Záhrada stvorená na bývanie (2.)

06. 08. 2010
Zdieľať

Zhon, stres a únava – to sú časté sprievodné javy dnešného spôsobu života. Sú každodennými spoločníkmi mnohých ľudí bez rozdielu veku. A zároveň s nimi silnie aj snaha uniknúť, odpútať sa. Aspoň cez víkendy...Majitelia záhrad to majú jednoduchšie. Práve uprostred zelene a pod šírym nebom sa totiž relaxuje najlepšie.

V záhrade zabudnete na starosti i obavy – je to dokonalé miesto na stretávanie sa so známymi, hry s deťmi či domácimi zvieratami, prípadne realizovanie záľub. Ideálne je, ak sa na utváraní tohto priestoru budete spolupodieľať, prípadne si ho vytvoríte sami – potom sa tu budete cítiť ešte lepšie. Majte pritom na pamäti, že každá obytná záhrada by mala mať svoj štýl, ktorému treba prispôsobiť všetko – od výberu rastlín až po nábytok.

Základom je farebná harmónia
Dôležitý je aj výber farieb. Ideálne je vytvoriť v obytnej záhrade farebný súlad, ktorý navodí atmosféru pokojnej harmónie – najlepšie ho dosiahnete, ak paletu obmedzíte len na niekoľko farieb. Ak zvolíte priveľmi pestrú farebnosť (napríklad pri kvetoch), bude na vás celá kompozícia pôsobiť príliš dynamicky, roztržito a časom vás unaví. Odporúča sa zvoliť maximálne tri základné farby, oživenie dosiahnete použitím viacerých ich odtieňov. Upokojujúco pôsobí napríklad ružová, modrá, biela alebo žltá. Červená a oranžová sú, naopak, farby dynamické.


Záhrada stvorená na bývanie (2.)

275950

Na terase sa iste uplatnia aj rôzne moderné formy relaxačných kresiel a ležadiel. Nezabudnite, že aj k nim patrí efektná výsadba. Samozrejme, treba ju umiestniť tak, aby neprekážala

Ak chcete, aby zo záhrady vyžaroval pokoj, používajte červenú opatrne, nanajvýš v malých detailoch. Oranžová má povzbudzujúci a hrejivý účinok, vyvoláva pocit radosti a tiež chuť do jedla – využite ju najmä na miestach, kde budete stolovať. Tradičnou jednotkou v upokojujúcom pôsobení je zelená – celkovému uvoľneniu napomôže aj to, ak sa v záhrade vyskytne vo viacerých odtieňoch. Z tohto pohľadu je teda dobré, zakomponovať sem viaceré trvalky s okrasnými listami, prípadne aj rôzne druhy okrasných tráv. A nezabudnite, že farebnosť do záhrady vnášate nielen prostredníctvom kvetov, listov a plodov, ale aj cez záhradný nábytok, textílie (pri zariaďovaní záhrady netreba zabúdať napríklad na rôzne vankúšiky), dlažby, oplotenie či steny domu.

 


Záhrada stvorená na bývanie (2.)

275955


Záhrada stvorená na bývanie (2.)

275953


Záhrada stvorená na bývanie (2.)

275951

 

Nábytok a doplnky
Neodmysliteľnou súčasťou obytnej záhrady je exteriérový nábytok, ktorý najlepšie vynikne na peknej terase. V posledných rokoch sa ponuka zaujímavo rozšírila – pribudli nové materiály a veľa sa toho zmenilo aj v oblasti dizajnu. Okrem klasických stolov, stoličiek a ležadiel sú čoraz populárnejšie aj rôzne záhradné hojdačky a závesné kreslá, ktoré možno vystlať mäkkými vankúšmi a aspoň na chvíľu v nich zabudnúť na každodenné starosti. Praktické sú rozličné skrinky (samozrejme, mali by štýlom zapadať do celkového konceptu záhrady) a pri „zariaďovaní“ nezabudnite ani na kvalitný slnečník.


Záhrada stvorená na bývanie (2.)

275957

Tohtoročnou novinkou v ponuke renomovanej značky Weber je gril na drevené uhlie One-Touch Deluxe, ktorý možno použiť na priame aj nepriame grilovanie. K jeho praktickým prednostiam patrí stabilná, a pritom ľahká konštrukcia s veľkými kolieskami, vďaka ktorým ho ľahko premiestnite. Pri grilovaní iste prídu vhod háčiky na náradie a dve pracovné plochy, po grilovačke zasa jednoduchý spôsob čistenia.

Ak nemáte vyššie stromy, určite sa vám bude v lete hodiť. Kde-tu môžete do záhradného priestoru umiestniť aj rôzne podstavce či kovové stolčeky – navodia domácku atmosféru a poslúžia na vystavenie črepníkov s rastlinami.Obľúbený je mobiliár z prútia a bambusu, hoci sa viac hodí do zimných záhrad, pretože je menej odolný voči poveternostným vplyvom, hlavne vlhku. Naopak, rotang odoláva nepriaznivému počasiu veľmi dobre, je farebne stály a pevný. Stálicou je, najmä pre nízku cenu, ľahký plastový nábytok. Lacný však nemusí byť ani dostatočne odolný, ani farebne stály a v záhrade nemusí pôsobiť prirodzene. Medzi plastovým nábytkom pritom nájdete aj špičkové dizajnérske kúsky z kvalitných materiálov, tie však ani cenou rozhodne nepatria k najdostupnejším.


Záhrada stvorená na bývanie (2.)

277827
Weber

Blkotajúci oheň je vždy zárukou romantickej atmosféry. Ak si nechcete v záhrade urobiť stále ohnisko, môžete sa za chladnejších večerov ohriať pri mobilnom ohnisku Weber (prípadne si na ňom aj pripraviť niečo chutné pod zub) – bude vám robiť spoločnosť kdekoľvek, kde si budete chcieť posedieť

V našich záhradách si pozíciu jednotky udržuje drevený nábytok (trendom je aj kombinovanie dreva s kovom). Výborne sa hodí najmä do tradičných a vidieckych záhrad, jeho nevýhodou však môžu byť vyššie nároky na údržbu. Najodolnejšie býva tropické drevo (napríklad tík). Ak sa jeho povrch neupraví a neošetrujete, získa zaujímavú patinu a vytvorí so záhradou nenásilný celok. Pekné však môže byť aj lacnejšie zariadenie z agátového dreva. Aj tradičný kovový nábytok príjemne ladí s vidieckym prostredím a tiež so záhradami v provensálskom štýle. Je pevný a odolný, ale často chladný, preto ho treba doplniť textilnými vankúšmi. Ľahký hliníkový nábytok kombinovaný s výpletom z umelých vlákien sa, naopak, výborne hodí do moderných mestských záhrad.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: bývanie záhrada
Zdieľať článok

Diskusia