Tipy, ktoré prospejú vzhľadu záhrady

04. 02. 2011
Zdieľať

Nie každému sa páčia prírodné záhrady, kde sa v úlohe trávnika objavuje lúka s pestrou zmesou rastlín. Mnohí dávajú prednosť čitateľnejšej úprave, v ktorej je hlavným motívom nízky jemný trávnik.

Vhodne upravte okraje trávnika a predely medzi jednotlivými plochami

Ten býva v malých záhradách navyše potrebný aj na optické zväčšenie priestoru a navodenie pocitu pokoja a vznešenosti. V takom prípade je dobré poznať niektoré detaily, ktoré údržbu „greenu“ uľahčia. Aby bolo kosenie trávnika jednoduché nielen na ploche, ale aj na jeho okrajoch, treba venovať pozornosť jeho ohraničeniu. Kosačka môže totiž poškodiť okraj nadväzujúcej výsadby alebo rozhádzať do trávnika okruhliaky či mulčovaciu kôru – a trávnik bez obmedzenia sa zvyčajne rozrastie do šírky, čo väčšinou znamená tam, kde ho nechceme.

Úzky pás dlažby (obrubníky alebo tehly uložené naplocho a podobne), oddeľujúci záhon a trávnik, umožní bezproblémové kosenie okraja trávnika – nehrozí tak poškodenie susediacej výsadby.
Rovnaký prvok dobre poslúži aj pri zvýšených objektoch – pod posledným schodom, oporným múrikom, zvýšenou obrubou záhona a podobne, kde by inak bolo dokosenie trávnika jednou kosačkou až po okraj problematické.
Pomôckou pri kosení okraja trávnika okolo výsadieb môže byť aj okrajová brázda po ich obvode, ku ktorej sa dostanete kosačkou kolmo. Tento spôsob je najmenej nápadný, a preto vhodný aj na prírodné úpravy, kde by linka z obrubníkov pôsobila príliš výrazne a tvrdo.
Aby bola brázda na okraji záhona trvácnejšia, môžete ju spevniť zapusteným obrubníkom. Toto je však možné len pri priamych líniách a miernych oblúkoch.
Pri úzkej cestičke vysypanej okruhliakmi by ohraničenie plochými kameňmi vyznelo násilne, preto je lepšie aj jednoduchšie jej okraje znížiť pod úroveň trávnika. Ten sa potom kosí kolmo – ako v prípade okraja s brázdou. Dobre poslúži aj zapustenie mäkkej plastovej trávnikovej obruby.
Kosenie okraja trávnika hraničiaceho s plochou vysypanou okruhliakmi vám môže uľahčiť úzky pás z plochých kameňov na ich rozhraní, vhodné sú aj špeciálne tehlové tvárnice (záhradný obrubník, tehlová dlažba Klinker a podobne). Keďže vytvoria pomerne výraznú líniu, budú vyzerať dobre skôr v pravidelnej mestskej záhrade, do prírodnej či vidieckej sa však nehodia.
Ukážka správneho založenia obľúbeného lemu z okruhliakov
1 – hydroizolačná (kupolková, tzv. nopová) fólia,
2 – netkaná textília, 3 – plastový trávnikový lem
Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: Praktické rady záhrada
Zdieľať článok

Diskusia