03. 04. 2006
Zdieľať

V zahraničí, najmä vo Francúzsku, sa bežne kombinuje pestovanie zeleniny s kvetmi, predovšetkým s farebnými letničkami. Je to typický vidiecky prvok – dokonale sa spojí krása s úžitkom. A to je možné nielen vo veľkých, ale aj v maličkých záhradách.

Mnohé kvety letničiek môžete použiť do šalátov (kapucínky) či rezať do vázy (astrovky, rudbekie). Viaceré z nich dokonca odpudia všetkých škodcov zo záhona, napríklad aromatické a nenáročné aksamietnice (Tagetes tenuifolia), liečivé nechtíky (Calendula officinalis), rudbekie (Rudbeckia hirta), kokardy (Gaillardia), krásnoočká (Coreopsis tinctoria), kapucínky (Tropaeolum majus), okrasný tabak (Nicotiana x sanderae) i hľuznaté begónie (Begonia tuberhybrida), oranžovo kvitnúca titónia (Tithonia rotundifolia), slnečnice (Helianthus annus), astrovky (Calistephus chinensis) alebo papuľky (Antirrhinum). Hrachor voňavý (Lathyrus odoratus) môžete zasa nechať popínať po bambusových paličkách, ktoré kde-tu pozapichujete medzi zeleninu.


Kvety a zelenina

49577
Daniel Košťál

Nezabudnite, že kvitnúce letničky najkrajšie pôsobia v susedstve atraktívnej plodovej (baklažány, paprika) a listovej zeleniny (červenolistý mangold, šalát, hlúbovitá zelenina) alebo aj pri menej známych zeleninových druhoch, ako sú napríklad artičoka alebo červenolistá čakanka. Takmer všetky letničky môžete vysievať spolu s prvou zeleninou. Ich výhodou je rýchly vývoj, zaručene nebudete dlho čakať na prvé kvety. Letničky si môžete zaobstarať aj vo forme hotových priesad, čo je síce drahšie, ale efektívnejšie riešenie. Tie potom zasadíte na voľné miesta v zeleninovom záhone. Samozrejme, nemali by ste zabudnúť ani na rozličné druhy byliniek a korenín, ktoré zlepšujú zdravotný stav zeleniny (osvedčila sa napríklad kombinácia rajčín a bazalky).

Praktický vyvýšený záhon

V poslednom období sa do pozornosti záhradkárov odporúčajú rôzne vyvýšené záhony, ktoré sú alternáciou klasických záhonov. Sú veľmi vhodné aj na pestovanie zeleniny (ich životnosť môže byť až sedem rokov), pričom majú viacero veľkých výhod. Ušetria vás od bolesti chrbtice spôsobenej častým zohýbaním ku klasickým záhonom. Okrem toho získate ďalší priestor a dopestujete oveľa väčšiu úrodu. Vyvýšený záhon ocenia najmä majitelia menších záhrad. Treba však rátať s tým, že vybudovanie týchto záhonov si vyžaduje vyššie začiatočné investície, ktoré sa však rýchlo vrátia v podobe spomínaných výhod. Vyvýšené záhony by sa mali zakladať do hĺbky asi 50 cm.


Kvety a zelenina

49578
Daniel Košťál

Najideálnejšie je budovať okraje záhona z tvrdého a dostatočne impregnovaného dreva (smrekovca, smreka, jedle). Nemalo by sa zabudnúť vyložiť vnútro fóliou, ktorá sa bežne používa pri budovaní jazierok. Na spodok tohto záhona uložte hrubší záhradný odpad (drevnaté vetvičky, odpad po reze drevín a živých plotov), naň navrstvite čerstvý záhradný odpad, potom listovku (alebo tlejúce lístie), polovyzretý až vyzretý kompost a úplne navrch dajte špeciálny substrát na pestovanie zeleniny (prípadne záhradnícky substrát). V prvom roku môžete na taký záhon vysadiť plodovú zeleninu, ktorá je náročnejšia na živiny (rajčiny, baklažány, uhorky, patizóny).


Kvety a zelenina

49581
Daniel Košťál

V druhom roku si sem môžete vysadiť už aj šalát, špenát, červenú repu, koreňovú (mrkvu, petržlen) či hlúbovitú zeleninu. Obsah vyvýšeného záhona však môže po určitom čase zľahnúť, preto je dôležité pravidelne ho dopĺňať kompostom a záhradníckou zeminou. Treba rátať aj s tým, že tento záhon bude spočiatku vyžadovať častejšie zavlažovanie, a to najmä v letných mesiacoch. Vtedy totiž substrát rýchlejšie preschne. Po čase to však už taký veľký problém nebude. Do vyvýšeného záhona si môžete nainštalovať aj kvapkovú závlahu a nebudete mať starosti so zalievaním. Okrem vyvýšených záhonov môžete v záhrade vybudovať aj kopčekové záhony, ktoré by mali mať navrchu ryhu na zálievkovú vodu. Veľa úspechov!

Ako zatraktívniť zeleninovú záhradu

  • Precízne vyberte druhy a kultivary zelenín, ktoré sú zaujímavé svojou farebnosťou, celkovým vzhľadom, štruktúrou listov a stoniek, netradičnými kvetmi a plodmi, prípadne skupinovým efektom. Nebojte sa zeleninových noviniek a nových druhov.
  • Zeleninu pestujte v zmiešaných výsadbách spolu s vybratými kvitnúcimi letničkami a bylinkami na nepravidelných záhonoch.
  • Ak sa rozhodnete pre pravidelné záhony, orámujte ich kvitnúcimi letničkami, bylinkami, prípadne nízkym živým plôtikom z krušpánu.
  • Kombinujte rýchlo- a pomalyrastúce druhy rastlín. Na prázdne miesta po zbere úrody opäť vysaďte bylinky alebo kvitnúce letničky.
  • Počas výsadby (aj výsevu) nezabudnite, že nízke druhy zeleniny by mali byť na záhone vpredu alebo na okrajoch a vysoké druhy zeleniny by sa mali sadiť do stredu alebo dozadu.
  • Zeleninové záhony môžete doplniť terakotovými črepníkmi s kvitnúcou pažítkou, plodiacim baklažánom alebo koreninovými paprikami. Vytvoríte tak zaujímavú kompozíciu.
  • Do zeleninového záhona môžete umiestniť aj opornú konštrukciu z dreva, kovu alebo bambusu, určenú na popínavé zeleniny alebo letničky.
Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri Zo života rastlín
Tagy: záhrada zeleň zelenina
Zdieľať článok

Diskusia