Uzatvorená záhrada v historickom jadre mesta

15. 11. 2006
Zdieľať

Tiež sa radi prechádzate uličkami starých miest a občas očami zablúdite do malých okienok a otvorených dvier? Ste tak trochu zvedaví, čo sa za nimi ukrýva a ako sa tam asi žije? Aký je každodenný život majiteľov domov v historickom jadre mesta, to zostáva otázne. Fantázia podporená archívnym vínom a úlomkami vedomostí z hodín dejepisu ľahko vytvorí zidealizovanú predstavu o skvelom živote na takom mieste. Aká je však skutočnosť?



Atmosféra miesta a dych storočí dávajú starým domom jedinečnú hodnotu. Dať však dohromady dostatok finančných prostriedkov a vlastných síl na premenu sivej, padajúcej ruiny na krásny, čistý, štýlový a pritom plne funkčný dom, vhodný na bývanie či podnikanie – to zvládne málokto. Niektorí majú to šťastie, že k domu patrí aj záhrada. Väčšinou je však malá a uzavretá múrmi okolitých domov alebo hradbami.

Určite sa zhodneme na tom, že novorekonštruovaný dom v historickom jadre mesta by mal byť v podstate kópiou pôvodného. Do akej miery však má byť záhrada verná tej pôvodnej a koľko svojich osobitých predstáv môže do nej majiteľ či záhradný architekt vložiť? Ak do záhrady nemá možnosť nahliadnuť nikto iný než jej vlastník, prihováram sa za slobodu a voľbu riešenia podľa vkusu majiteľa. Záhradný architekt ho môže v jeho úsilí len nasmerovať a ukázať mu rozličné možnosti (príkladom sú nasledujúce tri varianty usporiadania mestskej záhrady).

Za novorekonštruovaným domom v historickom jadre mesta, o ktorom sa učia deti na hodinách dejepisu na základnej škole, je úplne uzatvorená záhrada so štvorcovým pôdorysom (približne 17 × 20 metrov). Je obohnaná múrom vysokým 2,5 až 3 metre, preto do záhrady možno vidieť iba z horných poschodí tohto a susedných domov. Čelne na ňu nadväzuje pás verejnej zelene pod pôvodnými mestskými hradbami. Záhrada je orientovaná na sever, dom teda vytvára jej južnú hranicu.

Miesto, kde sa zastavil čas


Uzatvorená záhrada v historickom jadre mesta

70146

V prvom variante je vzhľad záhrady maximálne prispôsobený atmosfére miesta. Pripomína tak zámocký parter: záhrada je prísne pravidelne členená, so symetrickým vodným motívom v strede – s kruhovou vodnou nádržou mierne vyvýšenou nad terénom (10 až 20 cm). Dominantou je fontána s vodometom (či chrličom), ktorá je umiestnená v hlavnom pohľade – v strede pomyselnej obvodovej (čelnej) steny. Fontána a nádrž sú prepojené nízkym vodným korytom. A keďže klasika si vyžaduje klasický materiál, najvodnejším pre vodnú atrakciu je prírodný kameň, ktorý možno použiť aj na spevnenie troch centrálnych ciest (prírodné kamenné dosky z pieskovca či vápenca, rezané do pravouhlých tvarov). Na plochu pred domom je vhodná žulová kocka poskladaná do oblúka, ktorá kopíruje kruhový pôdorys schodiska. Zvyšné plochy mimo výsadieb sú vysypané drobným štrkom alebo pieskom. Cesty spolu s vodný korytom delia priestor na štyri časti, v každej je záhon olemovaný živými plotmi zo strihaného krušpánu (Buxus sempervirens). Uprostred dvoch zadných záhonov je miesto pre dva stromy s guľovitou korunou – pre slivku (Prunus), jabloň (Malus), javor (Acer) a pod. Nízke pôdopokryvné trvalky, ako napríklad srdcovka drobnokvetá, zbehovec plazivý alebo hosta, ktoré nahradia trávnik, pokryjú stred dvoch predných záhonov. Priestor v tých zadných vyplnia pravidelne usporiadané kvitnúce trvalky alebo bylinky, ako napríklad pakosty, hluchavky, čistec vlnatý či hviezdnica.


Uzatvorená záhrada v historickom jadre mesta

70145

Aby sme dosiahli symetriu tam, kde vládne asymetria (stredová os s vodnými prvkami totiž rozdeľuje záhradu na dve nerovnaké polovice), pozdĺž východnej obvodovej steny umiestnime pergolu. Pod ňou nájdeme aj priestor na posedenie s grilom, hojdaciu lavicu alebo sieť, ale aj miesto na ohradu s búdou pre psa či kompost. Tu je dôležité zachovať rovnaký materiál a nenápadný farebný tón – drevo morené stredne hnedými odtieňmi. Samozrejme, v takejto záhrade sa treba vyvarovať plastov – to platí pre kompostovač, kanvu aj kvetináče, o záhradnom nábytku ani nehovoriac. Aby sme zamaskovali nevábne prvky pod pergolou, využijeme prítulnosť popínavých rastlín. Vhodným kandidátom je napríklad plamienok (Clematis montana), v prednej časti môže byť na oporných stĺpoch pergoly aj plodiaca ušľachtilá vinná réva. Múry v rohu záhrady priestorovo rozčlení brečtan. Pri západnej obvodovej stene bude asi 80 až 100 cm vysoký živý plot (Berberis, Prunus laurocerasus) a uprostred (kolmo na os s vodnou nádržou) ho rozpolí drevená lavička pod trelážou s popínavými ružami. A napokon zostáva záhradu dotvoriť veľkoobjemovými kvetináčmi s rastlinami klasických tvarov, zastihnutých do gule, napríklad s krušpánom. Vhodné sú aj stromové fuksie, ruže alebo kríkové hortenzie – jednoducho nič exotické.


