Paprade v byte alebo cesta z praveku

11. 05. 2006
Zdieľať

Túžite po osviežujúcej a tajomnej atmosfére lesa, ktorá sa bude šíriť vaším bytom, a neviete, ako to docieliť? Ideálnym riešením sú pôvabné papraďorasty – izbové rastliny s fascinujúcimi listami, ktoré zaodejú váš príbytok do tých najkrajších zelených odtieňov. Svoju pravú krásu odhalia len vtedy, ak im v byte nájdete správne miesto a poskytnete dostatočné svetlo, teplo a vlhko.

Kam ich umiestniť

Sortiment papraďorastov je široký, v ponuke sú nenáročné druhy, ale aj také, ktoré potešia milovníkov botanických kuriozít a majiteľov skleníkov a zimných záhrad. Papraďorasty môžete umiestniť na stolíky, police, komody, schodiská či do kvetinových stĺpov. Vyniknú aj v závesných vegetačných nádobách. Vybratým druhom sa dobre darí medzi dvojitými sklami, v okenných skleníkoch a izbových vitrínach.

Pri výbere konkrétneho druhu si treba uvedomiť, aké podmienky môže váš byt poskytnúť týmto rastlinám. Do paneláku s nízkou vlhkosťou vzduchu sa najlepšie hodí najznámejšia a pomerne dlhoveká nefrolepka (Nephrolepis exaltata), naopak, krídelnica (Pteris cretica), adiant (Adiantum) alebo pelea (Pelea rotundifolia) si vyžadujú vyššiu vlhkosť. Druhy papraďorastov, ktoré majú svoj pôvod v tropických dažďových pralesoch, okrem vyššej vlhkosti vzduchu a substrátu uprednostnia aj dostatočné teplo. Sú však aj také, ktorým vyhovuje chladnejšie prostredie, dokonca viac ako prekúrená miestnosť. Pokiaľ ide o svetlo, niektoré papraďorasty tolerujú aj obmedzenejšie svetelné podmienky, najlepšie však rastú na svetlom alebo polotienistom mieste. Niektoré druhy, napríklad cyrtómia (Cyrtomium falcatum), sa uspokoja s chladným a tmavým vestibulom či chodbou.



Paprade v byte alebo cesta z praveku

53616

Pozor na alergikov

Tí, ktorí trpia rozličnými alergiami, by mali vedieť, že papraďorasty majú jednu nevýhodu – produkujú jemné výtrusy, ktoré sa vytvárajú na spodnej strane listov a zvyšujú prašnosť, čím môžu vyvolať nepríjemné alergické reakcie. V predajniach však nájdete aj také kultivary, ktoré vytvárajú menej výtrusov alebo ich v bytových podmienkach nevytvárajú vôbec.

Kuriozitou je, že papraďorasty sa rozmnožujú práve týmito výtrusmi, nevytvárajú teda žiadne kvety ani semená. Napriek tomu pokusy o ich rozmnoženie pomocou výtrusov bývajú neúspešné, ale pomerne jednoducho môžete papraďorasty množiť delením starších trsov (nefrolepka), prípadne novými rastlinami, ktoré sa tvoria na dlhších výhonkoch niektorých druhov.



Paprade v byte alebo cesta z praveku

53612

Živé skameneliny

Papraďorasty možno nazvať aj živými skamenelinami. Pred miliónmi rokov vo veľkých množstvách pokrývali zemský povrch a svojimi rozmermi pripomínali skôr stromy. Atmosféru praveku si môžete vychutnať aj v súčasnosti, a to vďaka vybratým stromovitým papraďorastom (napríklad diksónia – Dicksonia antarctica). Napriek tomu sa najčastejšie v bytoch objavujú nefrolepky, ktoré sú obľúbené pre svoj bujný rast a schopnosť prispôsobiť sa. V porovnaní s inými druhmi nie sú pestovateľsky náročné. Nefrolepkám sa najviac darí v kúpeľni, ale nepohrdnú ani chodbou. Obľubujú dívať sa na svet z výšky, preto ich môžete umiestniť aj do pevných závesných nádob. Vyhovuje im izbová teplota pohybujúca sa okolo 15 ºC a rozptýlené svetlo či polotieň. Pestovatelia odporúčajú umiestniť rastlinu tak, aby sa ňou už viac nehýbalo – nefrolepka bude bujnejšie rásť a mať reprezentatívnejší vzhľad. Aj keď toleruje suchší vzduch, pri vyššej vlhkosti má krajšie listy.


