Keď je pánom štrk

27. 11. 2009
Zdieľať

Mať suchú záhradu, neustále vystavenú páliacemu slnku, je aj nie je výhra. Dobrou správou je, že práve extrémne slnečné, suché a vyhriate miesta sú najvhodnejšie na založenie momentálne trendových štrkových záhonov. Hodia sa najmä do menších záhrad; pekné kombinácie štrku a zelene si môžete vytvoriť hoci aj vo veľkom črepníku na terase.


Keď je pánom štrk

230178

Pestrým a pekne zakvitnutým štrkovým záhonom sa môžete popýšiť už o rok, možno aj skôr, predpokladom však je jeho správne situovanie a založenie, ako aj výber vhodných rastlín a primeraná starostlivosť. Takéto záhony či plochy sú nielen na pohľad atraktívne, ale aj praktické – štrk totiž zadržiava v pôde vlhkosť a obmedzuje rast buriny, ktorá inak dokáže riadne potrápiť. Z tohto pohľadu ho možno považovať za alternatívu k drvenej kôre, dokonca trvácnejšiu. Nejde pritom o drahú či komplikovanú úpravu. Práve naopak. Štrkové záhony sú vhodné najmä do moderných mestských záhrad, pekne ukážu aj v predzáhradkách. Veľmi pôvabné sú tiež štrkové chodníky, i keď o pohodlnej chôdzi či praktickej údržbe tu veľmi hovoriť nemožno. (Ako bonus však môžete brať charakteristické zvuky, ktoré vydávajú kamienky pri chôdzi.) Štrkom môžete vysypať aj väčšiu plochu, ktorá poslúži ako alternatíva trávnika. Dá sa do nej vysadiť zaujímavá, skôr nižšia solitérna rastlina, prípadne vytvoriť zelený ostrovček či nainštalovať malé studničky. V záhrade môžete mať len jeden štrkový záhon (ktorý napríklad doplní trávnik), môže ich však byť aj viacero, prípadne si v tomto duchu môžete vytvoriť celú záhradu – tretí variant je určite tým najlepším riešením.
 


Keď je pánom štrk

230171

Veľkosť, tvar a farba kamienkov

Ak sa rozhodnete pre štrkové záhony, mali by ste si v prvom rade vybrať typ štrku, ktorý potom budete používať v celej záhrade. Ponuka je dnes široká – či už ide o tvary kamienkov, alebo o farby. Variácie sú prípustné pri veľkosti (do okolia rastlín sú ideálne kamienky s veľkosťou do 15 mm), s farebnosťou treba experimentovať opatrne, kým tvaru sa oplatí ostať verný – tu by kombinovanie rôznych druhov v jednom priestore pravdepodobne nedopadlo dobre. Farbu môžete vybrať napríklad tak, aby ladila s farebnosťou fasády či oplotenia, prípadne môžete brať do úvahy odtiene listov vysadených rastlín. Takýmto prístupom sa dá v záhrade dosiahnuť príjemná harmónia. Tvary kamienkov môžu byť pravidelné aj nepravidelné, oblé, hranaté, upravené prírodou alebo strojovo. Pri výbere je pritom nevyhnutné zohľadniť štýl, v akom je vybudovaná záhrada a dom. Napríklad do záhrady v japonskom štýle sa hodí najmä drobnejší svetlý štrk (uhrabáva sa a často symbolizuje šíre more), naopak, do high-tech záhrady je ideálny hrubší, prípadne takmer čierny štrk či lámaná bridlica.
 

