Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie

13. 04. 2017
Zdieľať

Bývate v meste a chýba vám vôňa rozkvitnutých čerešní a radi by ste si pochutnali aj na vlastnej úrode? Ak chcete uspokojiť svoju túžbu po záhradke, nezúfajte. Pestovať môžete aj priamo na balkóne či terase. Odborníci z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach pripravili niekoľko užitočných rád a tipov pre tzv. mestské záhradkárčenie.

Dostupný výber ovocných drevín vhodných pre mestské pestovanie dnes umožňuje rozlúčiť sa s kupovaným ovocím, ktoré býva často vystavené silným dávkam chemikálií. Vďaka zakrpateným ovocným stromčekom a kríkom si môžete dopriať prirodzenú dávku vitamínov a zároveň budete vedieť všetko o pôvode ovocia a zeleniny na vašom stole.


Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie

Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie
Hornbach

Vytvorte si záhradu na balkóne

Keď sa rozhodnete pre vlastnú záhradku, je dôležité vybrať správne nádoby na pestovanie, substráty a prísady. Pre balkónové záhradkárčenie sú najvhodnejšie ľahšie nádoby. Pre bylinky a zeleninu sú vhodné plastové kvetináče alebo prútené s igelitovou vrstvou vnútri. Ovocným drevinám sa dobre darí v terakotových a keramických truhliciach. „Substráty je najlepšie zaobstarať na mieru vysádzaným rastlinám. Napríklad značka Floraself ponúka priamo substrát pre paradajky a papriku či substrát pre zeleninu a paradajky. Pre pestovanie trpasličieho ovocia odporúčam výrobky Floraself Nature a bylinky je možne vsádzať do substrátu Floraself Nature pre bylinky,“ radí Daniel Brychta z oddelenia záhrad projektových marketov Hornbach. Nezabudnite na drenážnu vrstvu naspodku nádoby. 


Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie

Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie
Hornbach

Najvhodnejšie odrody zakrpateného ovocia

Z ovocia je pre pestovanie na balkónoch a terasách ideálna napríklad odroda marhule Aprigold s plodmi bežnej veľkosti, beztŕňová černica Triple Crown, malina Glen Ample, beztŕňový krík egreša Captivator alebo zakrpatená slivka. „Pre väčší pestovateľský úspech je najlepšie umiestniť kvetináče s ovocnými drevinami na slnečné miesto, pravidelne ho zalievať, hnojiť a prerezávať. Hlavné rezy by sa mali robiť na jeseň, pri bobuľovinách ihneď po zbere, pri kôstkovinách na začiatku leta a pri jadierkovom ovocí je najvhodnejšie zrezať výhonky pre podporu rastu ešte v septembri,“ upozorňuje Daniel Brychta z Hornbachu. 


Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie

Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie
Hornbach

Akú zeleninu a bylinky

Paradajkám alebo paprikám sa na slnečných balkónoch a lodžiách darí veľmi dobre. Rovnako si tam môžete zadovážiť vyvýšené záhony a vysadiť do nich reďkovky, šalát, mrkvu alebo kaleráb. Bylinkám postačia aj menšie hrantíky. Vypestujete v nich pažítku, bazalku, tymián, šalviu, oregáno, mätu, medovku aj majoránku či rozmarín. Pre siatie byliniek je ideálna jar a začiatok leta. Bylinky pestované doma vyžadujú síce častejšiu zálievku, ale nesmú sa prelievať. „Zalievanie byliniek je najvhodnejšie ku koreňom a oberať by sa mali tesne pred použitím. Zostrihávajte vždy celé výhonky, nielen samotné listy. Rastliny tak zostanú pekné dlhšiu dobu,“ odporúča Daniel Brychta z Hornbachu. 


Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie

Balkónové záhradkárčenie prináša svoje ovocie
Hornbach

Ako si zaobstarať kvalitné sadenice

Pre tých, ktorí si nie sú istí, či im semienka dobre vyklíčia a ujmú sa, alebo s výsadbou začínajú s menším oneskorením, je omnoho jednoduchšie vysádzať priamo sadenice. Uprednostnite kúpu sadeníc na mieste, kde sa predávajú v dobrej kondícii a optimálne zaliate. Najlepšie v oddeleniach záhrad v špecializovaných projektových marketoch, kde je záruka kvality. Zároveň si tu môžete zaobstarať aj chýbajúce drobné záhradné náradie alebo správne hrantíky. 

Viac informácií nájdete na www.hornbach.sk.

PR článok spoločnosti Hornbach

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: balkón hornbach
Zdieľať článok

Diskusia