Paprade v byte alebo cesta z praveku

53614

Okrem nefrolepiek sa v bytoch pestuje aj slezinník (Asplenium nidus), ktorého nádherne svieže zelené jazykovité listy vytvárajú v črepníku zaujímavé hniezdo, čo najrýchlejšie docielite, ak rastlinu umiestnite do kúpeľne, kde je vyššia vzdušná vlhkosť. V ponuke je aj slezinník s kučeravými listami (Asplenium antiguum ,Osaka‘), ktorý vnáša do bytu veselú a exotickú náladu. V porovnaní s nefrolepkou je slezinník náročnejší na teplo a vlhko. Podobné nároky má aj jemnolistý adiant, ale ten v bytoch často živorí (dôvodom je práve suchší vzduch, ktorý vyslovene neznáša).


Paprade v byte alebo cesta z praveku

53615

Z ďalších druhov sú do interiéru vhodné krídelnice, ktoré sa vyznačujú voľne visiacimi chumáčmi najskôr priamych a potom delených oblúkovitých listov. Sladiče (Polypodium aureum) majú zasa tmavé listy a plazivé korene. Zaujímavá je aj pelea, ktorá pochádza z Nového Zélandu. Má hlbokodelené papraďovité, ale drobnejšie listy, ktoré voľne prevísajú nad okrajom črepníka, preto je lepšie, ak rastlinu umiestnite do menších alebo závesných kvetináčov. Pohľad z výšky obľubuje aj známy a extravagantne pôsobiaci parohovec (Platycerium bifurcatum), ktorý môžete polievať až vtedy, keď substrát úplne vyschne. Parohovec sa rýchlo rozrastá, niekedy až do šírky 1,2 m. Spomenúť treba aj rebrovku (Blechnum gibbum), ktorá vyniká pravidelne delenými kožovitými listami. Tento druh vytvára nádherný hustý trs a po čase dokonca aj krátky šupinatý kmeň.



Paprade v byte alebo cesta z praveku

53610

Pestovanie a hydropónia

Takmer všetky papraďorasty majú rovnaké pestovateľské požiadavky. Okrem rozptýleného svetla (prípadne polotieňa) si vyžadujú dostatočne vlhký vzduch (ktorý zabezpečí nádherne vyzerajúce a zdravé listy) a vždy mierne vlhký (nie však studený) substrát. Ideálne je, ak teplo prichádza k rastline zospodu. Vlhkosť vzduchu možno zvýšiť tak, že papraďorasty umiestnite do blízkosti izbovej fontánky, prípadne ak budete listy denne postrekovať odstátou mäkkou vodou s izbovou teplotou. Osvedčilo sa aj pravidelné osprchovanie (pri menších exemplároch) a umiestňovanie na podložku so zvlhčovacími kamienkami.

Veľmi nebezpečné pre papraďorasty je poludňajšie slnko, ale aj celodenný úpal. Ideálne pre tieto rastliny sú svetlé severné, východné a západné okná. Pri zálievke treba dať pozor na to, aby substrát nebol preliaty ani preschnutý (to toleruje len parohovec). Voda na zalievanie by mala byť odstáta a pokiaľ možno mäkká. Papraďorasty prihnojujte raz za dva týždne tekutým hnojivom určeným na nekvitnúce izbové rastliny. Pri ich presádzaní nezabudnite, že vyžadujú ľahší humózny a mierne kyslý substrát. Na dno črepníka treba dať drenáž (keramzit).


Paprade v byte alebo cesta z praveku

53613

Mnohé druhy papraďorastov sa pestujú aj v hydroponických kultúrach (rebrovka, slezinník, krídelnica, pelea). Zvyčajne veľmi dobre rastú, pretože sú dostatočne zásobované vodou a živinami (treba použiť iba mäkkú vodu). Hydroponické pestovanie papraďorastov je ideálne pre suchšie panelákové byty. Na zvýšenie vzdušnej vlhkosti treba postrekovať listy.

Vybraté druhy papraďorastov možno pestovať aj na epifytickom kmeni. Všeobecne platí, že lepšie rastú tie rastliny, ktoré sú zoskupené do jedného celku, skupiny – udržiava sa tak lepšie mikroklíma. Ak papraďorasty umiestnite do blízkosti tepelných zdrojov alebo do prievanu, môžu im vysychať končeky listov, prípadne úplne opadávať.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: paprade pravek
Zdieľať článok

Diskusia