Vhodné rastliny


Keď je pánom štrk

230175

Na štrkových záhonoch sa darí predovšetkým suchomilným druhom – či už trvalkám, letničkám, okrasným trávam, alebo drevinám. Dobre tu porastú tiež rastliny, ktoré majú rady teplo. Štrk sa totiž na slnku zohreje a potom sála teplo, často ešte dlho do noci. To vyhovuje napríklad rôznym druhom byliniek (tymian, šalvia, levanduľa), exotickým rastlinám a mnohým letničkám. Na štrkových záhonoch ale najlepšie porastú trváce, najmä šedolisté rastliny, napríklad palina (Artemisia), čistec (Stachys lanata), levanduľa (Lavandula angustifolia), santolina (Santolina chamaecyparis), cinerárie (Senecio maritima), kotúče (Eryngium), kocúrnik (Nepeta), klinčeky (Dianthus),a tiež rôzne druhy mliečnikov (Euphorbia), rozchodníkov (Sedum) a rozchodníkovcov (Hylotelephium), gypsomilky (Gypsophilla), ľaliovky (Hemerocallis), juky, niektoré druhy okrasných tráv (pekné sú ostrice aj kostravy) a cibuľovín (napríklad okrasných cesnakov), na štrkové záhony v polotieni sú dokonca vhodné aj papraďorasty. Na slnečnom stanovisku sa budú pekne vynímať tiež niektoré dreviny, napríklad tavoľníky (Spiraea bumaldii), dráče (Berberis thunbergii „Atropurpurea“), krušpány (Buxus), kručinky (Genista), z ihličnanov borovice kosodreviny (Pinus mugo) alebo stĺpovité, prípadne plazivé borievky (Juniperus). Výsadby treba výškovo usporiadať (vyššie druhy do pozadia, nižšie do popredia), ideálne je kombinovať trvalky s trávami, prípadne s jednými či dvoma druhmi drevín.

Na štrkových záhonoch sú atraktívne aj niektoré exoticky pôsobiace rastliny – napríklad sukulenty či kaktusy odolné zime. Treba však dať pozor, aby celý záhon nebol len striebristý. To by pohľady skôr odpudzovalo než priťahovalo. Takéto trvalky síce môžu mať prevahu, je však dobré ich doplniť aj tými, ktoré majú listy rôzne zelené, prípadne sfarbené do bordova (vyfarbenie býva na slnku ešte intenzívnejšie). Bordové listy má napríklad heuchera (Heuchera brizoides „Palace Purple“). Nezabudnite ani na to, že protiklady sa priťahujú –na záhone je teda dobré skombinovať druhy s listami rôznych tvarov a štruktúr. Vždy pritom treba vysádzať najmenej tri kusy z jedného druhu, určite nie menej. Inak by totiž výsadba nevynikla.
 


Keď je pánom štrk

230182

Založenie štrkového záhona

Nie je to žiadna veda, ani nič, čo by ste nezvládli. Najskôr treba z miesta na štrkový záhon vytrhať všetku burinu (najmä tú trvácu). Pôdu následne dobre prekyprite a odstráňte prípadný odpad. Až potom na záhon natiahnite pevnú geotextíliu, ktorá prepúšťa vodu a odolá aj nepriaznivému počasiu. Na pripravenú plochu nasypte vrstvu štrku vysokú asi 5 cm (určite nie viac). Teraz už vás čaká len výsadba rastlín: na vybraných miestach jednoducho odsuňte štrk, vyrežte do geotextílie otvor a zasaďte rastlinu. Potom štrk nahrňte naspäť k vysadenej rastlinke. Druhou možnosťou je najskôr vysadiť do pripravených otvorov v geotextílii rastliny a až potom ich okolie zasypať štrkom. Tento spôsob je však prácnejší a pri sypaní štrku hrozí poškodenie rastlín. Rastliny treba pravidelne zalievať, najmä v období sucha, hlavne však v prvom roku po výsadbe, až kým sa dobre nezakorenia. Potom ich už príliš nerozmaznávajte – zalejte ich iba vtedy, keď uvidíte, že vädnú. Viac sa o ne netreba zvlášť starať, musíte však pravidelne kontrolovať ich zdravotný stav – to znamená že všetky suché, poškodené a choré časti (napríklad listy) by ste mali včas odstrániť. Na štrkových záhonoch totiž choré či poškodené rastliny akosi viac vidieť. Takisto treba občas siahnuť po nožniciach a rastliny ostrihať. Nezabúdajte, že štrk by mal byť vidieť, v nijakom prípade nedovoľte, aby celkom zarástol. Dajte pozor aj na to, aby bol štrkový záhon oddelený od trávnika – určite to oceníte pri kosení.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: štrk záhrada
Zdieľať článok

Diskusia