Uzatvorená záhrada v historickom jadre mesta

70148

Klasika nostalgis

Druhý variant už opúšťa strohú osovú súmernosť historického štýlu, ctí však ešte pravidelné tvary. Dominantnými prvkami sú obdĺžniková vodná nádrž a klasický drevený altánok, ktorého nosnú konštrukciu zdobia ťahavé ruže. Medzi altánkom a vodnou nádržou sa nachádza staré koryto, do ktorého vyteká voda z jednoduchej pumpy (na elektrický pohon). Od oboch dominánt smerom k východnej stene vedú dva suché rovné múriky, ktoré zachovávajú mierny výškový rozdiel terénu, ktorý v rohu záhrady čiastočne už existuje a čiastočne ešte len vznikne vyhĺbením nádrže.


Uzatvorená záhrada v historickom jadre mesta

70147

Priestor okolo domu je spevnený žulovou kockou alebo jej betónovou imitáciou. Stredom záhrady (od schodiska smerom k vodnej nádrži a altánku) vedie cesta z pravidelných nášľapných kameňov, zvyšok plochy je vysypaný drobnými okruhliakmi. Na spevnenú plochu po oboch stranách nadväzuje nízky trávnik s okrajom v rovných, priamych líniách, čo podtrhuje pravidelné členenie záhrady. Historický nádych dotvárajú aj strihané krušpánové plôtiky, ktoré lemujú záhony trvaliek a kvitnúcich krov pozdĺž oboch bočných múrov, a tvarované kry v nádobách. Ostatná výsadba už nie je taká pravidelná ako v prvom variante. Stromov je tu menej – ružová sakura, hloh či okrasná jabloň nad romantickou lavičkou v životom plôtiku pri východnej stene, borovica na vyvýšenej terase v rohu záhrady a smrek omorika s ďalšími nízkymi ihličnanmi v skupinke za živým plotom pri západnej stene.

Priestor určený na údržbové záhradné práce je v ľavom zadnom rohu pod jednoduchou drevenou konštrukciou obrastenou popínavými rastlinami – cieľom je spríjemniť pohľadovo neatraktívne miesto. Na grilovanie slúži malé ohnisko v tvare kocky.

Príroda virtuóz


Uzatvorená záhrada v historickom jadre mesta

70150

Tretí variant upúšťa od pravidelnosti a necháva pôsobiť voľné línie vysadených rastlín, čím sa podtrhne malebnosť prostredia a zjednoduší údržba. Toto riešenie sa najviac prispôsobuje predstavám a požiadavkám majiteľov. Pre pani domu sú tu romanticky ladené kúty – altánok s ružami a ružová lavička, ktoré zvýrazňujú farbu kvetov v ich okolí (klematisy, sakura, hortenzie). Jej manžel obľubuje bonsaje a orientálnu záhradu – tomu sa prispôsobil aj výber materiálu a rastlín, ktoré sú rozmiestnené najmä na terase v rohu pozemku (borovica, zaštipované borovice, javor červenolistý alebo okrasné trávy), všetko v kombinácii s voľne rozmiestnenými kameňmi. Synovi zase imponujú vodné plochy a mostík, po ktorom môže prechádzať, keď sa pôjde učiť do hojdacej siete na prvej terase. Ako memento zašlých čias sa pri nej nachádza staré kamenné koryto, ktoré odhalila rekonštrukcia domu. Môže slúžiť ako malá vodná nádrž, z ktorej vyteká voda do potôčika cez suchý múrik až do prírodného jazierka.


Uzatvorená záhrada v historickom jadre mesta

70149

Bezprostredné okolie domu treba spevniť. Na to poslúži betónová dlažba, ktorá v súčasnosti ponúka širokú škálu možností výberu. Ideálna do tohto prostredia bude imitácia žulovej kocky (Besk, Harmonia), ktorá umožňuje poskladať oblúk. Vhodné sú aj dlaždice pravidelných pravouhlých tvarov nerovnakej veľkosti s patinou (Besk, Archia). Ploché nášľapné kamene (čiastočne zapustené v trávniku a v ploche vysypanej okruhliakmi) zase možno použiť na vydláždenie okružnej cesty. Altánok, mostík a lavičky sú drevené, preto sa aj v tomto variante zaobídeme bez plastu. Takto riešená záhrada – bez nátlaku strohých línií a štýlových pravidiel – necháva prírodu hrať prvé husle, ponúkajúc pokoj a pohodu.

Kategória: Nezaradené
Tagy: záhrada záhradná architektúra
Zdieľať článok

Diskusia