Radíme, ako sa starať o živý plot v záhrade

07. 07. 2013
Zdieľať

Ak ste sa rozhodli založiť vo svojej záhrade živý plot, môžete si vybrať medzi vysokými a nízkymi, vždyzelenými a opadavými druhmi drevín i medzi kvitnúcimi druhmi a kríkmi bez kvetov. To však ani zďaleka nie je všetko, čo živý plot potrebuje a čo by ste mali o ňom vedieť.

Vhodne navrhnuté živé ploty môžu zmeniť záhradu na nepoznanie. Okrem toho, že sú dekoratívne, dokážu zaujímavo oddeliť priestory alebo ohraničiť pozemok a chránia naše súkromie pred nežiaducimi pohľadmi. Zároveň prispievajú aj k zlepšeniu životného prostredia v záhrade – živý plot dokáže absorbovať prachové častice, zvyšuje vzdušnú vlhkosť a čiastočne pôsobí aj ako protihluková bariéra.

Čo by ste mali vedieť o živom plote

  • Pri výbere drevín na živý plot je dôležitý nielen ich vzhľad, ale najmä požiadavky konkrétneho druhu na pôdne, svetelné a vlhkostné pomery.
  • V živom plote z opadavých drevín je ideálne použiť aj vždyzelené dreviny a kry, aby aj v zime plnil svoje funkcie.
  • Živý plot môže byť tvarovaný alebo voľne rastúci.
  • Na strihanie živého plota sa používajú špeciálne plotové nožnice alebo krovinorezy. Dbajte na to, aby bol živý plot dolu o 20 až 50 cm širší ako

    Radíme, ako sa starať o živý plot v záhrade

    34596

    hore a aby boli jeho steny šikmé. Táto zásada však neplatí pre nízke strihané ploty.

  • Voľne rastúce živé ploty sú prirodzenejšie, menej náročné na údržbu a potešia kvetmi, farebnými listami, niektoré i plodmi. Nevyžadujú si pravidelný rez, robia sa len zmladzujúce a udržiavajúce rezy, aby sa zachoval prirodzený tvar.
  • Vzhľad živého plota treba prispôsobiť architektúre domu – napríklad moderný dom so strohým vzhľadom vhodne doplnia strihané vždyzelené nízke kríky, dom vo vidieckom štýle najlepšie dotvoria voľne rastúce kvitnúce dreviny. Tvarované živé ploty sú tiež typickou súčasťou niektorých historických záhrad.
  • Živý plot treba prispôsobiť aj tvaru pozemku a spôsobu využitia priestoru – nízke živé ploty sa používajú ako obruby alebo náhrada za oplotenie, živé ploty z ihličnanov tvoria pekné pozadie trvalkovým záhonom. Živý plot môže aj zakryť nepekné miesta a objekty alebo oddeliť jednotlivé časti záhrady.
  • Ak chcete na oplotenie použiť súčasne aj živý plot, aj drevenú alebo inú konštrukciu, mali by ste dodržať správnu vzdialenosť medzi nimi.

 

Výber rastlín do živého plota

Dreviny na strihané živé ploty:

vtáčí zob (Ligustrum ovalifolium), tis (Taxus baccata), krušpán (Buxus buxifolius), hrab (Carpinus betulus), cezmína (Ilex)

Ihličnany:

smrek pichľavý (Picea pungens), tuja západná Smaragd (Thuja occidentalis smaragd), tuja riasnatá (Thuja plicata)

Na jar kvitnúce druhy:

zlatovka – zlatý dážď (Forsythia intermedia), pajazmín (Philadelphus coronarius), tavoľník (Spiraea van Houtteii), tavoľník bumaldov (Spiraea bumalda), tamariška (tamarix), vajgela (Weigela), hlohyňa (Pyracantha)

 

Kedy strihať živý plot?

 

  • Živé ploty z listnatých drevín a krov sa strihajú trikrát do roka – v období vegetačného pokoja, v júni a koncom júla alebo začiatkom augusta.
  • Živé ploty z ihličnanov sa tvarujú len na jeseň alebo v predjarí.
  • Na jar kvitnúce druhy sa strihajú hneď po odkvitnutí, pretože kvitnú vždy na jednoročných výhonoch.
  • Vždyzelené kry môžete upravovať od septembra až do prvých mrazov.

Tvarovací rez do špirály

  • rastlina musí byť aspoň meter vysoká a musí mať rovný a pevný kmeň
  • najprv ju zrežte do tvaru kužeľa
  • na kužeľ oviňte do plánovanej formy povraz
  • krátkymi nožnicami strihajte podľa povrazu smerom odspodu hore.

V ďalších rokoch sa špirála obnovuje pravidelným rezom.


Radíme, ako sa starať o živý plot v záhrade

34606

 

Živý plot z ihličnanov

  • Rez ihličnanov sa pri voľne rastúcich živých plotoch obmedzuje na príležitostné odnímanie vrškov alebo odrezanie výhonkov.
  • Pri pravidelne prísne strihaných živých plotoch z ihličnanov sa odstránením vrcholových výhonkov spomalí rast do výšky a súčasne treba ľahkým rezom bočných partií vytvárať zdola nahor sa zužujúci tvar živého plota.
  • Plot z tují treba tvarovať len z hlavných výhonov, ktoré sa rezom rozkonária a zosilnejú. Ak sa tvarujú rovnako všetky, aj vedľajšie výhonky, rastliny sa v zime pod váhou snehu ľahko polámu.

 

Čo so starým živým plotom?

Staršie a veľmi preschnuté listnaté kry v živom plote zmlaďte radikálnym rezom vo výške 15 až 20 cm nad zemou v zimnom období, keď nemrzne. Nové výhony potom postupne tvarujte tak, aby hustotou a smerom rastu vyplnili medzeru v živej stene. Niekedy je lepšie vzniknutú medzeru doplniť novou drevinou, ktorá svojím bujným mladým rastom rýchlo vyplní miesto a zapojí sa do porastu.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: plot záhrada živý
Zdieľať článok

Diskusia