou alebo tmavo fialovej so striebornou. Prevládať budú sýte pastelové farby a farebnosť typu tón v tóne. Pri výbere správnej farebnej kombinácie na silvestrovskú oslavu by ste sa mali držať studeného farebného spektra pripomínajúceho zimu, mráz, ľad a sneh.

Nezapínajte televíziu

K pocitu dobrej pohody okrem prítomnosti sympatických ľudí určite patria aj dobré pokrmy, nápoje a alkohol. O silvestrovský program sa vo väčšine rodín síce postará televízia, ale isto sami uznáte, že pri posedení s priateľmi je skôr ako skeče TV komikov prijateľnejšia tichá hudba v pozadí, ktorá „podmazáva“ rozhovory hostí usadených v pohodlných kreslách alebo stoličkách. Pre silvestrovskú party s priateľmi je vhodné trošku „prestavať“ interiér bytu, resp. miestnosti, kde bude oslava prebiehať. Nemalo by ísť o žiadne veľké zásahy, skôr o úpravu priestoru tak, aby sme vytvorili dostatočný priestor pre väčší počet ľudí, rozhovory v skupinkách či miesto na tanec. Ideálnym riešením je odsunúť stôl s pohostením k stene, aby bol prístupný z troch strán.

Čo položiť na stôl

Pokiaľ ide o jedlo, pre domácu silvestrovskú oslavu sa veľmi hodí studený bufet. Stôl vhodnej veľkosti zakryjeme bielym obrusom. Naň položíme dezertné tanieriky, príbory, papierové servítky, soľničku, koreničku, karafu s octom, misku s nakrájaným citrónom, kečup, horčicu a nastrúhaný chren. Na stôl umiestnime aj studené misy, šaláty, pikantné omáčky, nakrájaný chlieb, slané pečivo, čerstvé ovocie, zákusky, slané oriešky či mandle.

Nesmieme zabudnúť ani na nápoje a alkohol, pričom poháre a poháriky je najlepšie umiestniť na malý príručný stolček. Keď si všetko takto pripravíme, nebudeme mať starosti s obsluhou hostí a budeme sa môcť venovať zábave. Silvestrovské pohostenie by malo byť vtipné, ľahké a nie príliš honosné. Malú teplú večeru môžme podať krátko po príchode hostí.

Dekorácie bytu

„Keďže ide o Silvester, dekoračné doplnky môžu byť v tvare snehovej vločky alebo ľadového kryštálu,“ zdôrazňuje Z. Žofiaková. Súčasťou silvestrovskej výzdoby by mali byť aj štýlové svietniky a sviečky. Obrusy a prestieranie doplníme čipkou. Servis a poháre by mali využívať dekoratívne spracované zimné motívy, prípadne spracovanie skla by malo pripomínať ľadovú krustu. Dekorácie bytov sú objemné. Používajú sa konáriky ihličnatých drevín, stálozelených kríkov, ale i bezlisté halúzky farebne a tvarovo zaujímavých drevín, ktoré môžme položiť do veľkých sklenených váz. Doplníme ich šiškami, osrienenými jabĺčkami, šípkami či jarabinami. Použiť môžme aj cudzokrajné kvety, tvarovaný kryštál, umelé snehové vločky, ale tiež dekoratívne spracované vianočné gule. K silvestrovskej výzdobe sa hodí aj transparentná stuha.

Čím ohúriť hostí

Čo by to však bolo za silvestrovskú oslavu, keby sme hostí neprekvapili niečím mimoriadnym alebo výnimočným, na čo sa bude ešte dlho spomínať. „Zaujímavým spestrením môže byť napríklad biely zasnežený stôl doplnený umelým alebo pravým snehom a snehovými guľami, ktoré položíme do veľkých sklenených nádob na chladenie jedál a šampanského,“ navrhuje Z. Žofiaková.

Viac informácií: www.nabytokgalan.sk  

Kategória: Dekor
Tagy: dekorácie galan silvester
Zdieľať článok

Diskusia